Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Przepis dostałam kiedyś od przedszkolanki moich dzieci i od tego czasu, ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!

Składniki na biszkopt (blacha 23×33 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.
Składniki na warstwę z galaretką:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wody
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż mas budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.
Składniki na bezę kokosowo-makową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.
Smacznego!




Przepyszne zrobiłam na urodziny męża i zniknęło tak szybko jak pojawiło sie na stole 🙂
Autor
Super, najlepsze życzenia dla Męża 🙂
Widzę że biszkopt jest z makiem a w przepusie maku vrak🤷♀️
Autor
Biszkopt jest bez maku, dlatego nie ma go w przepisie 🙂 Nie wiem skąd takie założenie?
Pysznie wyszło 🙂
Autor
Super 🙂
Czy do masy z galaretką trzeba dodać aż cały słoik dżemu? Jakich rozmiarów (ile gram?)
Autor
Tak, użyłam 220 g bez cukru 🙂
Rewelacyjne ciasto upiekłam na chrzciny trochę sie martwiłam czy jak ciepło to bedzie ok z masa ale tak szybko zniknęło ze moje obawy były bezpodstawne 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Witam. Może być mak mielony czy raczej cały? Pozdrawiam.
Autor
Może być mielony 🙂
Najlepsze ciasto jakie jadłam ❤️
Autor
Super <3
Pyszne zrobiłam na imprezę i zrobiło furorę 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
A gdzie mozna kupic dżem bez cukru?
Autor
Biedronka, Lidl, pewnie każde większe markety 🙂
Dziękuję, znalazlam myślałam ze to musi byc mocno kwaśny dżem ale poczytalam etykiety i znalazlam
Autor
Super, że się udało 🙂
Witam serdecznie. Zabieram się za pieczenie . Czy można nasączyć biszkopt a jeżeli tak to czym najlepiej?
Autor
Można, choć tu nie ma takiej potrzeby 😉 Do nasączania innych ciast używam zazwyczaj kawy, herbaty lub soku z limonki lub cytryny 🙂
Ciasto jest wspaniale.
Ale każdym razem jak je robię beza się rozpada ;(
Co zrobić żeby się nie lamala w kawałki?
Autor
Może to wina zbyt słabo ubitych białek? Czasem (w zależności od miksera) potrzeba nawet 10 minut, aby piana była super sztywna, a cukier niewyczuwalny między palcami – całkiem rozpuszczony.
Hej,
A ten mak to nie musi być moczony by zmiękł? Czy wsypać tak prosto z torebki? Pozdrawiam!
Autor
Nie, suchy prosto z torebki 🙂
Witam, zrobilam wlasnie biszkopt. Wyszedl mokry w srodku. Czy to normalne i tak ma byc? Czy robic jeszcze raz? Dodam ze piekłam dluzej niz 20 min
Autor
Powinien być wilgotny, ale nie mokry 🙂
Witam, czy zamiast dżemu można dodać słoik swojskich drylowanych wiśni z sokiem? Pozdrawiam 🙂
Autor
Tak, nie wiem tylko ile Pani ma tam soku, aby nie zmienić za bardzo konsystencji- zwartości galaretki 😉 Wody w przepisie jest mniej niż na opakowaniu, więc jeśli soku nie będzie za dużo można też dodać 🙂
A czy można zmienić kolejność warstw, tzn na biszkopt dać mase budyniową, galaretkę i beze. Nie lubie wylewać galaretki ma biszkopt 🥴
Autor
Niestety obawiam się, że galaretka na masie nie będzie się “trzymać” 🙁
Witam. Ciasto wygląda fenomenalnie. Jak Pani myśli ile wcześniej przed świętami można je przygotować?
Autor
To ciasto z tych, które zyskują na smaku leżakując przez noc w lodówce, więc można upiec jutro, a nawet dziś 🙂
witam, czy trzeba dodać aż 1 szklankę cukru do biszkoptu ?
Autor
Pewnie nie trzeba, ale u mnie tyle było 😉 Jeśli nie przepada Pan za słodkimi wypiekami ilość cukru można zmniejszyć.
Chciałam zapytać czy zamiast dżemu bez cukru można dodać z cukrem, ponieważ taki kupiłam 🙂?
Autor
Tak 🙂
Robiłam na Nowy Rok i dziś znów go piekę bo jest rewelacyjne
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam na święta w tym roku to był sztos! Dawno żadne ciasto mnie tak nie zaskoczyło, mało tego że było pyszne to jeszcze wyszło bezbłędnie (tak mi się wydaje) haha . Bardzo dziękuję za ten przepis!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto jest cudowne, coś innego i super te smaki pomieszane. Piekłam już 3 razy a rodzinka nadal prosi o więcej 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂