Kontakt

blog kulinarny

Najlepsze jagodzianki

Kiedy moja koleżanka Ania poczęstowała mnie tymi jagodziankami, wiedziałam, że w drodze powrotnej do domu będę musiała kupić składniki, żeby od razu je przygotować! ; ) Uwielbiam drożdżowe wypieki zwłaszcza kiedy są puszyste i długo zachowują świeżość. Tajnym składnikiem, który sprawia, że te bułeczki zasługują na miano najlepszych jest serek mascarpone, który dodaje im lekkości. Muszę Was jedynie ostrzec, że uzależniają… ; ) Polecam!!!


Jagodzianki najlepsze

Składniki (12 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 75 g)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 7 łyżek cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 800 g jagód
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

Drożdże pokruszyć, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.

W tym czasie do garnka przelać pozostałe mleko, dodać serek mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do chwili aż masło i ser się rozpuszczą, od czasu do czasu wymieszać trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelać do miski, aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą puszyste i delikatne. Jeśli zbyt dodamy zbyt dużo mąki zrobią się twarde.

Następnie ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek. Uformować z nich płaskie placki i na ich środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 2-3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.

Smacznego : )

Jagodzianki

Najlepsze jagodzianki

Jagodzianki z mascarpone

Piknik



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 lipca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami, Ciasteczka, Drożdżowe, Konkursy, akcje, eventy

44 komentarzy

  1. Jak dla mnie powinno być dużo więcej jagód;) ale że do jagodzianek namawiać mnie nie trzeba, z radością bym zjadła:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    1. Marta

      Również uwielbiam, kiedy jest dużo jagód, więc nadziałam je najmocniej jak się dało (przynajmniej wg mnie ; ) Mam nadzieję, że się skusisz! Pozdrawiam 🙂

  2. Agata

    Wyglądają obłędnie! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zapewniam, że tak właśnie smakują 🙂

  3. Iza

    Ślinię się do komputera… 🙂

  4. Karo

    Jutro robię 🙂

    1. Marta

      Koniecznie daj znać jak smakowały 🙂

  5. Iwona

    Siedzą już w piecu a ja nie mogę się doczekać…

    1. Marta

      Daj znać jak smakowały 🙂

      1. Iwona

        Są wspaniałe, mięciutkie z dużą ilością nadzienia, na pewno na stałe u nas zagoszczą 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  6. Ala

    Wyszły pysznie, super przepis 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. a wiesz, że ja wieki ich w sumie nie jadłam, matko, nawet nie wiem dlaczego !
    wyglądają pięknie, szkoda jeść : <3

    1. Marta

      Ola musisz zrobić! u mnie hit lipca 😉

  8. Agnieszka

    Jaki jest czas ich przygotowania? Wygladaja tak pysznie ze na pewno je zrobię tylko zastanawiam się czy dzisiaj zdążę 😉

    1. Marta

      Samo wyrastanie ciasta to już prawie 1,5 godz. Trzeba jeszcze liczyć zagniatanie ciasta i formowanie, więc pewnie uzbierają się 2 godziny, ale warto! 🙂

      1. Agnieszka

        Zrobilam i sa pyszne. Żałuję ze tylko 12 wychodzi z jednej “parti” 😉 na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Kinga

    Najlepsze jakie jadłam <3 <3 <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Gośka

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  11. Iwka

    Pycha, pycha i jeszcze raz pycha 🙂 ps piękne fotografie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

  12. S.K.

    Pysznie tutsjj 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło i zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂

  13. Bianka

    Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis i Twoją stronkę. Wszystko mi się podoba a jak będzie tak dobre jak te jagodzianki to chyba nie będę chodzić tylko się kulać…

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że nie będzie tak źle z tym kulaniem 😉

  14. Marysia

    Już rozumiem skąd nazwa najlepsze 🙂 pozdrawiam 😉

    1. Marta

      Cieszę się, że jagodzianki smakowały 😀

  15. obowiązkowa letnia pozycja! 🙂

    1. Marta

      Oj tak, bez lata nie ma jagodzianek 😉

  16. Isia

    O-B-Ł-Ę-D-N-E !!! 🙂 jutro druga porcja 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  17. nie ma to jak domowe jagodzianki z mnóstwem nadzienia 🙂

    1. Marta

      Dobra jagodzianka nie jest zła 🙂

  18. Aga

    Kocham te jagodzianki! ciasto jest delikatne, przepyszne a ilość nadzienia zadowoli każdego (wiem po moim bardzo bardzo “wymagającym” mężu) 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrowienia dla wymagającego Męża 🙂 coś o tym wiem! 🙂

  19. Aga

    Kocham te jagodzianki! ciasto jest delikatne, przepyszne a ilość nadzienia zadowoli każdego (wiem po moim bardzo bardzo “wymagającym’ mężu) 🙂

  20. Jola

    Przepyszne wyszly 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top