Ciasto Biskup

Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!


Ciasto biskup przepis
Składniki na biszkopt (blacha 23×33 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać.  Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.

Składniki na bezę kokosowo-makową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.

Smacznego!


Ciasto biskup przepis

Ciasto delicja przepis

Ciasto delicja przepis

Najlepsze ciasto przekładane przepis

Komentarzy: 303

  1. Mimi
    4 marca 2020 / 23:48

    Przepyszne zrobiłam na urodziny męża i zniknęło tak szybko jak pojawiło sie na stole 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2020 / 12:47

      Super, najlepsze życzenia dla Męża 🙂

  2. Monia
    27 marca 2020 / 10:44

    Widzę że biszkopt jest z makiem a w przepusie maku vrak🤷‍♀️

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:43

      Biszkopt jest bez maku, dlatego nie ma go w przepisie 🙂 Nie wiem skąd takie założenie?

  3. K.
    2 kwietnia 2020 / 13:38

    Pysznie wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2020 / 0:23

      Super 🙂

  4. Mk
    5 czerwca 2020 / 6:19

    Czy do masy z galaretką trzeba dodać aż cały słoik dżemu? Jakich rozmiarów (ile gram?)

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:36

      Tak, użyłam 220 g bez cukru 🙂

  5. Jaga
    8 czerwca 2020 / 14:42

    Rewelacyjne ciasto upiekłam na chrzciny trochę sie martwiłam czy jak ciepło to bedzie ok z masa ale tak szybko zniknęło ze moje obawy były bezpodstawne 😊

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2020 / 18:13

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  6. 19 czerwca 2020 / 22:14

    Witam. Może być mak mielony czy raczej cały? Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:14

      Może być mielony 🙂

  7. Paula
    5 września 2020 / 10:41

    Najlepsze ciasto jakie jadłam ❤️

    • Marta
      Autor
      9 września 2020 / 23:03

      Super <3

  8. Agniesia
    23 września 2020 / 13:20

    Pyszne zrobiłam na imprezę i zrobiło furorę 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2020 / 16:27

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Aneta
    27 września 2020 / 8:03

    A gdzie mozna kupic dżem bez cukru?

    • Marta
      Autor
      27 września 2020 / 19:47

      Biedronka, Lidl, pewnie każde większe markety 🙂

      • Aneta
        27 września 2020 / 21:10

        Dziękuję, znalazlam myślałam ze to musi byc mocno kwaśny dżem ale poczytalam etykiety i znalazlam

        • Marta
          Autor
          28 września 2020 / 11:27

          Super, że się udało 🙂

  10. 9 października 2020 / 12:40

    Witam serdecznie. Zabieram się za pieczenie . Czy można nasączyć biszkopt a jeżeli tak to czym najlepiej?

    • Marta
      Autor
      9 października 2020 / 23:07

      Można, choć tu nie ma takiej potrzeby 😉 Do nasączania innych ciast używam zazwyczaj kawy, herbaty lub soku z limonki lub cytryny 🙂

  11. Mary
    30 listopada 2020 / 10:29

    Ciasto jest wspaniale.
    Ale każdym razem jak je robię beza się rozpada ;(
    Co zrobić żeby się nie lamala w kawałki?

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2020 / 12:13

      Może to wina zbyt słabo ubitych białek? Czasem (w zależności od miksera) potrzeba nawet 10 minut, aby piana była super sztywna, a cukier niewyczuwalny między palcami – całkiem rozpuszczony.

  12. Aneta
    6 grudnia 2020 / 13:47

    Hej,
    A ten mak to nie musi być moczony by zmiękł? Czy wsypać tak prosto z torebki? Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2020 / 22:44

      Nie, suchy prosto z torebki 🙂

  13. Ilo
    12 grudnia 2020 / 15:49

    Witam, zrobilam wlasnie biszkopt. Wyszedl mokry w srodku. Czy to normalne i tak ma byc? Czy robic jeszcze raz? Dodam ze piekłam dluzej niz 20 min

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 22:15

      Powinien być wilgotny, ale nie mokry 🙂

  14. Iwona
    16 grudnia 2020 / 14:23

    Witam, czy zamiast dżemu można dodać słoik swojskich drylowanych wiśni z sokiem? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2020 / 15:04

      Tak, nie wiem tylko ile Pani ma tam soku, aby nie zmienić za bardzo konsystencji- zwartości galaretki 😉 Wody w przepisie jest mniej niż na opakowaniu, więc jeśli soku nie będzie za dużo można też dodać 🙂

  15. Marta
    18 grudnia 2020 / 1:48

    A czy można zmienić kolejność warstw, tzn na biszkopt dać mase budyniową, galaretkę i beze. Nie lubie wylewać galaretki ma biszkopt 🥴

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:49

      Niestety obawiam się, że galaretka na masie nie będzie się „trzymać” 🙁

  16. PATRYCJA
    21 grudnia 2020 / 16:50

    Witam. Ciasto wygląda fenomenalnie. Jak Pani myśli ile wcześniej przed świętami można je przygotować?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 13:24

      To ciasto z tych, które zyskują na smaku leżakując przez noc w lodówce, więc można upiec jutro, a nawet dziś 🙂

      • Sandra
        3 grudnia 2022 / 10:50

        Czy to ciasto można zamrozić ?

        • Marta
          Autor
          3 grudnia 2022 / 13:26

          Osobiście nie mrożę ciast z kremem i galaretką 🙁

  17. 21 grudnia 2020 / 19:37

    witam, czy trzeba dodać aż 1 szklankę cukru do biszkoptu ?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 13:21

      Pewnie nie trzeba, ale u mnie tyle było 😉 Jeśli nie przepada Pan za słodkimi wypiekami ilość cukru można zmniejszyć.

    • PAULA
      10 lutego 2022 / 16:36

      Witam, beza właśnie w piekarniku, biszkopt już stygnie i krem również ale chciałam napisać odnośnie cukru ja do obu tzn i do biszkoptu i do bezy dałam 1,5 cm mniej cukru w szklankach i wyszło cudnie a biszkopt z Pani przepisu zostanie ze mną na zawsze wyszedł wyższy niż blacha i musiałam przeciąć:) jajka z domowego chowu czynią cuda
      Przepis ekstra ale ja zmodyfikowalam bo mąż nie przepada za galaretkami więc dam sama konfiturę z czarnej porzeczki…. zrobię minimalną warstwę kremu aby tylko zakleic biszkopt później konfitura i reszta masy budyniowej 🙂
      Dziękuję za super przepis pozdrawiam

      • Marta
        Autor
        11 lutego 2022 / 0:29

        Bardzo się cieszę, że posmakowało i biszkopt tak pięknie się udał 🙂

      • Dariacz
        17 kwietnia 2022 / 20:31

        Kobietki powiedzcie mi co robię nie tak😟ciasto pycha biszkopt masa. Mam problem z bezą makowo- kokosowa strasznie mi się kruszy co robię nie tak?

        • Marta
          Autor
          20 kwietnia 2022 / 1:05

          Być może białka są zbyt słabo ubite lub po dodaniu maku i wiórków miksowanie zbyt mocne? Można wmieszać delikatnie przy pomocy szpatułki zamiast miksera 🙂

  18. Ewa
    23 grudnia 2020 / 9:31

    Chciałam zapytać czy zamiast dżemu bez cukru można dodać z cukrem, ponieważ taki kupiłam 🙂?

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2020 / 0:31

      Tak 🙂

  19. Agnieszka Cios
    5 stycznia 2021 / 12:59

    Robiłam na Nowy Rok i dziś znów go piekę bo jest rewelacyjne

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2021 / 11:25

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  20. Dagmara
    14 stycznia 2021 / 21:38

    Zrobiłam na święta w tym roku to był sztos! Dawno żadne ciasto mnie tak nie zaskoczyło, mało tego że było pyszne to jeszcze wyszło bezbłędnie (tak mi się wydaje) haha . Bardzo dziękuję za ten przepis!

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2021 / 11:21

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

  21. Kasia
    4 lutego 2021 / 11:18

    Ciasto jest cudowne, coś innego i super te smaki pomieszane. Piekłam już 3 razy a rodzinka nadal prosi o więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:01

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  22. Ewa
    3 marca 2021 / 19:04

    Czy aby napewno 20 min biszkopt ma się piec ,nie będzie surowy?Pozdrwaiam

    • Marta
      Autor
      5 marca 2021 / 13:49

      Nie, będzie ok 🙂

  23. Madzia
    4 marca 2021 / 10:17

    Chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy 24cm, jak zmienić proporcje składników żeby niczego nie zepsuć?

    • Marta
      Autor
      5 marca 2021 / 13:47

      Na tortownicę 24 cm wychodzi 0,6 porcji 🙂

      • Madzia
        5 marca 2021 / 13:59

        Dziękuję 😊

        • Marta
          Autor
          5 marca 2021 / 18:43

          🙂

  24. Wiolka
    27 marca 2021 / 22:51

    Czy konieczne jest dodanie maku? Czy mogę go zastąpić np. Drobno zmielonymi orzechami? Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:18

      Można zastąpić 🙂

  25. 22 maja 2021 / 18:52

    Ciasto rewelacyjne 😊 upiekłam raz i teraz piekę często zazwyczaj na prośbę zainteresowany smakoszy 😄 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😊

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 11:05

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  26. Lena
    1 czerwca 2021 / 9:55

    Najlepsze ciasto hit na komunii u córki, nic nie zostało 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 21:40

      Bardzo mi miło 🙂

  27. Martyna
    13 czerwca 2021 / 10:48

    szklanka ma u ciebie 250 g?

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 17:21

      Tak 🙂

  28. Aga
    9 lipca 2021 / 11:14

    Witam. Czy mak ma być zmielony czy taki sypki jak można kupić w sklepie?

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:43

      Oba rodzaje będą ok 🙂

  29. Monika
    22 lipca 2021 / 22:49

    Witaj mam piekarnik bez termoobiegu w jakiej temperaturze powinnam pięć biszkopt i bezę

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2021 / 23:52

      Witam 🙂 zwiększyłabym temp. o 10 C, tak naprawdę zawsze trzeba obserwować i dostosować czas pieczenia, bo piekarnik piekarnikowi nierówny i każdy piecze trochę inaczej 🙂

  30. Katarzyna
    18 września 2021 / 12:30

    Ależ to ciasto jest fantastyczne! Najpierw oglądam zdjęcia, później oceniam trudnosc. Bo wiadomo smaki każdy ma swoje 🙂 a ze wszystkich przepisów na biskupa, akurat twoje zdjęcie spowodowało że zdecydowałam się je upiec i jestem z tego bardzo zadowolona. Bo smak wg mnie jest jeszcze lepszy niż zdjęcie. Ja do galaretek dodaje mieszankę mrożonych owoców do kompotu, z tym że tam są porzeczki więc są i pestki. Może to być dla kogoś przydatne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2021 / 16:16

      Bardzo się cieszę 🙂 Jest to autorski przepis mojej znajomej i po super odzewie na blogu pojawił się też w innych miejscach sieci, ale cieszę się, że sięgnęłaś po ten oryginalny 😉

  31. Ania
    8 października 2021 / 7:53

    Przeeepyszne💥

    • Marta
      Autor
      8 października 2021 / 10:49

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  32. Dobre ale trzeba udoskonalić
    15 listopada 2021 / 15:10

    Zrobiłam to ciasto. Aczkolwiek uważam że przepis trzeba udoskonalić. Masa budyniowa za mało słodka. Mak należy sparzyć to nie będzie się sypała ta warstwa makowo kokosowa. Również myślę że to tej warstwy trzeba by dodać jakąś mąkę. Ziemniaczaną może. Biszkopt super z tego przepisu. Warstwa owocowa też fajna.

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:48

      Każdy ma inny gust, więc proszę śmiało zmieniać pod siebie, dla mnie ta wersja jest idealna w takiej formie 🙂 Cieszę się, że ciasto posmakowało i będzie inspiracją do dalszych działań 🙂

  33. Paulina
    24 listopada 2021 / 21:09

    Dzień dobry, czy mogę to ciasto upiec wcześniej i zamrozić?

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2021 / 0:32

      Dzień dobry, moim zdaniem ze względu choćby na galaretkę niestety nie.

  34. 12 grudnia 2021 / 13:44

    proszę o przepis na duza blache 38×22 . wczoraj zrobilam wszystko ×2 biszkopt wyszedl bardzo wysoki musiałam przekroić a beza makowa po wyjęciu z blachy rozleciała się też ×2 więc też wysoka .

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2021 / 14:58

      Po przeliczeniu wychodzi 1,1 porcji, więc nie trzeba w ogóle modyfikować składników 🙂 Proszę zrobić z podanej porcji, ciasto będzie miminalnie niższe 🙂

  35. 13 grudnia 2021 / 0:00

    Czy w warstwie z makiem mogę pominąć wiórki kokosowe czy lepiej zamienić np zmielonymi orzechami?u nas nie każdy je lubi

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2021 / 0:30

      Można zastąpić orzechami 🙂

  36. Mirka
    17 grudnia 2021 / 2:11

    Bardzo dobre ciasto jak i inne przekładańce z tej strony, serdecznie dziękuję za przepisy 🙂

  37. Megg
    21 grudnia 2021 / 22:55

    jak ustawić piekarnik do bezy? sam termoobieg czy tez grzałki?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:05

      Jest opisane – termoobieg 😉

      • Megg
        22 grudnia 2021 / 19:01

        Ok sam termoobieg wysuszey bezę, ale czy sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptu – bez grzałek?

  38. Magda
    31 grudnia 2021 / 1:42

    Super placuszek intuicyjnie sie go robi. 😍 Rewelacja jedynie jak dla mnie mocno slodka ta beza ale jak to beza ha ha 😀

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2022 / 0:43

      Super, że posmakowało 🙂

  39. Elwira
    27 stycznia 2022 / 0:35

    To moje ulubione ciasto pierwsze upiekłam na święta a od tego czasu były kolejne dwie okazje, zawsze każdemu smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:48

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  40. Ewa
    5 lutego 2022 / 14:39

    Właśnie dzisiaj piekę .Mam nadzieję że jest pyszne ,bo wygląd zachwyca.

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2022 / 18:19

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

    • 16 czerwca 2022 / 10:39

      właśnie zrobiłam ciasto wyszło przepysznie wszyscy to uwielbiają!!
      Dziękuje za wspaniały przepis

      • Marta
        Autor
        18 czerwca 2022 / 18:44

        Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  41. Magda
    17 listopada 2022 / 16:17

    Piekę kolejny raz zawsze udane 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 2:22

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  42. Gabrysia
    16 czerwca 2023 / 20:36

    Ciasto petarda nie zastanawiać się tylko piec!

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2023 / 15:02

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 26 =