Kruche rogaliki z mascarpone

Po wypieku ostatniego tortu zostało mi trochę serka mascarpone, a ponieważ miałam w planach rogaliki, postanowiłam go wykorzystać do ich przygotowania. Byłam dobrej myśli, bo mascarpone świetnie sprawdził się również jako dodatek do ciasta drożdżowego, ale przyznam, że nie spodziewałam się, aż tak pysznego efektu : ) Ciasto kruche z jego udziałem jest świetne! Rogaliki wyszły tak pyszne, że tym razem nadzienie zdecydowanie grało rolę drugoplanową : ) Polecam!!!


Kruche rogaliki z mascarpone przepis

Składniki (16 małych rogalików):

  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 115 g mascarpone
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego + garść posiekanych orzechów włoskich

Masło utrzeć z mascarpone na puszystą masę. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, uformować kształt przypominający kulę i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Połowę koła posmarować konfiturą malinową, drugą część kremem czekoladowym oraz posiekanymi orzechami. Pokroić na 16 wąskich trójkątów (najpierw koło kroję na 4 ćwiartki, później każdą z nich na pół itd.) i zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) prze ok. 20 minut do czasu aż rogaliki delikatnie urosną i się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Przepis na kruche rogaliki


Kruche rogaliki

Komentarzy: 24

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:01

      Proszę się częstować 🙂

      • Madzior
        7 września 2017 / 22:36

        Te rogaliki są niewykonalne . BYĆ może jest to dobra baza na ciasto. Ciasto się rwie i rozchodzi nie da się rozwałkować mimo 3 godzin w lodówce

        • Marta
          Autor
          7 września 2017 / 23:01

          Bardzo mi przykro, że się nie udało 🙁 ciasto może być trochę klejące, dlatego przy wałkowaniu polecam podsypać stolnicę i wałek mąką 🙂 Robiłam je wielokrotnie (czytelnicy również 😉 ) i nigdy nie miałam problemu 🙂

  1. Justa
    29 kwietnia 2017 / 19:26

    Ganialne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Alina
    29 kwietnia 2017 / 20:24

    Pychota!!!

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:01

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Asia
    30 kwietnia 2017 / 0:23

    Muszą smakować wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:02

      Potwierdzam 😉

  4. Agata
    30 kwietnia 2017 / 10:16

    Bardzo smaczne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:02

      Ogromnie się cieszę 🙂

  5. Eve
    3 maja 2017 / 22:18

    Wyszły przepysznie 🙂 zrobiłam z powidłami 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 21:43

      Super 🙂

  6. Joanna M.
    4 maja 2017 / 22:49

    Doskonałe <3

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:54

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Gosia
    7 maja 2017 / 18:52

    Bardzo nam posamokowaly 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:10

      Super 🙂

  8. Jaga
    10 maja 2017 / 18:06

    Wyszły świetne 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2017 / 22:39

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Nina
    23 września 2017 / 10:01

    Rogaliki idealne!!! Wszyscy zachwyceni szybko sie robi i wychodzą kruche jak ze sklepu 🙂

    • Marta
      24 września 2017 / 1:11

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Alinka
    7 stycznia 2019 / 23:54

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:41

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 28 =