Kremowy sernik tahini

Sernik tahini dla wszystkich miłośników pasty sezamowej. Bardzo delikatny i kremowy za sprawą mieszanki twarogu i serka mascarpone wprost rozpływa się w ustach : ) Polecam!


Sernik tahini przepis

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g uprażonego sezamu
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść ciasto palcami lub łyżką (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem di pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Bardzo mocno docisnąć do dna, dzięki temu spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Składniki na masę serową:

  • 750 g tłustego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g tahiny
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • szczypta soli

Twaróg zmielić lub bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mascarpone, wymieszać. Dodawać po kolei pozostałe składniki, mieszając tylko do połączenia składników. Najpierw tahina, cukier, sól, a następnie jajka, jedno po drugim. Następnie dodać kwaśną śmietanę i na koniec mleko zagęszczone. Przelać na upieczony i przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra – dół) przez ok. 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Wyłączyć piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć na noc do lodówki.

Sezamki:

  • 60 g cukru
  • 15 g sezamu
  • szczypta soli

Cukier i sól wsypać na patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie karmelizować. Uważać, aby nie przypalić karmelu, bo będzie gorzki. Nie mieszać dopóki cukier się nie rozpuści, można potrząsać patelnią. Kiedy karmel będzie złotobrązowy, dodać sezam, szybko wymieszać i wylać na spód naczynia żaroodpornego na grubość ok. 1-2 mm. Wygładzić i pozostawić do stężenia, a następnie połamać na kawałki i udekorować sernik.

Smacznego!


Sernik z sezamkami przepis


Kremowy sernik z sezamkami przepis


Sernik chałwowy przepis

Inspiracja “Lubię, atlas z przepisami”

Komentarzy: 24

  1. Aga
    2 lipca 2018 / 13:49

    Kocham takie kremowe serniczki <3

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:47

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  2. Isia
    2 lipca 2018 / 14:18

    Wygląda pysznie 🙂 Czy sezamki mogę też dać do środka?

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:47

      Dziękuję, ja bym nie dawała… sernik nie będzie już taki kremowy z dodatkami w środku, a sezamki mogą się rozpuścić 😉

  3. Ewa
    2 lipca 2018 / 16:40

    Kolejny w kolejce do zrobienia 🙂 jutro będzie tort dakłas z Pani strony na urodzinki Męża 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:48

      Super, tort dakłas idealny wybór 🙂

  4. Kinia
    2 lipca 2018 / 20:00

    Martaaaa dosłownie kocham Ciebie i Twoje serniki 🙂 zacieram rączki bo już się piecze a sam zapach powala!!!

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:48

      Dziękuję pięknie :)))

      • Kinia
        3 lipca 2018 / 9:44

        mniam mniam właśnie podjadam do porannej kawki jest pyszny miłego dnia 🙂

        • Marta
          Autor
          3 lipca 2018 / 23:29

          Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wiadomość 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:48

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Majka
    2 lipca 2018 / 20:58

    Serniczki zawsze mile widziane ❤️ Trzeba odpalać maszynę i robić tahini, potem to już tylko piec. Cudnie się prezentuje 😍

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:49

      Dokładnie, sernik u nas również zawsze wskazany 😀 mam nadzieję, że posmakuje 🙂

      • Majka
        8 lipca 2018 / 13:26

        Pyyyszny😍

        • Marta
          Autor
          10 lipca 2018 / 11:37

          Super, że posmakował :))

  6. Natalia
    3 lipca 2018 / 17:51

    Przepyszny!!! Nie za słodki i mega delikatny, jeszcze nigdy nie probowalam takiego sernika super 🙂 co Ty na to zeby do innych przepisów tez spróbować dać mascarpone zeby uzyskać zbliżony efekt? Czy to ma szanse powodzenia?

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 23:30

      Ogromnie się cieszę 🙂 oczywiście, eksperymenty w kuchni zawsze wskazane 🙂

  7. Karusia
    3 lipca 2018 / 23:06

    Pyszny wyszedł 🙂 mi się z chałwowym kojarzy 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 23:30

      Super, że posmakował :)))

  8. Kava
    4 lipca 2018 / 8:51

    Genialny ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2018 / 20:23

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Patrycja
    4 lipca 2018 / 13:24

    Dzień dobry, gdzie Pani kupuje pastę tahini? I czy ten twaróg to taki z wiaderka np z Piątnicy? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2018 / 20:30

      Dzień dobry, najczęściej kupuję przez internet 🙂 Widziałam również w Tesco, Intermarche i Piotrze i Pawle, zwracam uwagę, aby w składzie było 100% sezamu i żadnych dodatków. Można oczywiście zrobić pastę w domu – uprażyć np. szklankę sezamu i następnie zmiksować blenderem. Jest to dość czasochłonne, więc trzeba uważać, aby nie przepalić blendera 😉 Po kilkunastu minutach z sezamu zacznie wydzielać się olej i pasta gotowa 🙂 Twaróg używam z Piątnicy, ale nie z wiaderka, tylko tłusty w “kawałku” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 5 =