Kontakt

blog kulinarny

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Śliwki kojarzą mi się z początkiem jesieni i niestety obecnie pogoda również przypomina ten czas… ; ) Za to muffiny z dużą ilością kruszonki zawsze poprawiają humor : ) Polecam!!!


muffinki-ze-sliwkami-i-cynamonem

Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):

  • 150 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 100 ml kefiru (opcjonalnie maślanki lub jogurtu naturalnego)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 200 g śliwek

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki: jajko roztrzepać z kefirem i olejem. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć do gotowej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, najlepiej sprawdzić patyczkiem, ważne aby po wyjęciu patyczka ze środka muffinki nie był on oblepiony ciastem.

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g mąki krupczatki
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 60 g masła

Mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.

Smacznego!


muffiny-ze-sliwkami


muffiny-ze-sliwkami-i-kruszonka

Inspiracja


Dzień polskiej żywności 2016



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 16 sierpnia, 2016
Kategorie: Babeczki, Ciasta, Dania dla dzieci, Muffinki

34 komentarzy

  1. Gosia

    O mam akurat kilogramy śliwek i poza powidłami zero pomysłu co z nimi zrobić 🙂 PS Piękne zdjęcia!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 domowe powidła zawsze są pyszne, ale muffinki dla odmiany na pewno również posmakują 🙂

  2. Natalia

    Kocham połączenie śliwek z cynamonem zresztą od Ciebie je zapożyczylam 🙂 muffinki prezentują się cudownie 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że udało mi się zachęcić do takiego połączenia 🙂

  3. śliwki dojrzewają to oznaka że jesień blisko, szkoda ale na szczęście takie muffinki smakują przez cały rok 🙂 piękne zdjęcia:)

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 I zdecydowanie, każda pora jest dobra na muffiny 🙂

  4. Karo

    Już czuję jak musi u Ciebie teraz pachnieć w domku 🙂 na pewno się skuszę i sama upiekę trzymaj kciuki 🙂

    1. Marta

      Zapach niesamowity ! 🙂 także dlatego tak kocham piec 😉

  5. Ewa.I.

    Uwielbiam śliwki zwłaszcza w wypiekach <3 nie trzeba mnie przekonywać lece po składniki 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało :)))

  6. mała mi

    o jejju jakie słodkie 🙂 notuję do zrobienia 🙂

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami po wypieku 🙂

  7. Majka

    Piękne 🙂 Ja też już zaczęłam wypieki ze śliwkami a dokładnie zrobiłam śliwki pod migdałową kruszonką. W zeszłym roku za późno się za nie wzięłam 😉 Babeczki koniecznie do upieczenia!

    1. Marta

      Uwielbiam owoce pod kruszonką (w każdym wariancie 😉 ) Babeczki stanowią miłą odmianę do zabrania na wynos 🙂

      1. Majka

        Przecudowne 😋 Od dziś najpyszniejsze babeczki na świecie 😉

        1. Marta

          Mamy zdecydowanie podobne smaki 🙂 Już szykuję się na powtórkę 🙂

          1. Majka

            Marto, co sądzisz o mrożonych śliwkach do tych muffinek?

          2. Marta

            Moim zdaniem się uda 🙂

  8. Niska

    Dla mnie też nieodłącznie śliwki oznaczają jesień choć w sumie pojawiają sie latem ale jakieś smutne te owoce może takie muffiny je odczarują 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że tak się stanie 🙂

  9. pyszne muffinki 🙂 pierwsze śliwkoy wypiek też już zaliczyłam w tym roku 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadły do gustu 🙂 u mnie też teraz śliwki na tapecie 🙂

  10. Tysia

    Dlaczego mają taki ciemny kolor?

    1. Marta

      To przez dodatek cukru trzcinowego i cynamonu 😉

  11. Pysznie wyglądają, super przepis.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  12. Jaga

    Pyszne są fajne rozpoczęcie sezonu na śliweczki 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  13. Magda

    NALEPSZE MUFFINKI JAKIE JADŁAM!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że tak posmakowały 🙂

  14. KInia

    Muffinki idealne, najlepsze jakie jadłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Aga

    Uwielbiam to połączenie śliwki cynamon i kruszonka 🙂 na jednej się nie skończyło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top