Kontakt

blog kulinarny

Jak zrobić tort jednorożec

Tort jednorożec (Unicorn cake) był jakiś czas temu prawdziwym internetowym hitem. Wcale nie dziwię się temu szaleństwu, bo prezentuje się przepięknie, a wbrew pozorom jest dość prosty do przygotowania. Nie przepadam za masą maślaną, ale krem maślany na bezie jest całkiem smaczny i do tego wspaniale się z nim współpracuje podczas dekorowania (o wiele łatwiej niż na zwykłej śmietance, czy kremie z mascarpone ; ) Polecam!!!


Jak zrobić tort jednorożec

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 łyżeczki octu
  • mała szczypta soli

Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier. Żółtka szybko mieszać z octem i proszkiem do pieczenia do czasu aż masa się spieni i zrobi jaśniejsza. Całość dodać do ubitych białek, zmiksować, a następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Ostudzony biszkopt (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.

Składniki na przełożenie tortu:

  • 500 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g truskawek pokrojonych w plasterki
  • sok z 1/2 limonki

Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze, skroić sokiem z limonki. Schłodzoną kremówkę, mascarpone i cukier puder ubić na gęsty krem (uwaga, aby nie ubijać zbyt długo, masa może się zwarzyć). Odłożyć 3-4 łyżki masy do delikatnego obłożenia wierzchu i boków. Jedną czwartą pozostałego kremu wysmarować pierwszy blat, dodać połowę pokrojonych w plasterki truskawek, przykryć kolejną jedną czwartą kremu, a następnie kolejnym blatem i całość powtórzyć. Wierzch i boki tortu delikatnie pokryć pozostałym kremem, tylko na tyle, aby nie był suchy. Całość odstawić do lodówki, aby tort osiadł i zesztywniał.

Składniki na krem maślany na bezie:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • szczypta soli
  • 450 g miękkiego masła
  • barwniki spożywcze (u mnie w żelu marki Wilton: fioletowy, różowy, niebieski i żółty)

Do metalowej miski (np. od stojącego miksera/robota kuchennego) wlać białka, dodać cukier i szczyptę soli. Umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką do czasu aż cukier się rozpuści (najlepiej sprawdzić rozcierając palcami, czy nie jest wyczuwalny). Następnie masę ubić mikserem do czasu uzyskania, sztywnej, zimnej bezy. Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą (tzw. końcówka K) i wymieszać na średnich obrotach stopniowo dodając miękkie masło. (Najlepiej dodać również kilka kropli fioletowego barwnika, dzięki temu masa będzie bardziej biała niż żółta, oczywiście nie można przesadzić : ) Po pewnym czasie krem będzie wyglądał jakby się zawrzył, ale to normalny proces. Po kilku minutach krem zrobi się jednolity, gładki i zacznie “mlaskać” o ścianki metalowej miski – to znak, że jest gotowy.

Schłodzony tort wyjąć z lodówki i obłożyć masą maślaną. Część która zostanie zabarwić na różne kolory używając barwników spożywczych. (Dodać niewielką ilość żelu i zmiksować, początkowo masa znów może wydawać się zwarzona, ale miksować dalej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Grzywę wycisnąć za pomocą różnych tylek ( umnie Wilton 1M, 10, 6B, 2D). Wierzch dekorujemy rogiem i uszami. Oczy wyciskamy (długą tylką) z rozpuszczonej czekolady.

Dodatkowo na róg i uszy:

  • ok 300 g białej masy cukrowej
  • złoty barwnik
  • wykałaczki i patyk do szaszłyków

Masę cukrową rolujemy i ściśle zawijamy wzdłuż patyczka do szaszłyka tworząc róg. Odkładamy w chłodne miejsce do stwardnienia. Do przygotowania uszu z masy cukrowej przygotowujemy dwie kulki i spłaszczamy je dłonią, lekko ściskając górną część, aby otrzymać kształt uszu. Nabijamy na wykałaczki. Ponownie postępujemy przygotowując dwie mniejsze kulki, a następnie jadalnym klejem doklejamy je do wcześniej przygotowanych większych uszu. Odstawiamy do stwardnienia. Złoty barwnik mieszamy z niewielką ilością wódki, smarujemy pędzelkiem róg oraz doklejone wnętrze uszu.

Smacznego!


Tort jednorożec przepis

Tort jednorożec

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 czerwca, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Dania dla dzieci, Przekładane, Torty, Wyroby na różne okazje

27 komentarzy

  1. Aga

    Przecudowny!!!! Będę korzystać z przepisu na pewno 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 smacznego 🙂

  2. Majka

    Piękności ❤️ Myślę, że każda moja córka byłaby zachwycona 🤗

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 dziewczynki szaleją za tym motywem i to chyba niezależnie od wieku 😉

  3. Kasia

    Wspaniały 🙂

    1. Marta

      Dziękuję bardzo 🙂

  4. Evelinka

    Śliczny ❤️ I bardzo mi sie podoba nieprzekombinowane wnętrze ❤️

    1. Marta

      Zdobienie może być “na bogato”, ale w środku przeważnie stawiamy na prostotę i to się sprawdza 🙂

  5. Malwina

    Przepiękny tort 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Wygląda przewspaniale!!! <3

    1. Marta

      Barzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. Monia

    Wspaniały gratuluję talentu 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję :))

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 🙂

  8. Kasia p.

    Zrobiłam tort dla córeczki i była zachwycona dziękuję za wszystkie pani porady 🙂

  9. Kasia p.

    Zrobiłam dla córeczki i była zachwycona dziękuję za pani porady 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że córeczka była zadowolona 🙂 pozdrawiam 🙂

  10. Beza

    Tort jest cudowny 🙂 Córcia nie pozwoliła kroić tak jej się podobał a cukrowe ozdoby zachowała :))))

    1. Marta

      Oj jak miło! 🙂

  11. M&Ms

    Uwielbiam Pani przepisy i kolejny raz się nie zawiodłam 🙂 tort wyszedł cudowny a masa do zdobienia rewelacja nie tylko idealna konsystencja ale i pyszna 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę :)))

  12. Mika

    Torcik jest genialny i całkiem prosty do zrobienia a radość bezcenna 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło 🙂

  13. Majka

    Torcik, który w 90% zrobiła moja córka. Dumna mina bezcenna 😉 Tort jest bardzo kaloryczny ale urodziny ma się tylko raz w roku 😀

    1. Marta

      Ekstra, ale masz zdolną córkę! Gratulacje i najlepsze życzenia 🙂 W urodziny kalorie się nie liczą ;)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
10 + 21 =


Top