Kontakt

blog kulinarny

Tartaletki z kremem czekoladowym i owocami

Tartaletki z kremem czekoladowym i owocami to świetna przekąska na przyjęcie lub po prostu pyszny deser. Moja córka przygotowała je z okazji swoich urodzin i z radością obserwowała jak szybko znikają ze stołu : ) Krem na bazie mascarpone i gorzkiej jest intensywnie czekoladowy, z powodzeniem możecie wykorzystać również czekoladę mleczną i białą lub ich miks : ) Polecam!!!


Tartaletki z czekoladowym kremem i owocami


Składniki (ok 14 tartaletek):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody (można schłodzić w lodówce)
  • 200 g mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ulubione owoce

Mąkę z solą wymieszać, dodać posiekane masło i stopniowo wlewać zimną wodę. Szybko wyrobić ciasto (użyłam robota kuchennego). Przełożyć do lodówki na co najmniej godzinę (ew. na 20 minut do zamrażarki). Po tym czasie rozwałkować na cienki placek i szklanką wycinać kółka (trochę większe niż foremki). Foremki wysmarować masłem, przełożyć przygotowane ciasto, docisnąć brzegi, dno ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą wodą ustawić sitko a w nim miseczkę z czekoladą). Przestudzić. Mascarpone zmiksować, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę. Miksować do połączenia się składników. Krem przełożyć na upieczone babeczki, udekorować owocami.

Smacznego!


Tartaletki z kremem i owocami


tartaletki z kremem i truskawkami


tartaletki z czekoladowym kremem i porzeczkami

Inspiracja na kruche ciasto “Wysmakowane”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 czerwca, 2018
Kategorie: Babeczki, Ciasta, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Tarty i kruche ciasta

18 komentarzy

  1. Agata N.

    Cudeńka!!!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Kama

    Pięknie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam, bo są nie tylko piękne ale i smaczne 😉

  3. Ania

    Uwielbiam wszystkie tarty! takich mini nie robię… z lenistwa… ale przerobię to na jedną dużą 😉

    1. Marta

      Pewnie, forma nie ma znaczenia 🙂 ważne, że będzie smakować równie pysznie 🙂

  4. Majka

    Piękne 😍 Brawo dla córki 👏 Poza tym wpis po demnie 😆

    1. Marta

      Bardzo dziękuje w jej imieniu 🙂

  5. agata

    Wyglądają pysznie ale zorientowałam się że mam trochę mniej mascarpone czy lepiej zmniejszyć też ilość czekolady czy można zostawić?

    1. Marta

      Dwie opcje będą ok 🙂 Robiłam również z mniejszą ilością mascarpone ok 170g i ilość czekolady zostawiłam bez zmian, wtedy krem był bardziej czekoladowy i zwarty. Jeśli pomniejszysz ilości proporcjonalnie smak będzie bez zmian uzyskasz jedynie mniej pysznego kremu 😉

  6. Zoja

    Wyszły przepyszne 🙂 zrobiłam pół na pół mleczna z gorzką i podałam z malinkami niebo w gębie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały <3

  7. Dusia

    Genialne babeczki a ten krem CUDO! będę wykorzystywać też do tortów 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. Jola

    Mniami super przepis dzieciaki zachwycone i my też 🙂

  9. Przepyszne. Zrobiłam jedne z porzeczkami a drugie z malinami.

    1. Marta

      Super, że posmakowały <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 − 4 =


Top