Słodko – pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka

Pieczony kurczak po tajsku w przepysznej słodko – pikantnej glazurze. Bardzo delikatny i mięciutki, idealnie odchodzi od kości i wprost rozpływa się w ustach. Świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, czy rodzinny obiad. Danie z serii proste i szybkie do przygotowania : ) Polecam!!!


 Słodko pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 kg pałek z kurczaka
  • 1/2 szklanki tajskiego sosu słodko – pikantnego
  • 6 łyżek sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty Curry
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • do podania: świeża kolendra, posiekana zielona część cebuli dymki, biały sezam

W miseczce połączyć wszystkie składniki na glazurę: sos słodko- pikantny, sos sojowy, sos rybny, cukier kokosowy, pastę curry, sok z limonki i czosnek.

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, zalać przygotowaną marynatą i przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 2 i 1/2 godziny, często przewracając. (Skrzydełka powinny być pięknie skarmelizowane i ‚lepkie’ od glazury.  Dużo zależy od piekarnika, jeśli mięso rumieni się za szybko – w początkowej fazie pieczenia najlepiej przykryć je folią; jeśli za wolno – zwiększyć temperaturę piekarnika na ostatnie 30 min. do 180 – 190 C).

Przed podaniem oprószyć sezamem, dodać posiekany szczypior i kolendrę.

Smacznego!


Skrzydełka z kurczaka po tajsku


Słodko pikantne skrzydełka z kurczaka

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Wiola
    29 czerwca 2018 / 9:18

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:40

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Majka
    29 czerwca 2018 / 10:50

    Trzeba zrobić i to szybko 😍

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:39

      Polecam, u nas rozeszły się w mig 😀

  3. Aga
    29 czerwca 2018 / 16:18

    Mega!!!

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:39

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  4. Miki
    29 czerwca 2018 / 20:15

    Moje smaki 😋

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:39

      Polecam 🙂

  5. Malwina
    29 czerwca 2018 / 23:39

    Zamarynowane czekają na jutro 🙂

    • Malwina
      30 czerwca 2018 / 19:01

      Mega dobre :)))))))

      • Marta
        Autor
        1 lipca 2018 / 0:37

        Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:38

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:38

      Bardzo mi miło, ze przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Ela
    30 czerwca 2018 / 23:49

    Pycha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:37

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  7. Malima
    2 lipca 2018 / 19:24

    Czego użyć zamiast cukru kokosowego?

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:48

      Może być cukier trzcinowy 🙂

  8. Mia
    16 lipca 2018 / 12:04

    Robiłam wczoraj na proszony obiad i goście byli zachwyceni 🙂 sekretem jest tutaj ta marynata i zastanawiam się czy mogę spróbować jej do innych mięs?

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:45

      Jak miło! 🙂 pewnie, że możesz spróbować do innego mięsa – może żeberka? 🙂

  9. Wypieki Beaty
    17 lipca 2018 / 15:57

    Zrobiłam je na imprezę urodzinową – znikły nie wiem kiedy i wszyscy byli zachwyceni 🙂 zapisuję do ulubionych przepisów 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2018 / 13:08

      Ogromnie się cieszę! 🙂 pozdrawiam 🙂

  10. Ola New
    27 lipca 2018 / 10:58

    Przepyszne u nas też na imprezie i też każdy chciał przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2018 / 1:34

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

  11. Pomaranczowy
    9 stycznia 2021 / 19:32

    Niestety, bardzo plytkie w smaku i brak zwiazku z Tajlandia. Absolutnie nie przypomina tajskich potraw. Nie polecam.

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:23

      Mam zupełnie odmienne zdanie 🙂 Ale każdy lubi coś innego i dzięki temu kuchnia jest tak różnorodna 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 26 =