Oreo brownie

Oreo brownie to nasz absolutny hit i polecam je każdemu miłośnikowi tych ciasteczek (i nie tylko) : ) Dobrze, że zaczęłam fotografować zanim przystąpiliśmy do degustacji, bo całe ciasto zniknęło w zaskakującym tempie : ) Bardzo mocno czekoladowe i zdecydowanie uzależniające. Gorąco zachęcam! 


Oreo brownie

Składniki na blachę 21 x 21 cm:

  • 165 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 165 g trzcinowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 12 ciasteczek Oreo

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło wraz z czekoladą (połamaną na kawałki) rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z połową cukru. Dodać jego pozostałą część, cały czas ucierając, aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Podczas rozcierania masy palcami nie powinniśmy wyczuć cukru.

Następnie dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać. Tak otrzymaną masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka oreo pokruszyć i wysypać na wierzch ciasta, delikatnie dociskając.

Piec przez 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce.

Smacznego : )


Oreo brownies
 


brownie and oreo
 


Brownies with oreo
 


Brownie with oreo

Komentarzy: 88

  1. Magda
    18 kwietnia 2021 / 1:13

    A czy do masy jajecznej mamy dodać ostudzoną czekoladę z masłem?

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2021 / 10:59

      Tak 🙂 Najpierw ucieramy jajka z cukrem, a następnie dodajemy czekoladę z masłem.

  2. Emka
    19 kwietnia 2021 / 16:58

    Czy to ciasto po upieczeniu ma być lekko wilgotne? W piekarniku trzymałam do suchego patyczka, a po ostudzeniu i przekrojeniu ciacho jest takie mega wilgotne…

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2021 / 20:05

      Zdecydowanie, Brownie nie pieczemy do suchego patyczka, cały sekret tkwi w tym czekoladowym, rozpływającym się wnętrzu 🙂

      • Emka
        19 kwietnia 2021 / 21:03

        A już myślałam, że to zakalec uff bardzo dziękuję 🙂

        • Marta
          Autor
          19 kwietnia 2021 / 22:48

          Nie, nie, wszystko jest ok 😀 życzę smacznego 🙂

  3. Madzia
    25 kwietnia 2021 / 10:57

    jajka ucieramy w całości bez rozdzielania na białka i żółtka?

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2021 / 12:36

      Tak 🙂

  4. Kasik
    17 maja 2021 / 13:16

    Cudowne ciasto piekłam kilka razy zawsze zachwyca 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 9:39

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. Kafka
    21 maja 2021 / 9:23

    Najlepsze brownie wszysycy zawsze prosza o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 10:59

      Ogromnie mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 6 =