Kontakt

blog kulinarny

Kostka z rabarbarem

Kostka z rabarbarem to idealna propozycja na nadchodzący Dzień Matki : ) Delikatne ciasto z bezowo-migdałowym wykończeniem, przełożone rabarbarowym musem i śmietankową masą z mascarpone. Trudno mu się oprzeć! Świetnie się prezentuje i do tego rewelacyjnie smakuje, polecam!!!


Kostka rabarbarowa przepis


Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 260 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 250 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 8 żółtek (z dużych jajek, temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mleka (temp. pokojowa)

Masło utrzeć z solą i cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Kolejno dodawać żółtka oraz ekstrakt z wanilii, cały czas miksując (można zmniejszyć obroty).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do otrzymanej masy. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. *

*Jeśli macie dwie jednakowe blachy, drugą część przełożyć do drugiej formy również wyłożonej papierem do pieczenia i po nałożeniu bezy piec równocześnie co zaoszczędzi czas przygotowania : )

Składniki na bezę:

  • 8 białek (z dużych jajek)
  • 2 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g płatków migdałowych

Białka ubić na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując do uzyskania lśniącej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. *

Masę bezową podzielić na dwie połowy, przełożyć na przygotowane ciasta i każdą z nich posypać połową płatków migdałowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 C (termoobieg) przez 45 minut. (Jeśli płatki migdałowe będą zbyt mocno się przypiekać można przykryć ciasto w piekarniku papierem do pieczenia). Pozostawić do wystudzenia.

* Jeżeli nie posiadacie 2 jednakowych blach i pieczecie 2 warstwy oddzielnie, drugą bezę należy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem! Wtedy oczywiście, aby uzyskać odpowiednią ilość bezy na jedną “turę” powyższe składniki dzielimy przez dwa ; )

Masa rabarbarowa:

  • 650 g rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 65 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) + 6 łyżek wody
  • opcjonalnie kilka truskawek oraz ziarenka z laski wanilii

Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka wraz z 100 ml wody, cukrem, truskawkami oraz wanilią. Gotować przez kilka minut do czasu rozpuszczenia się cukru.
Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru, ponownie zagotować i trzymać chwilę na ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, przestudzić. Letni mus wyłożyć na jeden z blatów upieczonego ciasta, pozostawić do ostygnięcia (mus zgęstnieje).

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. (Zbyt długie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu!) Masę śmietankową przełożyć na wystudzony rabarbarowy mus, przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!


Ciasto z rabarbarem

Przekładane ciasto z rabarbarem


Rabarbarowa chmurka


Rabarbarowy obłoczek



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 maja, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta ucierane, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  1. Ewa

    Powoli już brak słów żeby to komentować.. a najlepsze że Pani przepisy zawsze pysznie smakują a nie tylko wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję za cudowną motywację 🙂

    1. Marta

      Dziękuję <3

  2. Isia

    A właśnie zastanawiałam sie co upiec ❤️ Dziękuję 😊

    1. Marta

      Super, że się przyda 🙂

  3. Karo

    Wspaniale wyglada 🙂 upieke i mam nadzieje Mamusi posmakuje 🙂

    1. Marta

      Na pewno! smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 😉

  4. Malwina

    Jeszcze nie schłodziło się w lodówce ale i bez tego rewelacja 🙂

    1. Marta

      Super! 🙂

  5. Megan

    Cudowne ciacho 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  6. Roz

    Marta a czy jakbym dała połowę tego ciasta ciasta ale na tej samej blaszce to będzie ok, żeby nie było takie wysokie?

    1. Marta

      Połowa może być za mało, spróbuj 3/4 tzn. ciasto przygotuj z 6 jajek i analogicznie pozostałe składniki też trzeba przeliczyć 😉

  7. Mala99

    Przekonałaś mnie jutro piekę =)

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowało 🙂

      1. Mala99

        Wyszło genialne niebo w gębie cała rodzinka potwierdziła 🙂

        1. Marta

          Bardzo się cieszę 🙂

  8. Asia

    Pychotka 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  9. Dora

    Wspaniałe troszkę się martwiłam, bo myślałam że te warstwy są jak z kruchego ciacha do rozwałkowania a nakładałam je do blachy łyżką ale wyszło świetnie 🙂 dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

  10. super ciacho na rodzinne imprezy 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie to jedno z tych ciast, które królują na rodzinnych spotkaniach 😀

  11. Mia

    Genialne ciasto piekłam już drugi raz i znów wszyscy byli zachwyceni :)))

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  12. Janja

    Pycha zrobiłam z truskawkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
10 − 3 =


Top