Kontakt

blog kulinarny

Chili con carne przepis

Uwielbiam błyskawiczne i zdrowe obiady : ) Chili con carne to niezwykle aromatyczny meksykański klasyk, który bazuje na mielonej wołowinie, pomidorach, papryce i fasoli. Danie można jeść bez dodatków, ale często podaje się je w towarzystwie ryżu, czy tortilli (zwłaszcza w wersji zapiekanej z serem), choć w tym drugim przypadku całość traci już właściwości fit obiadu ; ) Polecam!!!


Chili con carne


Składniki (dla 4 osób):

  • 2 małe lub 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 350 g mielonej wołowiny lub mielonego mięsa z indyka
  • 1 żółta papryka
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 350 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • mieszanka przypraw: 1 i 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu

Cebule pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone, podsmażyć razem do czasu aż będzie rumiane. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, passatę pomidorową oraz fasolę. Dusić kilka minut pod przykryciem, a następnie dodać cukier oraz 3 łyżeczki mieszanki przypraw. Dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut.

Smacznego!


Fit chili con carne


Chili con carne przepis

Inspiracja “Fit-obiady” K. Domaszewski



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 lipca, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania obiadowe, Indyk, Mielone, Śniadania i kolacje, Wołowina, Zdrowa żywność

16 komentarzy

  1. Justyna

    Pychotka <3

    1. Marta

      Zdecydowanie, polecam 🙂

  2. A.P.

    Hmm też mam ten ebook i przepis jest trochę inny może nie warto wprowadzać w błąd…

    1. Marta

      Tak, jest trochę inny, dopasowany do “mojej” kuchni, co nie zmienia faktu, że zainspirował mnie ten właśnie przepis, więc o tym wspomniałam 🙂 Miłego dnia 🙂

  3. Isia

    Prosto i pysznie 🙂

    1. Marta

      Idealne podsumowanie 🙂

  4. Roz

    No to mam obiadek z głowy 🙂

    1. Roz

      Pycha było 🙂

      1. Marta

        Ale super, że już wypróbowałaś 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂

    2. Marta

      Smacznego 🙂

  5. Majka

    Super przepis na szybki i pyszny obiadek ☺️

    1. Marta

      Takie najlepsze 🙂

  6. Ania

    Super wyszło 🙂

    1. Marta

      Cieszę się ogromnie, że posmakowało 🙂

  7. Donia

    Pychotka pierwszy raz próbowałam kminu rzymskiego (całe życie myślałam że to to samo co kminek którego nie trawię) i jest hit 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało i odkryłaś coś nowego 🙂 I bez obaw nie jesteś jedyna, która myli te przyprawy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
14 + 5 =


Top