Kontakt

blog kulinarny

Tort Biedronka

Tort Biedronka okazał się hitem na ostatnim urodzinowym spotkaniu, lekki, owocowy i do tego bardzo prosty do zrobienia, więc poradzi z nim sobie nawet osoba piekąca torty raz w roku ; ) Polecam!!!

Tort biedronka


Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 130 g drobnego cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Białka muszą być bardzo dobrze ubite, a cukier całkiem rozpuszczony (miksujemy ok. 10 minut). Po tym czasie dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo (w kilku turach) przesiewać do masy jajecznej delikatnie mieszając silikonową łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wrzątku

Galaretką rozpuścić we wrzątku. Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą. Przelać ostudzona galaretkę i schłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje (można przyspieszyć ten proces wkładając galaretkę do zamrażarki).

Składniki na krem truskawkowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać (można blenderem). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mascarpone. Dodać purre z truskawek i zmiksować do połączenia się składników. Kremówkę ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać do truskawkowej masy, delikatnie mieszając.

Jeden z biszkoptowych blatów przełożyć na dno tortownicy, wyłożyć połowę kremu, a następnie na środku ułożyć stężałą galaretkę. Przykryć drugą połową kremu i drugim biszkoptowym blatem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Krem do dekoracji:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła
  • czerwony barwnik*

Dodatkowo:

  • 6 ciasteczek Oreo
  • 50 g gorzkiej czekolady

*użyłam barwnika Wilton w żelu, ale do uzyskania intensywnego koloru potrzeba jego sporej ilości, więc lepiej wybrać bardziej skoncentrowany barwnik w formie pasty

Do metalowej miski (np. robota kuchennego) wlać białka, cukier i sól. Umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia się cukru (rozcierając palcami, można sprawdzić, czy cukier nie jest wyczuwalny). Następnie masę ubić mikserem do uzyskania, sztywnej bezy. Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą (tzw. końcówka K) i mieszać na średnich obrotach, stopniowo dodawać miękkie masło i barwnik. Po pewnym czasie krem może wyglądać jakby się zawrzył, ale to normalny proces. Po kilku minutach krem będzie jednolity, gładki i zacznie “mlaskać” o ścianki metalowej miski –wtedy jest gotowy.

Schłodzony tort wyjąć z lodówki i obłożyć masą maślaną. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nanieść na tort, tworząc głowę biedronki i linię dzielącą biedronkę na pół. Oreo rozdzielić na pół i udekorować tort, tworząc kropki. Oczy biedronki zrobić z ciasteczek, tak aby biały krem był na wierzchu, źrenice zrobić z rozpuszczonej czekolady.

Smacznego!

Tort biedronka przepis
Tort z galaretką i lekkim kremem
Tort z kremem truskawkowym

Inspiracje: wygląd, krem do tynkowania, krem truskawkowy



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 czerwca, 2019
Kategorie: Ciasta, Dania dla dzieci, Torty

18 komentarzy

  1. Ines

    Przepiękny i do tego pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Renia

    Oooooo chce taki!

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka

    Przepiękny ❤ Trzeba zrobić, choćby z okazji rozpoczynających się wakacji 😁

    1. Marta

      Bardzo dobra okazja 😉

  4. Liz

    Super torcik i ciekawy pomysł na przełożenie 😋

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  5. Nina

    Super pomysł na pewno skorzystam 😊

  6. zosia

    Idealne na urodziny dziecka 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. Alina

    Dziękuję za przepis tort wyszedł pyszny i podobał się solenizantce a był to mój pierwszy więc stresu miałam co nie miara 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę i gratuluję pierwszego tortu 🙂

  8. Monika

    Zrobiłam tort biedronkowy z Twojego przepisu w poprzedni weekend na urodziny mojej 5 letniej córki. Kiedy jej koleżanki zobaczyły tort usłyszałam wielkie i głośne WOW. Tort zrobił szał. Smak tortu też bajecznie pyszny. Powiem krótko, to na pewno nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy wykonałam ten tort. Ale następnym razem wymyśle inne zwierzę 😀

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 5 =


Top