Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup to jedno z tych, które pierwsze znikają z patery na wszystkich rodzinnych uroczystościach, czy spotkaniach ze znajomymi. Przepis dostałam kiedyś od przedszkolanki moich dzieci i od tego czasu, ciasto gości u nas bardzo często i zawsze cieszy się dużym powodzeniem : ) Połączenie kilku niebanalnych warstw daje nam idealny efekt, a ciasto wprost rozpływa się w ustach. Delikatny biszkopt, aksamitny budyniowy krem, beza kokosowo-makowa zwieńczona czekoladową polewą, a całość przełamana galaretką z dżemem z czarnej porzeczki. Jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ; ) Polecam!!!


Ciasto biskup przepis


Składniki na biszkopt (blacha 23×33 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, a na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać.  Odstawić do schłodzenia i tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż mas budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.

Składniki na bezę kokosowo-makową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej 50%
50 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.

Smacznego!


Ciasto biskup przepis


Ciasto delicja przepis


Ciasto delicja przepis


Najlepsze ciasto przekładane przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 października, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Sylwester, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

168 komentarzy

  1. roma

    Wspaniałe ciasto 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

      1. Oliwia

        Hit świąt Wielkanocnych, zniknął w błyskawicznym tempie. Czasochłonny ale przepyszny. Pierwszy biszkopt mi nie wyszedł ale się nie poddałam, warto było! Pyszności 😍

        1. Marta

          Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 I super, że się nie poddałaś 😉 pozdrawiam 🙂

  2. Anna

    Wygląda na bardzo smaczne ciacho, oczywiście spróbuję takie upiec 🙂

    1. Marta

      Polecam, jest pyszne 🙂

  3. Aga

    Jaka wielkość słoika z dżemem?

  4. aga

    Witam, nie mam dżemu z czarnej porzeczki zastanawiam się nad żurawinowym? myśli Pani, że będzie ok? Pytanie odnośnie wielkości słoika z dżemem gdyż chcę zrobić ze swoich przetworów jaka wielkość słoika lub ile gram tego dżemu?
    serdecznie ppozdrawiam aga

    1. Marta

      Żurawinowy też powinien się sprawdzić 🙂 u mnie było 280 g 🙂

  5. Jola

    Rewelacja ciasto pieke juz kolejny raz wszystkie kolezanki z pracy maja tez przepis wiec na swieta bedzie prawdziwy szal 🙂

  6. Alamo tex

    Mak dajemy do ciasta mielony suchy czyzwykły z torebki nie mielony i nie moczony?

    1. Marta

      Suchy, prosto z torebki 🙂

      1. Asia

        Dzień dobry. Ale czy to ma być mak suchy, ale już zmielony z torebki (można takie dostać) czy zwykły suchy, który później się moczy i mieli?

        1. Marta

          Mak suchy, prosto z torebki bez moczenia i mielenia 🙂 Jeśli masz taki suchy już zmielony w opakowaniu, to też będzie ok, ale proszę go nie moczyć tylko zostawić w suchej formie 🙂

  7. KatarínaAnna

    Czy beza może być bez wiórków, ciasto wygląda obłędnie,chciałabym zrobić na święta, ale ja nie znoszę wiórków kokosowych ?

    1. Marta

      Tak, powinno się udać, można też spróbować dodać płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie, ale wszystko wpłynie na smak końcowy 😉

  8. Enigma

    Ile dni wczesniej mozna upiec to ciacho zeby bylo swieze i dobre?

    1. Marta

      Najlepiej 1-2 dni wcześniej 🙂

  9. Ewelina

    Wspaniale ciasto dziś upiekłam ale do świat chyba nie starczy 🙂

    1. Marta

      Cieszę się bardzo, że posmakowało 🙂

  10. Po raz pierwszy piekłam to ciacho i miało być na święta,ale obawiam się że nic nie zostanie.Wielkie dzięki za wspaniały przepis.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, cieszę się, że tak zasmakowało 🙂

  11. Ula

    Wspaniałe ciasto.Dziękuję za przepis.

    1. Marta

      Miło mi, że tak posmakowało 🙂

  12. MARTA

    Dziś zrobiłam niebo w. Gębie

    1. Marta

      Cieszę się ogromnie 🙂

  13. Maria

    Czy pominiecie polewy bardzo zmieni smak ciasta?

    1. Marta

      Bardzo nie zmieni, ale dla mnie to fajny akcent 🙂

  14. Ela

    Najlepsze ciasto hit naszych świąt 😀

    1. Marta

      Ogromnie mi miło 🙂

  15. Ula

    Ciasto FANTASTYCZNE!!!
    Będzie często u mnie gościło 😊

    1. Marta

      Cieszę się bardzo 🙂 🙂 🙂

  16. Asieja

    Pyszne ciasto i robi się łatwo 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało :))

  17. Iwona

    Pycha polecam piekę kolejny raz bo rodzinka ciagle nie ma dosc 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  18. S.

    Rewelacyjne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Ola

    Witam, nie mam termoobiegu , jak mam długo mam ja trzymać w piekarniku?

    1. Marta

      Witam 🙂 Bez termoobiegu czas powinien być zbliżony, najlepiej obserwować. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po 20 min sprawdziłabym patyczkiem, piekarniki różnie grzeją 🙂 Beza powinna być zarumieniona i chrupiąca z wierzchu.

  20. Arleta

    Ciasto jest rewelacyjne wszystkim smakowało 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  21. Karo

    Wspaniałe ciasto goście równie zadowoleni 🙂

    1. Marta

      Miło mi bardzo 🙂

  22. Dominika

    Zrobiłam i przekonałam się że to ciasto jest równie pyszne jak Pani malinowa chmurka, bardzo dziękuję za tak czytelne przepisy które pięknie wychodzą 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂

  23. Kinga

    Cudowne ciacho bardzo oryginalne i pyszne 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  24. Alicja

    Super ciacho upiekłam w mniejszej blaszce na spórbe i teraz żałuję dziekuje za Pani przepisy 🙂

    1. Marta

      Cieszę się bardzo 🙂

  25. Kasia

    Cudowne ciasto polecam 😋

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  26. Nilka

    Robiłam kolejny raz i skusiłam się na biszkopt kakaowy, fajnie też pasuje sama nie wiem które bardziej smakowite 🙂

    1. Marta

      Ciekawa alternatywa 🙂 może trzeba będzie robić na zmianę 😉

  27. Marek

    Muszę go spróbować !!! Ładnie się prezentuje i wygląda bardzo apetycznie 🙂 Patrząc na zdjęcia mam wrażenie, że użyłaś maku mielonego (?). Dawno nic nie piekłem z makiem więc może się mylę 😛

    1. Marta

      Polecam, ciasto jest pyszne 🙂 Mak mielony, ale może również być zwykły, wybieram taki, który mam pod ręką 😉

  28. Monika

    Pyszne. Smakowało całej rodzinie.

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  29. Iwona

    Ciasto jest naprawdę wspaniale nie spotkałam sie zeby ktoś odmówił kawałeczka dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się bardzo 🙂

  30. Mini mi

    Rewelacja dziękuję 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  31. Inka

    Super ciasto pieke juz chyba 4 raz 😉

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  32. Mala Mi

    Kocham Panią za to ciasto !!! na wielkanoc chce znów upiec i zastanawiam się, czy może nie dać teraz ciemnego biszkoptu czy bedzie pasował?

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Moim zdaniem ciemny biszkopt też będzie super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 − 12 =


Top