Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Przepis dostałam kiedyś od przedszkolanki moich dzieci i od tego czasu, ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!


Ciasto biskup przepis


Składniki na biszkopt (blacha 23×33 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać.  Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż mas budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.

Składniki na bezę kokosowo-makową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.

Smacznego!


Ciasto biskup przepis


Ciasto delicja przepis


Ciasto delicja przepis


Najlepsze ciasto przekładane przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 października, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Sylwester, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

68 komentarzy

  1. Danusia

    O rety aż ślinka cieknie ! pierwszy raz spotykam się z takim ciastem ale na pewno je spróbuje 🙂

  2. Roz

    Wygląda wspaniale 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, smakuje dokładnie tak samo 😉

  3. Aga

    Uwielbiam takie przekładane ciasta ! naszym hitem od lat jest p. Walewska którą skądinąd znam od Ciebie ze strony, kto wie może będzie nowy ulubieniec 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakuje równie mocno jak Pani Walewska 🙂

  4. Majka

    Wygląda wspaniale 😍 Robiłam kiedyś podobne, może nawet takie samo, muszę poszperać w swoich starych źródłach 😉

    1. Marta

      O to koniecznie poszukaj i porównaj 🙂 te “dawne” ciasta nigdy nie zawodzą 🙂

  5. Natalia

    Co można zamiast maku dać? Nie przepadam za nim.

    1. Marta

      Można dać na górę samą bezę kokosową lub “czystą” bez niczego posypaną np. płatkami migdałowymi, ale moim zdaniem warto wypróbować z makiem, który wcale tu nie dominuje tak jak np. w makowcu 🙂

  6. Rozalia

    Obłęd idealne ciasto!!!

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Jonia Zys

    Pyszne ciasto wczoraj upiekłam i wieczorkiem kawałeczek spróbowałam ale dziś jeszcze lepsze 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  8. Danusia

    Pierwszy raz upiekłam i jest pyszne wiec zapisuje

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało 🙂

  9. Czarodziejka

    Na jaką formę jest ta porcja ?

    1. Marta

      Tak jak podane w przepisie 23×33 cm 🙂

  10. Ewelina

    Super przepis ciasto wyszlo jak u Pani

    1. Marta

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  11. karolina

    Ciasto jest pyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało, dziękuję za wiadomość 🙂

  12. Malwina

    Wspaniałe jest do jutra raczej niewiele zostanie 🙂

    1. Marta

      Jeśli tak szybko znika to jest to najlepsza rekomendacja 🙂

  13. Andrea

    Wyszło przepysznie bałam się że będzie z nim masa pracy ale wbrew pozorom jest łatwe tylko czasu trzeba żeby je poskładać w całosć choć jak już zimno to i galaretka i krem szybciej stygną dziękuję za inspiracje.

    1. Marta

      Często te pozornie “trudne” ciasta nie są wcale takie pracochłonne, a smak wynagradza czas przygotowania 🙂

  14. Ala

    P-Y-C-H-O-T-K-A a ta masa budyniowa rewelacja zawsze robie to jak budyn a pozniej z maslem ucieram a tu mam bez proszku z torebki genialne 🙂

    1. Marta

      Masę budyniową robię tylko z tego przepisu 🙂 Domowy budyń również i smakuje o wiele lepiej niż ten z torebki 🙂

  15. J.

    Super przepis dzieki

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  16. Gabrysia

    Rewelacja wyszło pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  17. Kasia

    Czy można użyć gotowego kremu do karpatki?

    1. Marta

      Nie korzystałam, ale zapewne też będzie ok, choć polecam wypróbować ten domowy – jest pyszny i prosty 🙂

  18. Magda

    Wspaniałe dzisiaj robiłam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Pinio

    Mam pytanko:czy ciast nie trzeba ponczować?Wychodzą nie za suche?Bardzo podoba mi się ten przepis więc postanowiłam spróbować.Pozdrawiam☺

    1. Marta

      Zdecydowanie nie 🙂 Na samym spodzie mamy delikatny i niski biszkopt, który absolutnie nie nadaje się do ponczowania, tak jak pozostałe warstwy 🙂 Pozdrawiam 🙂

  20. Oliwia

    Wspaniałe ciasto wygląda na skomplikowane ale w praktyce nie jest źle 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, tylko tak wygląda, ale warstwy same w sobie są bardzo proste 🙂 Super, że posmakowało 🙂

  21. Ewelina

    Biszkopt wyrósł mi bardzo wysoki na całą blaszkę, czy on opadnie po wyjęciu z piekarnika? Bo jeżeli nie to nie ma miejsca na kolejne warstwy 🤔

    1. Marta

      Tak, zapewne opadnie jeśli aż tak wyrósł 🙂

  22. roma

    Przepyszne dzis zajadalismy sie z cala rodzinka wiec przepis poszedl delej w swiat 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  23. Milena

    Ciasto zrobione 🙂 wyszło przepyszne, jedynie zredukowana została ilość cukru (nie lubimy zbyt słodkich ciast). Na 100% do powtórzenia!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  24. Janja

    Super ciacho polecam.

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  25. Donia

    Ciasto wspaniałe zrobiłam z mysla że zamroże ale całe szybko poszło 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  26. Asix

    Pycha zamiast dżemu dodałam do galaretki mrożonych owoców 👌🏻

    1. Marta

      Super, fajny pomysł 🙂

  27. Małgosia

    Bardzo dziękuję za ten przepis pycha to już mój kolejny przepis z tej strony i na pewno nie ostatni bo ładnie wychodzą.

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę i zapraszam 🙂

  28. Ana

    Jest pyszne polecam 😋

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  29. Dobrosia

    Zrobiłam Mężusiowi na imieninki i był zachwycony pozostali goście też 🙂

    1. Marta

      Cieszę się ogromnie, pozdrawiam 🙂

  30. Janja

    Wspaniałe ❤️

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  31. Renia

    Ciasto jest pyszne zrobiłam wyższa warstwę biszkoptu na dole ale następnym razem zostanę przy Twojej opcji bo było mocno wysokie 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 + 21 =


Top