Chili con carne przepis

Uwielbiam błyskawiczne i zdrowe obiady : ) Chili con carne to niezwykle aromatyczny meksykański klasyk, który bazuje na mielonej wołowinie, pomidorach, papryce i fasoli. Danie można jeść bez dodatków, ale często podaje się je w towarzystwie ryżu, czy tortilli (zwłaszcza w wersji zapiekanej z serem), choć w tym drugim przypadku całość traci już właściwości fit obiadu ; ) Polecam!!!


Chili con carne

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 małe lub 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 350 g mielonej wołowiny lub mielonego mięsa z indyka
  • 1 żółta papryka
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 350 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • mieszanka przypraw: 1 i 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu

Cebule pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone, podsmażyć razem do czasu aż będzie rumiane. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, passatę pomidorową oraz fasolę. Dusić kilka minut pod przykryciem, a następnie dodać cukier oraz 3 łyżeczki mieszanki przypraw. Dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut.

Smacznego!


Fit chili con carne


Chili con carne przepis

Inspiracja “Fit-obiady” K. Domaszewski

Komentarzy: 20

  1. Justyna
    5 lipca 2018 / 10:47

    Pychotka <3

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2018 / 12:17

      Zdecydowanie, polecam 🙂

  2. A.P.
    5 lipca 2018 / 11:23

    Hmm też mam ten ebook i przepis jest trochę inny może nie warto wprowadzać w błąd…

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2018 / 12:18

      Tak, jest trochę inny, dopasowany do “mojej” kuchni, co nie zmienia faktu, że zainspirował mnie ten właśnie przepis, więc o tym wspomniałam 🙂 Miłego dnia 🙂

  3. Isia
    5 lipca 2018 / 13:02

    Prosto i pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2018 / 1:01

      Idealne podsumowanie 🙂

  4. Roz
    5 lipca 2018 / 13:31

    No to mam obiadek z głowy 🙂

    • Roz
      5 lipca 2018 / 23:34

      Pycha było 🙂

      • Marta
        Autor
        6 lipca 2018 / 1:02

        Ale super, że już wypróbowałaś 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2018 / 1:01

      Smacznego 🙂

  5. Majka
    5 lipca 2018 / 19:38

    Super przepis na szybki i pyszny obiadek ☺️

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2018 / 1:02

      Takie najlepsze 🙂

  6. Ania
    10 lipca 2018 / 0:41

    Super wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2018 / 11:37

      Cieszę się ogromnie, że posmakowało 🙂

  7. Donia
    14 lipca 2018 / 23:09

    Pychotka pierwszy raz próbowałam kminu rzymskiego (całe życie myślałam że to to samo co kminek którego nie trawię) i jest hit 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:42

      Super, że posmakowało i odkryłaś coś nowego 🙂 I bez obaw nie jesteś jedyna, która myli te przyprawy 😀

  8. Magda
    5 maja 2020 / 13:31

    Mniam! Muszę koniecznie spróbować Twojego przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2020 / 22:38

      Polecam 🙂

  9. Weronika
    11 sierpnia 2020 / 19:54

    Pierwszy raz w zyciu probowalam kminek 😂ja zrobilam z 500gram miesa , dodalam 2 puszki pomidorow w puszce zamiast Passaty, I jeszcze kukurydze plus pol lyzeczki pieprzu cayene.
    Bardzo dobre !

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2020 / 1:42

      Super, że posmakowało 🙂 W przepisie użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu, ale to inna przyprawa niż kminek 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 3 =