Przepisy na słodki stół – desery

Desery na słodki stół przepisy

Słodki stół

Na ostatnią rodzinną uroczystość przygotowałam tzw. słodki stół, który składał się z prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. To idealna propozycja na urodziny, imieniny, chrzest, czy parapetówkę. Wbrew pozorom jest to bardzo szybkie rozwiązanie, szybsze niż przygotowanie kilku tradycyjnych ciast i idealnie sprawdza się na każdej imprezie. Zawsze robi na zaproszonych gościach duże wrażenie. Plastikowe opakowania są do kupienia np. w Makro i innych większych supermarketach, mój zestaw zamówiłam z allegro. Są to pojemniki wielorazowego użytku, po umyciu nadają się na kolejną imprezę : ) To już moje kolejne podejście do słodkiego stołu, ale wierzcie mi, że jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zapisanie wszystkich proporcji (możecie tu działać na oko i spontanicznie, najlepsze są niespodziewane mieszanki z nadmiaru składników). Desery są lekkie, idealne na wiosenno/letnie przyjęcia.

Słodki stół przepisy

Desery na słodki stół przepisy

Moje ostatnie desery na słodki stół-  przepisy, które robi się bardzo szybko przygotowałam w następujących smakach:

  1. Krem kajmakowy z bakaliami i bezą
  2. Leśny mech
  3. Brownie z kremem orzechowym i jeżyną
  4. Galaretki z bitą śmietaną
  5. Oreo z truskawką
  6. Eton Mess
  7. Brownie z mango

W kilku z nich korzystałam z lekkiego kremu na bazie śmietanki i mascarpone, wystarczy przygotować go raz i podzielić na różne desery, ale w przepisach uwzględniłam proporcje konkretnie dla danej propozycji, gdybyście mieli ochotę na zmiany. Jeśli impreza odbywa się w chłodniejszy dzień świetnie sprawdzi się również sama bita śmietana.

Przepisy na słodki stół

Jak zrobić desery na słodki stół

Deserki bezowe z kremem kajmakowym i bakaliami – 20 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 150 g mini bezików
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 250 g kajmaku (schłodzonego)
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30 %
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g suszonych daktyli
  • płatki migdałów/ rurki/ mini biszkopty do dekoracji

Na dno pucharków przesypać bezy. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki do masy kajmakowej, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać do masy orzechy i daktyle. Przełożyć po łyżce kremu do każdego naczynia, posypać kolejną porcją bezików, udekorować.

Słodki stół desery

Leśny mech – 25 szt. pojemność 150 ml

Składniki:

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 120 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina zielonego barwnika (lub zmiksowany szpinak)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g borówek
  • 300 g truskawek

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Na koniec dodać barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i pokruszyć. Połowę ciasta przesypać na dno pojemników. Umyte truskawki (pokrojone w mniejsze kawałki) i borówki przełożyć na ciasto. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wyłożyć na owoce. Przykryć pozostałym ciastem i owocami.

Przepisy na desery słodki stół

Brownie z kremem orzechowym i jeżyną – 16 szt. pojemność 120 ml

Składniki na Brownie (forma 10×21 cm):

UWAGA – połowę upieczonego brownie wykorzystujemy do drugiego deseru z mango

  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g trzcinowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Przestudzone brownie pokruszyć na dno pucharków.

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła orzechowego 100%
  • 100 g kajmaku
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 125 g jeżyn

Wszystkie składniki poza jeżynami zmiksować na gładki krem. Przełożyć po łyżce na przygotowane brownie, udekorować jeżynami.

Jak zrobić słodki stół

Galaretki z bitą śmietaną – 18 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 2 galaretki o ulubionym smaku + 1 litr wody
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • mini herbatniki do dekoracji

Galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić i przelać do pojemników. Przełożyć do lodówki do czasu aż stężeją. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wyłożyć na stężałą galaretkę.

Deserki na słodki stół

Oreo z truskawką – 14 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 180 g ciasteczek Oreo
  • 250 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Ciasteczka pokruszyć, podzielić na dwie części. Pierwszą z nich wyłożyć w miarę po równo na spód pojemników. Truskawki umyć, obrać z szypułek, połowę pokroić w drobne kawałki. Przełożyć połowę na ciasteczka. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć na warstwę truskawek. Posypać pozostałymi ciasteczkami i udekorować połówkami truskawek.

Słodki stół

Eton Mess – 14 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 80 g bezików
  • 125 g mascarpone (schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 % (schłodzonej)
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Na dno pucharków pokruszyć bezy, przełożyć drobno pokrojone truskawki. Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Rozłożyć na truskawkach, udekorować bezą.

Słodki stół krok po kroku

Brownie z mango – 16 szt. pojemność 120 ml

Składniki na Brownie (forma 10×21 cm):

UWAGA – połowę upieczonego brownie wykorzystujemy do drugiego deseru z kremem orzechowym

  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 g trzcinowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Przestudzone brownie pokruszyć na dno pucharków.

Składniki na mus mango:

  • 300 g pulpy z mango (pozostałą część pulpy z puszki zostawić do dekoracji)
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Żelatynę zalać wodą do jej przykrycia (kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przelać do małego garnka. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać puree z mango z jogurtem, delikatnie mieszając. Krótko wymieszać, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego musu, bez białych smug śmietany. Wyłożyć mus na pokruszone brownie, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Polać pozostałą częścią pulpy mango.

Desery na słodki stół

Lista zakupów desery na słodki stół

Poniżej zostawiam Wam moją listę zakupów na desery na słodki stół:

  • 750 g truskawek
  • 125 g borówek
  • 125 g jeżyn
  • 1750 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1100 g mascarpone
  • 350 g kajmaku
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g suszonych daktyli
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 120 g cukru + 80 g cukru trzcinowego
  • 160 g mąki pszennej tortowej + 1 i ½ łyżki
  • ½ łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 galaretki o ulubionym smaku 
  • 180 g ciasteczek Oreo
  • 230 g mini bezików
  • 80 g masła
  • 400 g pulpy z mango (1 puszka)
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g żelatyny w proszku
  • odrobina zielonego barwnika 
  • mini herbatniki/biszkopty, rurki, listki mięty do dekoracji
słodki stół jak zrobić

Pozostałe inspiracje

Mus czekoladowy z malinamiprzepis

Mus czekoladowy z malinami
Mus czekoladowy z sosem malinowym

Pudding chia z musem mango

  • mleczko kokosowe (1 puszka)
  • 4 łyżki nasion chia
  • opcjonalnie miód lub syrop klonowy do smaku
  • mus mango – pulpa

Mleczko kokosowe wymieszać z nasionami chia, odstawić do lodówki. Po kilku godzinach przemieszać i przełożyć do pojemników, udekorować pulpą z mango.

Pudding chia z mango
Pudding chia

Więcej inspiracji znajdziecie na moim instagramie

Komentarzy: 160

  1. Aga
    27 maja 2021 / 15:51

    To jest jakiś obłęd!!!! Czy ja mogę z Tobą zamieszkać? 😀

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 18:58

      Zapraszam 😀 😀 😀

      • Patrycja
        28 maja 2021 / 9:13

        Dzięki za super wpis!

        • Marta
          Autor
          1 czerwca 2021 / 0:01

          Bardzo proszę, cieszę się, że się przyda 🙂

        • Jagoda
          6 czerwca 2021 / 9:26

          Czy mogę wszystkie te deserki przygotować dzień przed planowaną imprezą? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam 😁

          • Marta
            Autor
            6 czerwca 2021 / 12:27

            Tak, całość przygotowywałam dzień przed imprezą 🙂 Problematyczne mogą być desery z bezikami, które w zależności od producenta mogą krócej trzymać chrupkość. Domowe bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, bo najszybciej nasiąkają kremem i zaczynają się roztapiać już po nocy w lodówce. Pozdrawiam 😀

  2. Magda
    27 maja 2021 / 16:28

    Dziękuję dziękuję i jeszcze raz dziękuję własnie czegoś takiego szukałam 🙂 Czy na tym ostatnim zdjęciu w słoiczkach są chipsy a ciasto dobrze widzę babkę? bo chętnie całość odwzoruje wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:00

      Bardzo mi miło, że się przyda 🙂 W słoiczkach są nachosy, a ciasto to najzwyklejsza babka – obowiązkowy punkt każdej dziecięcej imprezy na zmianę z biszkoptem (w wersji bez dodatków) 😉 Dla dorosłych to też fajna alternatywa, bo deserki są z kremami, więc jest fajne przełamanie 🙂

      • Martini
        28 maja 2021 / 23:30

        Wspaniale wygląda i napewno pysznie smakuje 😋
        Poproszę info / linka do pojemniczków w których serwowane są te cuda ❣️

      • Asis
        2 listopada 2021 / 23:05

        Chyba nie zasnę przez ten ślinotok 🤤🤤🤤 a do imprezy prawie miesiąc … Bajecznie to wszystko wygląda

        • Marta
          Autor
          3 listopada 2021 / 10:55

          Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 😀 pozdrawiam i życzę udanej imprezy, miesiąc szybko zleci 😉

  3. Aneta
    27 maja 2021 / 16:59

    Niesamowity pomysł, bardzo efektowne.🍰👏 Jakiej wielkości są te pucharki? Szklane czy plastikowe?

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:00

      Bardzo dziękuję, pojemniki są plastikowe, ale wielokrotnego użytku, pojemność 120 ml, okrągłe 150 ml 🙂

    • Jola
      28 maja 2021 / 13:30

      Rewelacja 😍😍😍dziękuję za świetne pomysly, które wykorzystam na komunii córki.

      • Marta
        Autor
        1 czerwca 2021 / 0:01

        Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Asia
    27 maja 2021 / 17:07

    Rewelacja 🙂 wygląda to super, czy te pojemniki można też myć w zmywarce ?

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:01

      Bardzo dziękuję 🙂 Teoretycznie zapewne nie można, ale robiłam próbę i przy delikatnej opcji, nic się z nimi nie stało 🙂

  5. Isia
    27 maja 2021 / 17:14

    Wow ❤️

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:01

      Dziękuję 🙂

  6. Karolina
    27 maja 2021 / 17:53

    Cudowne aż żal jeść 🙂

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 19:01

      Bardzo dziękuję 🙂 Nie jest łatwo im się oprzeć 🙂

  7. Kama
    27 maja 2021 / 20:02

    Idealnie właśnie tego szukałam 👍🏻

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 22:55

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. MamazPoznania
    27 maja 2021 / 21:13

    To jest jakiś obłęd…..orgazm gastronomiczny 🙂 Jesteś cudowna, nie jeden bloger wydałby e-book a Ty to po prostu umieściłaś na blogu. Dziękuję

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 22:57

      Ogromnie się cieszę, że się przyda i dziękuję za tak miłe słowa! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Dagmara
      29 maja 2021 / 16:24

      Dokładnie to samo pomyslałam, teraz każdy wydaje ebooki nawet po kilka przepisów a tu wszytsko tak ładnie rozpisane i mozna cała imprezę od a do z przygotować. Bardzo dziękuję!

      • Marta
        Autor
        1 czerwca 2021 / 0:08

        Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Majka
    27 maja 2021 / 23:41

    Przepadłam, oszalałam na widok tego dzieła 🥰 M I S T R Z O S T W O ❤❤❤

    • Marta
      Autor
      28 maja 2021 / 0:16

      Dziękuję <3 <3 <3 Na taki pozytywny odbiór aż zaczęłam myśleć o kolejnej odsłonie 😀

  10. Martusia
    28 maja 2021 / 6:47

    Które z tych deserów można przygotować dzień wcześniej bez straty wyglądu i konsystencji?

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:01

      Całość przygotowywałam dzień przed imprezą 🙂 Problematyczne mogą być desery z bezikami, które w zależności od producenta mogą krócej trzymać chrupkość. Domowe bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, bo najszybciej nasiąkają kremem i zaczynają się roztapiać już po nocy w lodówce.

      • Marzena
        22 marca 2022 / 21:54

        A jakie bezy pani poleca ? Cudowne to wszystko 😍

        • Marta
          Autor
          23 marca 2022 / 0:37

          Korzystałam z bezików Mamut, Dan Cake, domowych i takich z lokalnej cukierni 🙂 Najdłużej chrupkość zachowały te marki Mamut 🙂

  11. Ola
    28 maja 2021 / 6:59

    Prawdziwe arcydzieło!!!

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:01

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  12. Hania
    28 maja 2021 / 9:29

    Cudo bardzo dziękuję za podzielenie się przepisami ❤️

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:01

      Bardzo proszę 🙂

  13. Natalia
    28 maja 2021 / 17:20

    Wow wszystkie pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:02

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  14. Alicja
    28 maja 2021 / 21:36

    Pani Marto! a gdzie mozna kupic takie super pojemniczki plastikowe na takie deserki? Za odpowiedz z gory dziekuje. Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:03

      Kupiłam na Allegro 🙂 stacjonarnie widziałam również w makro i Auchan, ale tam są chyba wyłącznie sezonowo i nie ma takiej różnorodności odnośnie kształtu i pojemności 🙂

  15. Patrycja
    29 maja 2021 / 18:56

    Wspaniale desery dziękuje za przepisy na pewno skorzystam

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:08

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  16. Hanusia
    29 maja 2021 / 21:48

    Perfekcja 👍🏻👍🏻👍🏻

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:09

      Dziękuję bardzo! 🙂

  17. Ava
    30 maja 2021 / 15:15

    Cudowne desery ❤️

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:09

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  18. Kama
    31 maja 2021 / 10:24

    Desery są cudowne dziękuję za taka duża dawkę inspiracji ! ❤️

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 0:11

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 😀

  19. barbarusiaa
    1 czerwca 2021 / 13:24

    Jaka różnorodność. Wszystkie wyglądają smakowicie. W weekend spróbuję przygotować niektóre w tych deserów. Ma duża rodzinę więc będzie komu zjadać.

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 21:41

      Polecam 🙂

  20. Gosia
    4 czerwca 2021 / 16:03

    Pięknie wyglądają 🙂 a proszę mi powiedzieć jeśli chodzi o leśny mech ile szpinaku należy zblendować? Pozdrawiam

  21. Mania
    24 czerwca 2021 / 17:47

    Rewelacja deserki rozbily system goscie zaxhwyxeni nie mogli sie nadziwic ze sama wszystko przygotowalam🙃

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2021 / 10:46

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

      • Natalia
        17 września 2021 / 16:49

        Czy deserki mozna zrobić w piątek wieczorem, by podać je w niedzielę? Nie za wcześnie?

        • Marta
          Autor
          17 września 2021 / 21:24

          Lepiej w sobotę lub w niedzielę rano 🙂

  22. Emilia
    5 lipca 2021 / 14:44

    Bardzo Pani dziękuję za te przepisy wykorzystałam w całości na chrzeszt, wszystko pyszne, robi się rzeczywiscie łatwo a całość robi furorę 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2021 / 11:53

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  23. Izuniac1
    14 lipca 2021 / 15:04

    A tą pulpę z mango gdzie można kupić i czy można ją zastąpić ewentualnie brzoskwiniami, które się zblenduje?

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2021 / 23:01

      Lidl, Kaufland, Auchan, zapewne również inne supermarkety 🙂

  24. 16 lipca 2021 / 10:36

    Witam. Deserki wyglądają przecudnie. Czy można je zrobić dzień wcześniej?

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2021 / 14:45

      Tak, problematyczne mogą być tylko te z bezami, jeśli będzie Pani korzystać z bezików domowych – szybciej chłoną płyny niż te sklepowe/z cukierni.

      • Ania
        5 września 2021 / 13:25

        A czy ta śmietana na galaretce nie rozpłynie się jeśli przygotuję ją wieczorem, udekoruję, a podam na drugi dzień około 15?

        • Marta
          Autor
          5 września 2021 / 14:04

          Używam śmietanki 36%, jest stabilna 🙂 jeśli byłoby bardzo ciepło można dodać fix do śmietany 🙂

  25. magdziula
    16 sierpnia 2021 / 9:57

    Bardzo kolorowo i smacznie. Słodkość pierwsza klasa. Z pewnością przygotuję jeszcze nieraz.

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2021 / 22:26

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  26. Monia
    18 sierpnia 2021 / 9:41

    dziękuje, takiej inspiracji deserków właśnie szukałam;)

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2021 / 16:24

      Bardzo mi miło, że się przydadzą 🙂 Pozdrawiam 🙂

  27. Agnieszka
    19 sierpnia 2021 / 11:50

    Czym można zastąpić Brownie w deserkach z mango? 😉

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2021 / 18:14

      Może być pokruszony biszkopt, ciasto czekoladowe lub z szybszych opcji gotowe biszkopty, ciasteczka oreo, herbatniki. Można również zostawić sam mus bez spodu 🙂

  28. Kora
    23 września 2021 / 17:49

    Bardzo Pani dziękuję za ten wpis !!! Zrobiłam deserki i one nie tylko cudnie wyglądają ale są wyśmienite goście byli zachwyceni 😊

    • Marta
      Autor
      24 września 2021 / 23:04

      Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂

  29. Brie89
    2 października 2021 / 16:24

    Wszystkie pyszne czekam na więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:53

      Super, pozdrawiam 🙂

  30. Edyta
    5 października 2021 / 18:32

    Wow! Pani Marto, jest Pani czarodziejką. Jak długo wykonuje się te deserki?

    • Marta
      Autor
      6 października 2021 / 12:23

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Nie umiem dokładnie oszacować całego czasu przygotowania, bo robiłam „na raty” 😉

  31. Karolina
    9 października 2021 / 21:08

    Cudownie że znalazłam twoją stronę. Jesienią nie ma truskawek i innych świeżych owoców. Co dać w zamian?

    • Marta
      Autor
      10 października 2021 / 19:17

      Polecam śliwki, brzoskwinie, mango, ananas, kiwi, jabłka czy gruszki również się sprawdzą, ale najlepiej w formie podprażonej 🙂

  32. Karolina
    10 października 2021 / 10:49

    Rewelacja 😍 jakich owoców użyć jesienią ? Czym zastąpić truskawki?

  33. Natalia
    24 października 2021 / 0:05

    Desery są cudowne!

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:11

      Super, że posmakowały 🙂

  34. Magda
    1 listopada 2021 / 12:28

    Te przepisy są rewelacyjne dziękuję za podzielenie się !!!

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2021 / 16:24

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  35. Anna
    28 listopada 2021 / 22:09

    Przecudne, będę korzystać z tych przepisów, czy ilość 100 szt wystarczy dla 35 osób ?

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2021 / 0:28

      Wszystko zależy od apetytu gości, wychodzą wtedy niecałe 3 desery na osobę, więc pytanie, czy poza deserkami planuje Pani jeszcze jakieś ciasta/tort i jaki to rodzaj uroczystości 😉 Osobiście starałam się zrobić mniej więcej taką ilość, aby każdy mógł spróbować wszystkich smaków, choć wtedy sporo zostało po imprezie i goście zostali obdarowani „na wynos” 🙂

  36. Agnieszka
    3 grudnia 2021 / 10:55

    Uwielbiam Pani blog wszystko mi zawsze wychodzi a teraz jeszcze te przepisy rewelacja! robiłam na chrzest dla synka i wyszło idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2021 / 1:19

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  37. Inga
    17 grudnia 2021 / 2:12

    Super deserki gościom kopara opadła pozytywnie oczywiscie heh 🙂

  38. Mini
    7 stycznia 2022 / 2:52

    Cudowne przepisy

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2022 / 10:33

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  39. Julia
    20 stycznia 2022 / 15:23

    Czy ciasto do deseru brownie można przygotować około 2 dni przed imprezą? Z góry dziękuje za odpowiedź 🥰

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2022 / 23:42

      Jak najbardziej 🙂 Ono jest z tych „wilgotnych”, więc długo trzyma świeżość 🙂

  40. Mirka
    27 stycznia 2022 / 0:32

    Rewelacja zrobiłam na chrzest córeczki i co jeden to smaczniejszy ogromnie Pani dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:48

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  41. Anita
    30 stycznia 2022 / 6:10

    Dzień dobry,
    wszystko pięknie wygląda 👌😃
    Chciałabym wykorzystać mini desery na komunię, dla ilu gości ma Pani przygotowane deserki?

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 14:02

      U nas sporo deserów zostało i goście zostali obdarowani po imprezie 🙂 Proszę spojrzeć na liczbę sztuk, która wyjdzie całościowo, w moim przypadku każdy z gości zjadł ok. 3-4 deserki, ale to zależy od apetytu i tego czy poza deserami zamierza Pani podać jakieś dodatkowe ciasta/owoce/przekąski 🙂

  42. Wiki
    7 lutego 2022 / 11:00

    Hej, czy deserki z śmietana 36 % nie popsują się jeżeli zrobię jeden dzień impreza? Zawsze się boje ze kwaśna się zrobi w czasie imprezy

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2022 / 14:51

      Nie, śmietana w lodówce spokojnie wytrzyma ten jeden dzień 🙂 Można również dodać fix do śmietany, ale 36% sama w sobie jest mocno „sztywna” po ubiciu 🙂

  43. Gosia
    12 lutego 2022 / 13:31

    Wiem,ile należy dodać mrożonego szpinaku do leśnego mchu zamiast barwinka?

    • Gosia
      12 lutego 2022 / 13:33

      Witam ☺️ a nie wiem 🤦🏻‍♀️

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2022 / 23:58

      Nie używam mrożonego szpinaku, tylko taki w liściach 🙂 Najlepiej zmiksować garść świeżego szpinaku i dodawać stopniowo do ciasta sprawdzając, czy kolor będzie już odpowiedni 🙂

      • Gosia
        14 lutego 2022 / 18:16

        Dziękuję za odpowiedź 🙂

        • Marta
          Autor
          15 lutego 2022 / 12:52

          Nie ma sprawy, pozdrawiam 🙂

  44. Ilona
    8 marca 2022 / 11:14

    Dziękuję za przepisy! zrobiły furorę na chrzcinach wszystko przepyszne bardzo dziękuję!

    • Marta
      Autor
      11 marca 2022 / 11:19

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  45. Klaaudia
    7 kwietnia 2022 / 10:12

    Super wyglądają ile dni wczesniej mozna zrobic takie desrki?

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2022 / 1:29

      Robiłam dzień przed imprezą 🙂 W tych bezowych dużo zależy od samej bezy. Jeśli jest taka możliwość, to aby bezy zostały bardzo chrupiące krem można zrobić wcześniej, ale nałożyć do pucharków z bezikami w dniu podania.

  46. Edyta
    30 kwietnia 2022 / 9:23

    Bardzo dziękuję za te przepisy !
    Dzięki Tobie roczek mojego syna był bardzo smaczny a goście wychwalali go przez kolejny tydzień.
    Pozdrawiam serdecznie ! ❤️❤️

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2022 / 11:39

      Ogromnie się cieszę i również pozdrawiam 🙂 Najlepsze życzenia dla synka 🙂

  47. asia
    3 czerwca 2022 / 12:09

    witam. nie mogę znaleźć pulpy z mango. co w takiej sytuacji mogę zrobić?

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:39

      Dojrzałe mango zmiksować blenderem 🙂

  48. Katarzyna
    5 lipca 2022 / 9:36

    W ostatnim deserku brownie z mango na fotografii jest jeszce jakiś krem a w przepisie go nie ma. Czy moge prosić o szczegóły tego kremu?

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2022 / 12:32

      W tym deserze mamy brownie + mus mango + pulpa z mango, która robi wrażenie sosu 🙂 Wszystko wg podanego przepisu, nie ma nic dodatkowego 🙂

  49. Patrycja
    8 lipca 2022 / 9:59

    Czy Oreo pozostanie chrupkie.. robię dzień wcześniej wszystko i zastanawiam się czy nie namoknie

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2022 / 10:29

      Trochę chrupkości na pewno straci.

  50. Monika
    26 lipca 2022 / 20:16

    Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i przeliczyć jak mam upiec ciasto do deserka mech na dużą blachę? Muszę zrobić 70szt. Myślę, że duża blacha „da rade”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 20 =