Sernik z ricottą i borówkami

Sernik z ricottą i borówkami – super kremowy, nie za słodki, wprost rozpływa się w ustach. Prosty do przygotowania, to jeden z tych serników, który smakuje każdemu. Borówki można zastąpić innymi, ulubionymi owocami np. malinami, czy brzoskwiniami. Polecam!!!

Sernik z ricottą i borówkami

Sernik z ricottą i borówkami

Spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 130 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 65 g cukru
  • 20 g kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 200° C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160° C (góra-dół).

Masa serowa:

  • 750 g twarogu, półtłustego
  • 250 g sera ricotta
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 150 g cukru 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g borówek

Jak zrobić kremowy sernik z ricottą

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z ricottą krótko zmiksować. Dodać pozostałe składniki (poza borówkami) i zmiksować tylko do połączenia. Masę przelać na wystudzony spód, na wierzch ułożyć borówki. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160° C góra-dół) na 70 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.

Polewa:

  • 60 g białej czekolady, posiekanej
  • 20 g śmietanki 30%

Śmietankę podgrzać (nie gotować), dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Udekorować sernik.

Smacznego!

Sernik z ricottą przepis
Sernik z ricottą i borówkami przepis
Sernik z ricottą

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Pozostałe: przepis na sernik.

Komentarzy: 14

  1. Aga
    2 sierpnia 2024 / 10:21

    O wow cudeńko!

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2024 / 20:04

      Dziękuję 🙂

  2. Isia
    3 sierpnia 2024 / 10:34

    Pyszny serniczek 😊

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2024 / 20:04

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  3. Karolina Z.
    4 sierpnia 2024 / 13:33

    Ląduję na liście moich ulubionych serników razem z sernikiem Kinder z twojej strony dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2024 / 20:05

      Bardzo się cieszę <3 Kinder też jest super 🙂

  4. Majka
    5 sierpnia 2024 / 18:32

    Cudowny 😍 Rozszedł się w mig.

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2024 / 17:21

      Bardzo się cieszę, że posmakował 😀

  5. Ewa
    10 sierpnia 2024 / 12:08

    Pięknie się prezentuje

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2024 / 19:46

      Dziękuję i polecam 🙂

  6. Jola
    17 sierpnia 2024 / 10:53

    Sernik przepyszny dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2024 / 10:28

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  7. Asia z mTower
    27 sierpnia 2024 / 9:26

    Sernik wyszedł bardzo pyszny, dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2024 / 10:22

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 23 =