Kontakt

blog kulinarny

Kostka truskawkowa

Cudowna pogoda za oknem potęguje dobry nastrój i moją chęć na owocowe wypieki. Kostka truskawkowa to idealne ciasto na lato! Puszysty, wilgotny, szpinakowy biszkopt pokryty delikatnym truskawkowym musem, zachwyca od pierwszego kęsa : ) Świeży szpinak nadaje pięknego koloru, a w cieście jest zupełnie niewyczuwalny. Polecam!!!


Kostka truskawkowa ciasto


Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 5 jajek (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 120 g świeżego szpinaku (temp. pokojowa)
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z jednej limonki do nasączenia

Szpinak i olej zmiksować blenderem na jednolitą szpinakową masę (świetnie sprawdza się blender kielichowy). Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka nadal ubijając. Przelać masę szpinakową i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Ciasto z wierzchu delikatnie zbrązowieje. Górną część odkroić, tak by otrzymać blat o grubości ok. 2,5 cm. Blat zostawić w formie i nasączyć go sokiem wyciśniętym z limonki.

Składniki na truskawkowy mus:

  • 650 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 450 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej

Truskawki pokroić w plasterki. Przełożyć je do rondelka wraz z cukrem i sokiem z cytryny i zagotować do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego puree dodać galaretkę (proszek) i wymieszać, aby dokładnie się rozpuściła. Przestudzić, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia. Masa może delikatnie zgęstnieć. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę truskawkową i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać na wystudzony zielony biszkopt i wyrównać. Przełożyć na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. Przed podaniem można ozdobić świeżymi truskawkami oraz okruszkami pozostałymi ze szpinakowego biszkoptu. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Leśny mech z truskawkową pianką


Ciasto z truskawkami


Truskawkowa pianka na szpinakowym cieście

Inspiracaja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 maja, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Dania dla dzieci, Przekładane, Wyroby na różne okazje

22 komentarzy

  1. Natalia

    Cudowności 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. ives

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Dokładnie tak smakuje 😉

  3. Majka

    Co za piękniś 😍 Cudowny pomysł 👍

    1. Marta

      Piękny i jeszcze pyszny, trzeba wypróbować 😀

      1. Majka

        Cudowny 😍 Pyszny z pięknym intensywnym kolorem. Szpinak robi swoje 👍

        1. Marta

          Dokładnie, naturalny barwnik 🙂

  4. Aga

    Idalne na dzien dziecka 🙂 juz widze te usmiechniete buzki na takie kolory 🙂

    1. Marta

      Przyciągają wzrok 🙂

  5. Jasia

    Wspaniale ciasto!!! 💚💗💚

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Magda

    Swietnie wyglada 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Ela

    Przepyszne jest 🙂 a leśnego mchu nie lubię!!! Wiec trochę sie obawiałam jak mi podejdzie 🙂

    1. Marta

      To bardzo dobra wiadomość 🙂 również według mnie świeży szpinak jest mniej wyczuwalny niż ten mrożony 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  8. Maku

    Pyszności ❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Marta

    Pychota zarowno ciacho jak i mus 🙂 moge jesc tez oddzielnie a do zwyklego lesnego mchu raczej juz powrotu nie bedzie… 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 + 10 =


Top