Tort Biedronka

Tort Biedronka okazał się hitem na ostatnim urodzinowym spotkaniu, lekki, owocowy i do tego bardzo prosty do zrobienia, więc poradzi z nim sobie nawet osoba piekąca torty raz w roku ; ) Polecam!!!

Tort biedronka

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 130 g drobnego cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Białka muszą być bardzo dobrze ubite, a cukier całkiem rozpuszczony (miksujemy ok. 10 minut). Po tym czasie dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo (w kilku turach) przesiewać do masy jajecznej delikatnie mieszając silikonową łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wrzątku

Galaretką rozpuścić we wrzątku. Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą. Przelać ostudzona galaretkę i schłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje (można przyspieszyć ten proces wkładając galaretkę do zamrażarki).

Składniki na krem truskawkowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać (można blenderem). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mascarpone. Dodać purre z truskawek i zmiksować do połączenia się składników. Kremówkę ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać do truskawkowej masy, delikatnie mieszając.

Jeden z biszkoptowych blatów przełożyć na dno tortownicy, wyłożyć połowę kremu, a następnie na środku ułożyć stężałą galaretkę. Przykryć drugą połową kremu i drugim biszkoptowym blatem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Krem do dekoracji:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła
  • czerwony barwnik*

Dodatkowo:

  • 6 ciasteczek Oreo
  • 50 g gorzkiej czekolady

*użyłam barwnika Wilton w żelu, ale do uzyskania intensywnego koloru potrzeba jego sporej ilości, więc lepiej wybrać bardziej skoncentrowany barwnik w formie pasty

Do metalowej miski (np. robota kuchennego) wlać białka, cukier i sól. Umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia się cukru (rozcierając palcami, można sprawdzić, czy cukier nie jest wyczuwalny). Następnie masę ubić mikserem do uzyskania, sztywnej bezy. Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą (tzw. końcówka K) i mieszać na średnich obrotach, stopniowo dodawać miękkie masło i barwnik. Po pewnym czasie krem może wyglądać jakby się zawrzył, ale to normalny proces. Po kilku minutach krem będzie jednolity, gładki i zacznie “mlaskać” o ścianki metalowej miski –wtedy jest gotowy.

Schłodzony tort wyjąć z lodówki i obłożyć masą maślaną. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nanieść na tort, tworząc głowę biedronki i linię dzielącą biedronkę na pół. Oreo rozdzielić na pół i udekorować tort, tworząc kropki. Oczy biedronki zrobić z ciasteczek, tak aby biały krem był na wierzchu, źrenice zrobić z rozpuszczonej czekolady.

Smacznego!

Tort biedronka przepis
Tort z galaretką i lekkim kremem
Tort z kremem truskawkowym

Inspiracje: wygląd, krem do tynkowania, krem truskawkowy

Komentarzy: 34

  1. Aga
    21 czerwca 2019 / 13:32

    Boski!

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:40

      Dziękuję 🙂

  2. Ines
    21 czerwca 2019 / 14:12

    Przepiękny i do tego pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:40

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Renia
    21 czerwca 2019 / 16:21

    Oooooo chce taki!

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:40

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    21 czerwca 2019 / 20:15

    Przepiękny ❤ Trzeba zrobić, choćby z okazji rozpoczynających się wakacji 😁

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:40

      Bardzo dobra okazja 😉

  5. Liz
    21 czerwca 2019 / 21:59

    Super torcik i ciekawy pomysł na przełożenie 😋

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:40

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  6. Nina
    22 czerwca 2019 / 10:03

    Super pomysł na pewno skorzystam 😊

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:41

      Polecam 🙂

  7. zosia
    22 czerwca 2019 / 16:58

    Idealne na urodziny dziecka 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:41

      Dziękuję 🙂

  8. Alina
    2 lipca 2019 / 13:12

    Dziękuję za przepis tort wyszedł pyszny i podobał się solenizantce a był to mój pierwszy więc stresu miałam co nie miara 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:27

      Ogromnie się cieszę i gratuluję pierwszego tortu 🙂

  9. Monika
    4 lipca 2019 / 10:40

    Zrobiłam tort biedronkowy z Twojego przepisu w poprzedni weekend na urodziny mojej 5 letniej córki. Kiedy jej koleżanki zobaczyły tort usłyszałam wielkie i głośne WOW. Tort zrobił szał. Smak tortu też bajecznie pyszny. Powiem krótko, to na pewno nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy wykonałam ten tort. Ale następnym razem wymyśle inne zwierzę 😀

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:29

      Ogromnie się cieszę i pozdrawiam 🙂

  10. Nowak D.
    31 lipca 2019 / 11:16

    W sobotę moja córka robi „imprezę” dla dzieci sąsiadów. Szukam różnych kolorowych a jednocześnie zdrowych przekąsek. Ten tort wygląda świetnie. Myślę, że zrobi furorę! Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      31 lipca 2019 / 12:23

      Polecam, jest pyszny, robi wrażenie i nie wymaga dużego nakładu pracy 🙂

  11. Justyna
    3 listopada 2019 / 0:16

    Można użyć mrożonych truskawek?

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2019 / 13:34

      Tak 🙂

      • Mama
        17 lutego 2020 / 23:51

        Czy można tort udekorować dzień wcześniej czy np. ciastka najlepiej położyć bezpośrednio przed podaniem?

        • Marta
          Autor
          21 lutego 2020 / 11:31

          Można udekorować dzień wcześniej, kawałek tortu został na kolejny dzień i nic się wizualnie z ciastkami nie działo, przy krojeniu były bardziej miękkie 🙂

  12. Mariola
    11 listopada 2019 / 23:37

    Tort jest super córeczka była zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:05

      Bardzo się cieszę, najlepsze życzenia dla córeczki 🙂

  13. Sylwia
    6 lutego 2020 / 0:04

    Czy biszkoptu się niczym nie nasącza? Nie będzie suchy?

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2020 / 0:20

      Nie ma takiej potrzeby, ciasto zawiera dodatek oleju, który zapewnia odpowiednią wilgotność 🙂 Dla mnie to w zupełności wystarczy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nasączyć herbatą, kawą lub sokiem z cytryny 🙂

  14. Julitta06
    29 kwietnia 2020 / 21:59

    Jeszcze nie robiłam ale zapowiada się super.Mam nadzieję że się spodoba.

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2020 / 0:16

      Polecam i życzę smacznego 🙂

  15. ania
    23 listopada 2020 / 10:19

    czy krem maślany ubijać cały czas nad gotujaca sie woda czy tylko na pierwszym etapie, a pozniej sciagnac z pary?

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2020 / 12:10

      Tylko na pierwszym etapie, gdy używamy trzepaczki 🙂

  16. Renata
    5 maja 2021 / 18:37

    Witam czy ten krem do dekoracji można zastopic masakropne ze śmietanka i dodać barwnik?

    • Marta
      Autor
      5 maja 2021 / 22:45

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 21 =