Kontakt

blog kulinarny

Puree z dyni

Puree z dyni to moja pozycja obowiązkowa na jesień : ) Wykorzystacie je do wypieków, placuszków, zup, a nawet przygotowania pieczywa. W najbliższym czasie będę Was zamęczać kilkoma przykładami… ; )Przyrządzenie dyniowego puree jest banalnie proste, możecie przechowywać je do 7 dni w lodówce lub zamrozić. Polecam!!!


Puree z dyni


Składniki

  • dynia (dowolna ilość u mnie przeważnie ok 2,5 kg.)

Sposób nr 1

Dynię umyć, pokroić na mniejsze plastry. Łyżką wydrążyć pestki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) do miękkości – około 60 minut w zależności od wielkości naszych plastrów i rodzaju dyni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

Sposób nr 2

Dynię umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek. Miąższ pokroić na kostkę, przełożyć do garnka przeznaczonego do gotowania na parze (opcjonalnie do sitka ułożonego na garnku) i gotować pod przykryciem do miękkości, około 30 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować na gładkie puree.

Smacznego : )


Jak zrobić puree z dyni

Sposób na dynię 2015



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 6 października, 2015
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dodatki, Inne, Porady, Przetwory, Zdrowa żywność

28 komentarzy

  1. Pysznie! Też robilam mus dyniowy 😉

    Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com

    1. Marta

      Mus dyniowy to podstawa 😉

  2. Pysznie! Też robiłam mus dyniowy rok temu :->

    Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com

  3. Pysznie! Też robiłam rok temu mus dyniowy :->

    Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com

  4. Agata

    Spadłaś mi jak z nieba z tym wpisem 😉

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂

  5. Martyna

    Muszę zrobic 🙂

  6. Znakomite sposoby na wykonanie puree z dyni, każdy jest dobry.

    1. Marta

      Dokładnie, ważne aby smakowało 😉

  7. Amela

    Dzięki, przyda się 😀

  8. Hania

    Dobre do wszystkiego 😀

  9. Majka

    Juz niebawem i papki będą u nas na porządku dziennym:) W tym oto taka dynia:) Preferuję sposob drugi. Zimą wyciągam z zamrażarki pokrojoną dynię i miksuję na bieżąco.
    🙂 Moze jakis przepisik na zupkę dyniową? Ja robię na dwa różne sposoby.

    1. Marta

      Drugi jest zdecydowanie szybszy 🙂 Z dyni robimy zupę krem: https://www.marta-gotuje.pl/zupa-krem-z-dyni/ 🙂 Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂 a Ty jak robisz? 🙂 wolę dynię do wypieków, ale moje dzieci za nią szaleją, więc wszystkie nowości chętnie poznam 🙂

      1. Majka

        Znam dwa sposoby na krem, jeden prosty delikatny w smaku z nuta słodyczy (przepis babci): dynia z dodatkiem mleka, sól, cukier + makaron lub kluseczki, drugi bardziej wytrawy: dynia, ziemniaki, curry, kurkuma, sól, pieprz, czosnek, masło, śmietanka…
        A dziś mam dylemat, bo oprócz zapiekanki z dynią chcę zrobić coś słodkiego i waham się czy placek dyniowy z czekoladą czy moja ulubiona owsianka sernikowa? :p

  10. Świetny wpis – puree z dyni zawsze się przyda 🙂

    Dziękuję za udział w akcji “Sposób na dynie 2015”
    Pozdrawiam
    Iwona

    1. Marta

      Dokładnie puree zawsze niezbędne 🙂 Pozdrawiam 🙂

  11. również mam już słoiczki puree 🙂

    1. Marta

      Na zimę zapasy obowiązkowe 🙂

  12. Dynia czyli samo zdrowie! 😉

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  13. ELA

    Chyba jestem jedyna ale mogę ten mus albo puree zwał jak zwał wyjadać ze słoika bez dodatków 🙂 zaczęło się od rozszerzania diety synka a teraz występuje u nas jako dodatek do naleśników czy deser 🙂 polecam dosłodzić syropem klonowym 🙂

    1. Marta

      Z syropem klonowym musi smakować wyśmienicie 🙂

  14. Pati

    Dziękuję za przepis bardzo lubię to puree i jesienią wykorzystuję do wszystkiego co się da:)

    1. Marta

      Bardzo proszę, puree z dyni to jesienią pozycja obowiązkowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 + 27 =


Top