Kontakt

blog kulinarny

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, które nadają mu wyjątkowego charakteru, a do tego śliwki ukryte pod chrupiącą bezą. Bardzo prosto, ale pysznie i efektownie : )  Koniecznie wypróbujcie, polecam!! 


Kruche ciasto ze śliwkami


Składniki na kruchy spód (blacha 34×24 cm):

  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać masło i całość posiekać nożem do czasu aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przełożyć na dno blachy i ponakłuwać lekko widelcem. Przełożyć do lodówki na 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 18-20 minut do złotego koloru.

Składniki na nadzienie:

  • 700 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, przełożyć na upieczone ciasto rozcięciem ku górze (może być gorące).

Składniki na beze:

  • 4 białka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki migdałów

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do powstania gęstej, błyszczącej masy. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Bezę przełożyć na śliwki, posypać płatkami migdałów. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i natychmiast obniżyć temp. do 140 C (termoobieg). Piec 60 minut do czasu, kiedy wierzch będzie chrupiący (piekłam 75 minut, aby beza była bardziej wysuszona). Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Smacznego!

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami i bezą

Kruche migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą


Kruche migdałowe ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami

Przepis pochodzi z książki “Moje wypieki na 4 pory roku” D. Świątkowskiej. Tak jak sugeruje tytuł, książka jest zbiorem przepisów na wypieki i desery z sezonowym podziałem na wszystkie pory roku.

Wiosna charakteryzuje się orzeźwiającymi, lekkimi ciastami, a także tematyką wielkanocną. Znajdziecie tu m.in. cytrynowe ciasteczka, sernik puszysty jak chmurka, tort mojito, mazurek malinowy z białą czekoladą.

Lato to prawdziwy raj dla miłośników owocowych smaków, których w tym okresie nie brakuje. Piękna pogoda często odgania nas od skomplikowanych wypieków, znajdziemy tu więc szybkie przepisy bez pieczenia, a także typowy letni deser, czyli lody np. mango lassi : )

Jesień pachnie dynią, śliwkami, orzechami, a także obowiązkowo jabłkami, więc książka obfituje w przepisy na szarlotki np. z bezą, z lekką budyniową pianką, czy szarlotkę waniliową.

Zimowe wypieki kojarzą mi się głównie z tymi bożonarodzeniowymi i tych oczywiście nie zabrakło, ale są także rozmaite serniki jak ten z musem czekoladowym lub pistacjowym, czy ciasta przekładane m.in. kokosowy torcik bezowy lub kostka alpejska, którym trzeba poświęcić trochę więcej czasu.

Niezależnie od poziomu zaawansowania w pieczeniu, na pewno znajdziecie tu coś dla siebie, a piękne zdjęcia i dokładny opis przygotowania wprost zachęcają do działania. Ze względu na dużą liczbę pysznych przepisów, jedyną trudnością może być wybór tego jedynego, który mamy ochotę przyrządzić w pierwszej kolejności : )


Moje wypieki na 4 pory roku książka


Moje wypieki na cztery pory roku recenzja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 października, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Książki kulinarne, Recenzje, Tarty i kruche ciasta

20 komentarzy

  1. Ania

    Wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować, bo tak właśnie smakuje 🙂

  2. Wygląda naprawdę smacznie, idealnie do podania dla gości 🙂 Uwielbiam robić wypieki, więc na pewno przetestuję ten przepis w najbliższym czasie, pozdrawiam serdecznie.

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Aga

    Takie ciasta lubie upieke ale dopiero na weekend 🙁

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Isia

    Mniam wyglada super 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Anna Milaniuk

    Martuś jestem cukrzykiem. Czy zamiast mąki pszennej można dać mąkę pełnoziarnistą a zamiast cukru ksylitol?
    Takiego smaka mi narobiłaś, że muszę to sprawdzić.

    1. Marta

      Mąkę można zastąpić, ale z cukrem pudrem już nie widzę zamiany na ksylitol 🙁 I z bezą będzie ciężko, przynajmniej mi bezy na ksylitolu nie wychodzą, ale wprawę mam małą 😉 Koniecznie daj proszę znać jeśli Twoja próba się powiedzie 🙂

  6. Nora

    Bardzo fajne ciasto 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  7. Julka

    Jest pyszne chyba nie doczeka do piątkowej imprezy 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę i zawsze można upiec kolejną blachę 😉

  8. Alicja

    Super przepis i pyszne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Kasia

    Bardzo dobre pozdrawiam

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 + 13 =


Top