Przepisy na słodki stół – desery

Desery na słodki stół przepisy

Słodki stół

Na ostatnią rodzinną uroczystość przygotowałam tzw. słodki stół, który składał się z prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. To idealna propozycja na urodziny, imieniny, chrzest, czy parapetówkę. Wbrew pozorom jest to bardzo szybkie rozwiązanie, szybsze niż przygotowanie kilku tradycyjnych ciast i idealnie sprawdza się na każdej imprezie. Zawsze robi na zaproszonych gościach duże wrażenie. Plastikowe opakowania są do kupienia np. w Makro i innych większych supermarketach, mój zestaw zamówiłam z allegro. Są to pojemniki wielorazowego użytku, po umyciu nadają się na kolejną imprezę : ) To już moje kolejne podejście do słodkiego stołu, ale wierzcie mi, że jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zapisanie wszystkich proporcji (możecie tu działać na oko i spontanicznie, najlepsze są niespodziewane mieszanki z nadmiaru składników). Desery są lekkie, idealne na wiosenno/letnie przyjęcia.

Słodki stół przepisy

Desery na słodki stół przepisy

Moje ostatnie desery na słodki stół-  przepisy, które robi się bardzo szybko przygotowałam w następujących smakach:

  1. Krem kajmakowy z bakaliami i bezą
  2. Leśny mech
  3. Brownie z kremem orzechowym i jeżyną
  4. Galaretki z bitą śmietaną
  5. Oreo z truskawką
  6. Eton Mess
  7. Brownie z mango

W kilku z nich korzystałam z lekkiego kremu na bazie śmietanki i mascarpone, wystarczy przygotować go raz i podzielić na różne desery, ale w przepisach uwzględniłam proporcje konkretnie dla danej propozycji, gdybyście mieli ochotę na zmiany. Jeśli impreza odbywa się w chłodniejszy dzień świetnie sprawdzi się również sama bita śmietana.

Przepisy na słodki stół

Jak zrobić desery na słodki stół

Deserki bezowe z kremem kajmakowym i bakaliami – 20 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 150 g mini bezików
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 250 g kajmaku (schłodzonego)
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30 %
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g suszonych daktyli
  • płatki migdałów/ rurki/ mini biszkopty do dekoracji

Na dno pucharków przesypać bezy. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki do masy kajmakowej, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać do masy orzechy i daktyle. Przełożyć po łyżce kremu do każdego naczynia, posypać kolejną porcją bezików, udekorować.

Słodki stół desery

Leśny mech – 25 szt. pojemność 150 ml

Składniki:

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 120 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina zielonego barwnika (lub zmiksowany szpinak)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g borówek
  • 300 g truskawek

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Na koniec dodać barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i pokruszyć. Połowę ciasta przesypać na dno pojemników. Umyte truskawki (pokrojone w mniejsze kawałki) i borówki przełożyć na ciasto. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wyłożyć na owoce. Przykryć pozostałym ciastem i owocami.

Przepisy na desery słodki stół

Brownie z kremem orzechowym i jeżyną – 16 szt. pojemność 120 ml

Składniki na Brownie (forma 10×21 cm):

UWAGA – połowę upieczonego brownie wykorzystujemy do drugiego deseru z mango

  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g trzcinowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Przestudzone brownie pokruszyć na dno pucharków.

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła orzechowego 100%
  • 100 g kajmaku
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 125 g jeżyn

Wszystkie składniki poza jeżynami zmiksować na gładki krem. Przełożyć po łyżce na przygotowane brownie, udekorować jeżynami.

Jak zrobić słodki stół

Galaretki z bitą śmietaną – 18 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 2 galaretki o ulubionym smaku + 1 litr wody
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • mini herbatniki do dekoracji

Galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić i przelać do pojemników. Przełożyć do lodówki do czasu aż stężeją. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wyłożyć na stężałą galaretkę.

Deserki na słodki stół

Oreo z truskawką – 14 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 180 g ciasteczek Oreo
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Ciasteczka pokruszyć, podzielić na dwie części. Pierwszą z nich wyłożyć w miarę po równo na spód pojemników. Truskawki umyć, obrać z szypułek, połowę pokroić w drobne kawałki. Przełożyć połowę na ciasteczka. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć na warstwę truskawek. Posypać pozostałymi ciasteczkami i udekorować połówkami truskawek.

Słodki stół

Eton Mess – 14 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 80 g bezików
  • 125 g mascarpone (schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 % (schłodzonej)
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Na dno pucharków pokruszyć bezy, przełożyć drobno pokrojone truskawki. Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Rozłożyć na truskawkach, udekorować bezą.

Słodki stół krok po kroku

Brownie z mango – 16 szt. pojemność 120 ml

Składniki na Brownie (forma 10×21 cm):

UWAGA – połowę upieczonego brownie wykorzystujemy do drugiego deseru z kremem orzechowym

  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g trzcinowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Przestudzone brownie pokruszyć na dno pucharków.

Składniki na mus mango:

  • 300 g pulpy z mango (pozostałą część pulpy z puszki zostawić do dekoracji)
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Żelatynę zalać wodą do jej przykrycia (kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przelać do małego garnka. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać puree z mango z jogurtem, delikatnie mieszając. Krótko wymieszać, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego musu, bez białych smug śmietany. Wyłożyć mus na pokruszone brownie, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Polać pozostałą częścią pulpy mango.

Desery na słodki stół

Lista zakupów desery na słodki stół

Poniżej zostawiam Wam moją listę zakupów na desery na słodki stół:

  • 750 g truskawek
  • 125 g borówek
  • 125 g jeżyn
  • 1750 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1100 g mascarpone
  • 350 g kajmaku
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g suszonych daktyli
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 g cukru + 80 g cukru trzcinowego
  • 160 g mąki pszennej tortowej + 1 i ½ łyżki
  • ½ łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 galaretki o ulubionym smaku 
  • 180 g ciasteczek Oreo
  • 230 g mini bezików
  • 80 g masła
  • 400 g pulpy z mango (1 puszka)
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g żelatyny w proszku
  • odrobina zielonego barwnika 
  • mini herbatniki/biszkopty, rurki, listki mięty do dekoracji
słodki stół jak zrobić

Więcej inspiracji znajdziecie na moim instagramie

Komentarzy: 50

  1. Aga
    27 maja 2021 / 15:51

    To jest jakiś obłęd!!!! Czy ja mogę z Tobą zamieszkać? 😀

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 18:58

      Zapraszam 😀 😀 😀

      • Patrycja
        28 maja 2021 / 9:13

        Dzięki za super wpis!

        • Marta
          Autor
          1 czerwca 2021 / 0:01

          Bardzo proszę, cieszę się, że się przyda 🙂

        • Jagoda
          6 czerwca 2021 / 9:26

          Czy mogę wszystkie te deserki przygotować dzień przed planowaną imprezą? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam 😁

          • Marta
            Autor
            6 czerwca 2021 / 12:27

            Tak, całość przygotowywałam dzień przed imprezą 🙂 Problematyczne mogą być desery z bezikami, które w zależności od producenta mogą krócej trzymać chrupkość. Domowe bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, bo najszybciej nasiąkają kremem i zaczynają się roztapiać już po nocy w lodówce. Pozdrawiam 😀

  2. Magda
    27 maja 2021 / 16:28

    Dziękuję dziękuję i jeszcze raz dziękuję własnie czegoś takiego szukałam 🙂 Czy na tym ostatnim zdjęciu w słoiczkach są chipsy a ciasto dobrze widzę babkę? bo chętnie całość odwzoruje wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:00

      Bardzo mi miło, że się przyda 🙂 W słoiczkach są nachosy, a ciasto to najzwyklejsza babka – obowiązkowy punkt każdej dziecięcej imprezy na zmianę z biszkoptem (w wersji bez dodatków) 😉 Dla dorosłych to też fajna alternatywa, bo deserki są z kremami, więc jest fajne przełamanie 🙂

  3. Aneta
    27 maja 2021 / 16:59

    Niesamowity pomysł, bardzo efektowne.🍰👏 Jakiej wielkości są te pucharki? Szklane czy plastikowe?

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:00

      Bardzo dziękuję, pojemniki są plastikowe, ale wielokrotnego użytku, pojemność 120 ml, okrągłe 150 ml 🙂

    • Jola
      28 maja 2021 / 13:30

      Rewelacja 😍😍😍dziękuję za świetne pomysly, które wykorzystam na komunii córki.

      • Marta
        Autor
        1 czerwca 2021 / 0:01

        Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Asia
    27 maja 2021 / 17:07

    Rewelacja 🙂 wygląda to super, czy te pojemniki można też myć w zmywarce ?

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:01

      Bardzo dziękuję 🙂 Teoretycznie zapewne nie można, ale robiłam próbę i przy delikatnej opcji, nic się z nimi nie stało 🙂

  5. Isia
    27 maja 2021 / 17:14

    Wow ❤️

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:01

      Dziękuję 🙂

  6. Karolina
    27 maja 2021 / 17:53

    Cudowne aż żal jeść 🙂

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:01

      Bardzo dziękuję 🙂 Nie jest łatwo im się oprzeć 🙂

  7. Kama
    27 maja 2021 / 20:02

    Idealnie właśnie tego szukałam 👍🏻

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 22:55

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. MamazPoznania
    27 maja 2021 / 21:13

    To jest jakiś obłęd…..orgazm gastronomiczny 🙂 Jesteś cudowna, nie jeden bloger wydałby e-book a Ty to po prostu umieściłaś na blogu. Dziękuję

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 22:57

      Ogromnie się cieszę, że się przyda i dziękuję za tak miłe słowa! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Dagmara
      29 maja 2021 / 16:24

      Dokładnie to samo pomyslałam, teraz każdy wydaje ebooki nawet po kilka przepisów a tu wszytsko tak ładnie rozpisane i mozna cała imprezę od a do z przygotować. Bardzo dziękuję!

      • Marta
        Autor
        1 czerwca 2021 / 0:08

        Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Majka
    27 maja 2021 / 23:41

    Przepadłam, oszalałam na widok tego dzieła 🥰 M I S T R Z O S T W O ❤❤❤

    • Marta
      Autor
      28 maja 2021 / 0:16

      Dziękuję <3 <3 <3 Na taki pozytywny odbiór aż zaczęłam myśleć o kolejnej odsłonie 😀

  10. Martusia
    28 maja 2021 / 6:47

    Które z tych deserów można przygotować dzień wcześniej bez straty wyglądu i konsystencji?

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:01

      Całość przygotowywałam dzień przed imprezą 🙂 Problematyczne mogą być desery z bezikami, które w zależności od producenta mogą krócej trzymać chrupkość. Domowe bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, bo najszybciej nasiąkają kremem i zaczynają się roztapiać już po nocy w lodówce.

  11. Ola
    28 maja 2021 / 6:59

    Prawdziwe arcydzieło!!!

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:01

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  12. Hania
    28 maja 2021 / 9:29

    Cudo bardzo dziękuję za podzielenie się przepisami ❤️

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:01

      Bardzo proszę 🙂

  13. Natalia
    28 maja 2021 / 17:20

    Wow wszystkie pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:02

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  14. Alicja
    28 maja 2021 / 21:36

    Pani Marto! a gdzie mozna kupic takie super pojemniczki plastikowe na takie deserki? Za odpowiedz z gory dziekuje. Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:03

      Kupiłam na Allegro 🙂 stacjonarnie widziałam również w makro i Auchan, ale tam są chyba wyłącznie sezonowo i nie ma takiej różnorodności odnośnie kształtu i pojemności 🙂

  15. Patrycja
    29 maja 2021 / 18:56

    Wspaniale desery dziękuje za przepisy na pewno skorzystam

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:08

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  16. Hanusia
    29 maja 2021 / 21:48

    Perfekcja 👍🏻👍🏻👍🏻

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:09

      Dziękuję bardzo! 🙂

  17. Ava
    30 maja 2021 / 15:15

    Cudowne desery ❤️

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:09

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  18. Kama
    31 maja 2021 / 10:24

    Desery są cudowne dziękuję za taka duża dawkę inspiracji ! ❤️

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:11

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 😀

  19. barbarusiaa
    1 czerwca 2021 / 13:24

    Jaka różnorodność. Wszystkie wyglądają smakowicie. W weekend spróbuję przygotować niektóre w tych deserów. Ma duża rodzinę więc będzie komu zjadać.

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 21:41

      Polecam 🙂

  20. Gosia
    4 czerwca 2021 / 16:03

    Pięknie wyglądają 🙂 a proszę mi powiedzieć jeśli chodzi o leśny mech ile szpinaku należy zblendować? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 − 19 =