Mini deserki przepisy na słodki stół

Przepisy na Słodki Stół cieszą się na blogu bardzo dużą popularnością. Super sprawdzają się na imprezach, rodzinnych uroczystościach i wiem, że chętnie sięgacie po nie przygotowując poczęstunek z okazji Chrztu, czy Komunii. Plastikowe opakowania są wielokrotnego użytku, więc po umyciu sprawdzą się na kolejnej imprezie. We wpisie Przepisy na Słodki Stół desery znajdziecie 9 propozycji, dziś mam dla Was kolejne 7. Wszystkie deserki robiłam dzień przed imprezą. Polecam!!!

Mini deserki na słodki stół przepisy

  1. Deser a’la Snickers
  2. Deser truflowo – orzechowy
  3. Deser 3 bit
  4. Deser jogurtowy
  5. Deser z czarną porzeczką i słonym karmelem
  6. Deser a’la Bounty
  7. Deser a’la Kinder Country

Deserki Snickers 18 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 200 g herbatników (mogą być w czekoladzie)
  • 1 puszka masy kajmakowej 460 g
  • 50 ml mleka
  • 250 g solonych orzeszków ziemnych
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) + 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone lub kanapkowego śmietankowego (dobrze schłodzonego)
  • 50 g roztopionej czekolady + 50 ml śmietanki kremówki 30%

Herbatniki pokruszyć, 1/2 przełożyć na dno pojemników. Masę kajmakową wymieszać dokładnie z mlekiem i orzeszkami, przełożyć na herbatniki. Na kajmakowy krem dodać kolejną warstwę herbatników. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gęsty krem. Ułożyć na herbatnikach. Udekorować czekoladą roztopioną z 50 ml kremówki i pokrojonym batonem snickers. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Deser truflowo-orzechowy 18 szt. pojemność 120 ml

Krem truflowy:

  • 40 ml mleka
  • 120 g cukierków Trufle
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30%

Mleko podgrzać, dodać posiekane cukierki i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, zmiksować ze schłodzonym serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do truflowej masy, delikatnie wymieszać i całość przełożyć do pucharków.

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kajmaku
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)

Masło orzechowe wymieszać z kajmakiem, kremówkę ubić na sztywno. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na krem truflowy, udekorować kawałkami cukierków. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Deserki 3 bit 18 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 200 g masy kajmakowej + 25 ml mleka
  • 250 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 ml śmietanki kremówki + 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady do oprószenia lub kawy

Herbatniki pokruszyć, 1/3 przełożyć na dno pojemników. Pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z mąkami i żółtkiem, dodać do gotującego się mleka. Często mieszać, aż masa budyniowa zgęstnieje. Garnek przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem i łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń, stale miksując na małych obrotach. Masę wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Nałożyć masę kajmakową wymieszaną z mlekiem i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do pojemniczków i posypać startą na tarce czekoladą lub oprószyć kawą. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego !

Deser jogurtowy 15szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
  • 250 ml wrzątku
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietanki kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • borówki do dekoracji

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, przestudzić i dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Przelać na dno pojemniczków (u mnie po 5 łyżek płyny na pojemnik), schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć na schłodzone desery. Udekorować owocami.

Smacznego!

Deser z czarną porzeczką i słonym karmelem 27 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 200 g biszkoptów
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • dwie szczypty soli
  • 200 g masy kajmakowej

Biszkopty pokruszyć 1/2 ułożyć na dnie pojemników. Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem, następnie wmieszać niedbale łyżką dżem z czarnej porzeczki i przełożyć na biszkopty. Na wierzch kremu przełożyć kolejną 1/2 biszkoptów. Całość pokryć pozostałymi biszkoptami i masłem orzechowym wymieszanym z solą i kajmakiem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Deserki Bounty 15 szt. pojemność 120 ml

Ciasto (forma 10×21 cm):

  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g trzcinowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Połowę przestudzonego brownie pokruszyć na dno pucharków. Na cieście ułożyć borówki.

Krem kokosowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g wiórków lub płatków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na pokruszone ciasto. Przykryć pozostałą porcją Brownie. Udekorować polewą czekoladową.

Dodatkowo:

  • borówki
  • polewa czekoladowa

Uwaga! Zamiast Brownie można przygotować deser bez pieczenia – z czekoladowymi herbatnikami.

Smacznego!

Deserki Kinder Country 25 szt. pojemność 150 ml

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 200 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g płatków typu Kangus lub preparowanej pszenicy + ok 1 szklanka do dekoracji
  • 100 g mlecznej czekolady

Herbatniki drobno pokruszyć, połowę wyłożyć na dno pojemników. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (na parze), przestudzić. 200 ml kremówki ubić z mascarpone na gęsty krem. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać płatki, ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do pojemników i na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Pozostałe 150 ml kremówki ubić na sztywną masę, dodać stopniowo do ostudzonej czekolady, delikatnie wymieszać. Przełożyć na herbatniki, posypać płatkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie

Komentarzy: 28

  1. Anita
    19 maja 2022 / 11:51

    Bardzo Pani dziękuję za te wspaniałe przepisy pierwsza część była hitem a teraz jeszcze nowości rewelacja !!!

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:31

      Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂

  2. Kasia
    19 maja 2022 / 16:44

    Jestem zachwycona taką kompilacją – czekają nas urodziny i dzień sąsiada – nie mogę się doczekać, aby skorzystać z tych przepisów:)

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:31

      Bardzo mi miło, że się przydadzą 😀

  3. Aga
    19 maja 2022 / 17:41

    Cudowne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:31

      Dziękuję 🙂

  4. Tina
    19 maja 2022 / 23:55

    Wspaniałe przepisy bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:31

      Polecam się 😉

      • Agnieszka
        4 listopada 2022 / 18:15

        Pani Marto, czy do Brownie dodać tylko 1,5 łyżki mąki ? Czy jest pomyłka w przepisie. Trochę poniewczasie bo właśnie piekę 🙈

        • Marta
          Autor
          5 listopada 2022 / 16:35

          Tak, tylko 1,5 łyżki 🙂

  5. Majka
    20 maja 2022 / 10:37

    ❤❤❤

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:31

      <3

  6. Renia
    20 maja 2022 / 14:18

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:31

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Kasia
    20 maja 2022 / 16:18

    Kolejne cudowne przepisy bardzo dziękuję 👍🏻

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:32

      Cieszę się, że się podobają 🙂

  8. Paulina
    24 maja 2022 / 14:14

    Super te przepisy wszystko pyszne 😊

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:34

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Gosia
    26 maja 2022 / 3:25

    Ledwo zdążyłam wypróbować poprzednie i tylko czekam na okazje zeby działać z nowymi ❤️

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:36

      Cieszę się bardzo 🙂

  10. Beti
    26 maja 2022 / 15:09

    Wszystkie pyszne ale snikers wymiata !!!!

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:36

      To też mój ulubieniec 😀

  11. Daniela345
    30 maja 2022 / 12:32

    Cześć, zrobilam deserki na moje urodzinowe spotkanie i na prawde goscie byli pod wrazeniem. Były pyszne i również bardzo fajnie estetycznie mi wyszly.

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Marika
    4 października 2022 / 13:58

    Robiłam już pierwszą edycję teraz ta i sama nie wiem która lepsza 🙂 bardzo bardzo dziękuję robią efekt wow 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2022 / 19:18

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  13. Magda
    17 listopada 2022 / 16:19

    Bardzo dziękuję za te przepisy zrobiłam na chrzciny córki wszyscy zachwyceni każdy jeden pyszny tak samo jak te poprzednie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2022 / 2:22

      Super wiadomość, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 1 =