Kontakt

blog kulinarny

Kremowy sernik tahini

Sernik tahini dla wszystkich miłośników pasty sezamowej. Bardzo delikatny i kremowy za sprawą mieszanki twarogu i serka mascarpone wprost rozpływa się w ustach : ) Polecam!


Sernik tahini przepis


Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g uprażonego sezamu
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść ciasto palcami lub łyżką (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem di pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Bardzo mocno docisnąć do dna, dzięki temu spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Składniki na masę serową:

  • 750 g tłustego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g tahiny
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • szczypta soli

Twaróg zmielić lub bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mascarpone, wymieszać. Dodawać po kolei pozostałe składniki, mieszając tylko do połączenia składników. Najpierw tahina, cukier, sól, a następnie jajka, jedno po drugim. Następnie dodać kwaśną śmietanę i na koniec mleko zagęszczone. Przelać na upieczony i przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra – dół) przez ok. 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Wyłączyć piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć na noc do lodówki.

Sezamki:

  • 60 g cukru
  • 15 g sezamu
  • szczypta soli

Cukier i sól wsypać na patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie karmelizować. Uważać, aby nie przypalić karmelu, bo będzie gorzki. Nie mieszać dopóki cukier się nie rozpuści, można potrząsać patelnią. Kiedy karmel będzie złotobrązowy, dodać sezam, szybko wymieszać i wylać na spód naczynia żaroodpornego na grubość ok. 1-2 mm. Wygładzić i pozostawić do stężenia, a następnie połamać na kawałki i udekorować sernik.

Smacznego!


Sernik z sezamkami przepis


Kremowy sernik z sezamkami przepis


Sernik chałwowy przepis

Inspiracja “Lubię, atlas z przepisami”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 lipca, 2018
Kategorie: Ciasta, Serniki, Wyroby na różne okazje

24 komentarzy

  1. Aga

    Kocham takie kremowe serniczki <3

    1. Marta

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  2. Isia

    Wygląda pysznie 🙂 Czy sezamki mogę też dać do środka?

    1. Marta

      Dziękuję, ja bym nie dawała… sernik nie będzie już taki kremowy z dodatkami w środku, a sezamki mogą się rozpuścić 😉

  3. Ewa

    Kolejny w kolejce do zrobienia 🙂 jutro będzie tort dakłas z Pani strony na urodzinki Męża 🙂

    1. Marta

      Super, tort dakłas idealny wybór 🙂

  4. Kinia

    Martaaaa dosłownie kocham Ciebie i Twoje serniki 🙂 zacieram rączki bo już się piecze a sam zapach powala!!!

    1. Marta

      Dziękuję pięknie :)))

      1. Kinia

        mniam mniam właśnie podjadam do porannej kawki jest pyszny miłego dnia 🙂

        1. Marta

          Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wiadomość 🙂

  5. musi smakować genialnie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. Majka

    Serniczki zawsze mile widziane ❤️ Trzeba odpalać maszynę i robić tahini, potem to już tylko piec. Cudnie się prezentuje 😍

    1. Marta

      Dokładnie, sernik u nas również zawsze wskazany 😀 mam nadzieję, że posmakuje 🙂

      1. Majka

        Pyyyszny😍

        1. Marta

          Super, że posmakował :))

  7. Natalia

    Przepyszny!!! Nie za słodki i mega delikatny, jeszcze nigdy nie probowalam takiego sernika super 🙂 co Ty na to zeby do innych przepisów tez spróbować dać mascarpone zeby uzyskać zbliżony efekt? Czy to ma szanse powodzenia?

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 oczywiście, eksperymenty w kuchni zawsze wskazane 🙂

  8. Karusia

    Pyszny wyszedł 🙂 mi się z chałwowym kojarzy 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował :)))

  9. Kava

    Genialny ❤️❤️❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Patrycja

    Dzień dobry, gdzie Pani kupuje pastę tahini? I czy ten twaróg to taki z wiaderka np z Piątnicy? Pozdrawiam

    1. Marta

      Dzień dobry, najczęściej kupuję przez internet 🙂 Widziałam również w Tesco, Intermarche i Piotrze i Pawle, zwracam uwagę, aby w składzie było 100% sezamu i żadnych dodatków. Można oczywiście zrobić pastę w domu – uprażyć np. szklankę sezamu i następnie zmiksować blenderem. Jest to dość czasochłonne, więc trzeba uważać, aby nie przepalić blendera 😉 Po kilkunastu minutach z sezamu zacznie wydzielać się olej i pasta gotowa 🙂 Twaróg używam z Piątnicy, ale nie z wiaderka, tylko tłusty w “kawałku” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 11 =


Top