Kontakt

blog kulinarny

Ciasto dyniowo-miodowe

Przepyszne, wilgotne ciasto dyniowo-miodowe z orzechami i kremem na bazie mascarpone, wprost rozpływa się w ustach : ) To prawdziwa kwintesencja jesieni, więc mam nadzieję, że dłużej nie muszę Was namawiać do jego przygotowania : ) Polecam!!!


Ciasto miodowo dyniowe przepis


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki puree z dyni 
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienką strużką dolewać olej, a następnie miód. Zmiksować do połączenia się składników, a następnie dodać puree z dyni i ponownie krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką lub na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, a następnie odciąć wierzch ciasta z górką, pokruszyć i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 3 równe blaty.

Dobrze schłodzone z mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć do wykończenia blatów i kremu. Wierzch ciasta udekorować okruszkami. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej całą noc.

Smacznego!


Ciasto z dynią miodem i orzechami


Dyniowe ciasto z kremem mascarpone przepis


Ciasto miodowo-dyniowe z orzechami


Dyniowe ciasto z kremem mascarpone


Ciasto z dynią i orzechami przepis

Inspiracja


Warzywa dyniowate 2018



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 października, 2018
Kategorie: Serniki

38 komentarzy

  1. Isia

    kocham Cie kobieto za te wypieki, kolejne cudo 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  2. Kinia

    Wygląda idealnie 🙂

  3. Ania

    Jest już w piecu oby i mi taki ładny wyszedł 🙂

      1. Marta

        Super, że przypadł do gustu <3

    1. Marta

      Trzymam kciuki, musi się udać!

  4. Nora

    Super i ciasto idealnie wilgotne 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Dorota Skalowska

    Jest i u nas 🙂 bardzo fajne ciacho proste do zrobienia a wyglada jak najlepszy torcik polecam 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂

  6. Marta

    Najpierw ubić śmietanę i dodać mascarpone, czy wszystko na raz miksować?

    1. Marta

      Wszystko razem 🙂

  7. Rewelacyjne ciasto! Pod wieloma względami :). Dziękuję za dołączenie do mojej dyniowatej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.

    1. Marta

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  8. Majka

    W ten weekend zrobiłam sernik dyniowy, w kolejny musi być to ciacho 😍

    1. Marta

      Polecam, a sernik też zawsze jest dobrym pomysłem 😉

  9. Alicja

    Przepyszne ❤️

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  10. an2405

    Przepiękne! Tyle smakowitych, jesiennych warstw <3 W tym roku szaleję za przepisami z dynią, więc grzech go nie spróbować w najbliższym czasie!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Koniecznie wypróbuj, to jedno z pyszniejszych dyniowych ciast, a piekłam sporo 😀 Pozdrawiam 🙂

  11. Anja

    Ojeju….i kolejne ciacho do wyprobowania! Wyglada przepieknie az slinka cieknie…
    I do tego dynia ktora uwielbiam:):)

    1. Marta

      Co tu dużo mówić dynia do wypieków jest idealna, więc ciacho gorąco polecam 🙂

  12. Anja

    Ojeju… kolejne ciasto do wyprobowania! Wyglada przepieknie az slinka cieknie…
    Plus Dynia ktora uwielbiam :):)

  13. Lili

    Wspaniałe ciasto kolejnego dnia jeszcze nawet zyskało na smaku 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Dorota78

    Hit pani Marto Hit. Upiekłam na zwykłej blaszce, bo córcia miała przynieść ciacho na szkolną uroczystość i wszyscy prosili o przepis. Kolejny udany wypiek od Pani wcześniej furorę zrobiła Malinowa Chmurka.

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że ciasto okazało się takim sukcesem wśród znajomych 🙂 Pozdrawiam 🙂

  15. Ola

    Zachecona komentarzami upieklam i udalo sie jestem szczesliwa bo zazwyczaj w moim repertuarze tylko ciasta bez pieczenia 🙂

    1. Marta

      Ogormnie się cieszę i gratuluję kolejnego kroku w świat wypieków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 − 8 =


Top