Kontakt

blog kulinarny

Słodko – pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka

Pieczony kurczak po tajsku w przepysznej słodko – pikantnej glazurze. Bardzo delikatny i mięciutki, idealnie odchodzi od kości i wprost rozpływa się w ustach. Świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, czy rodzinny obiad. Danie z serii proste i szybkie do przygotowania : ) Polecam!!!


 Słodko pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka


Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 kg pałek z kurczaka
  • 1/2 szklanki tajskiego sosu słodko – pikantnego
  • 6 łyżek sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty Curry
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • do podania: świeża kolendra, posiekana zielona część cebuli dymki, biały sezam

W miseczce połączyć wszystkie składniki na glazurę: sos słodko- pikantny, sos sojowy, sos rybny, cukier kokosowy, pastę curry, sok z limonki i czosnek.

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, zalać przygotowaną marynatą i przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 2 i 1/2 godziny, często przewracając. (Skrzydełka powinny być pięknie skarmelizowane i ‚lepkie’ od glazury.  Dużo zależy od piekarnika, jeśli mięso rumieni się za szybko – w początkowej fazie pieczenia najlepiej przykryć je folią; jeśli za wolno – zwiększyć temperaturę piekarnika na ostatnie 30 min. do 180 – 190 C).

Przed podaniem oprószyć sezamem, dodać posiekany szczypior i kolendrę.

Smacznego!


Skrzydełka z kurczaka po tajsku


Słodko pikantne skrzydełka z kurczaka

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 czerwca, 2018
Kategorie: Dania obiadowe, Karnawał, Kurczak, Śniadania i kolacje, Sylwester, Wyroby na różne okazje

22 komentarzy

  1. Wiola

    Pyszności ❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Majka

    Trzeba zrobić i to szybko 😍

    1. Marta

      Polecam, u nas rozeszły się w mig 😀

    1. Marta

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  3. Miki

    Moje smaki 😋

    1. Marta

      Polecam 🙂

  4. Malwina

    Zamarynowane czekają na jutro 🙂

    1. Malwina

      Mega dobre :)))))))

      1. Marta

        Super, że posmakowało 🙂

    2. Marta

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, ze przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Ela

    Pycha polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  6. Malima

    Czego użyć zamiast cukru kokosowego?

    1. Marta

      Może być cukier trzcinowy 🙂

  7. Mia

    Robiłam wczoraj na proszony obiad i goście byli zachwyceni 🙂 sekretem jest tutaj ta marynata i zastanawiam się czy mogę spróbować jej do innych mięs?

    1. Marta

      Jak miło! 🙂 pewnie, że możesz spróbować do innego mięsa – może żeberka? 🙂

  8. Wypieki Beaty

    Zrobiłam je na imprezę urodzinową – znikły nie wiem kiedy i wszyscy byli zachwyceni 🙂 zapisuję do ulubionych przepisów 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę! 🙂 pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
10 − 5 =


Top