Puree z dyni to moja pozycja obowiązkowa na jesień : ) Wykorzystacie je do wypieków, placuszków, zup, a nawet przygotowania pieczywa. W najbliższym czasie będę Was zamęczać kilkoma przykładami… ; )Przyrządzenie dyniowego puree jest banalnie proste, możecie przechowywać je do 7 dni w lodówce lub zamrozić. Polecam!!!
Składniki:
- dynia (dowolna ilość u mnie przeważnie ok 2,5 kg.)
Sposób nr 1
Dynię umyć, pokroić na mniejsze plastry. Łyżką wydrążyć pestki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) do miękkości – około 60 minut w zależności od wielkości naszych plastrów i rodzaju dyni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Sposób nr 2
Dynię umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek. Miąższ pokroić na kostkę, przełożyć do garnka przeznaczonego do gotowania na parze (opcjonalnie do sitka ułożonego na garnku) i gotować pod przykryciem do miękkości, około 30 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować na gładkie puree.
Smacznego!
Pysznie! Też robilam mus dyniowy 😉
Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com
Autor
Mus dyniowy to podstawa 😉
Pysznie! Też robiłam mus dyniowy rok temu :->
Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com
Pysznie! Też robiłam rok temu mus dyniowy :->
Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com
Spadłaś mi jak z nieba z tym wpisem 😉
Autor
Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂
Muszę zrobic 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Znakomite sposoby na wykonanie puree z dyni, każdy jest dobry.
Autor
Dokładnie, ważne aby smakowało 😉
Dzięki, przyda się 😀
Autor
Super 🙂
Dobre do wszystkiego 😀
Juz niebawem i papki będą u nas na porządku dziennym:) W tym oto taka dynia:) Preferuję sposob drugi. Zimą wyciągam z zamrażarki pokrojoną dynię i miksuję na bieżąco.
🙂 Moze jakis przepisik na zupkę dyniową? Ja robię na dwa różne sposoby.
Autor
Drugi jest zdecydowanie szybszy 🙂 Z dyni robimy zupę krem: http://www.marta-gotuje.pl/zupa-krem-z-dyni/ 🙂 Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂 a Ty jak robisz? 🙂 wolę dynię do wypieków, ale moje dzieci za nią szaleją, więc wszystkie nowości chętnie poznam 🙂
Znam dwa sposoby na krem, jeden prosty delikatny w smaku z nuta słodyczy (przepis babci): dynia z dodatkiem mleka, sól, cukier + makaron lub kluseczki, drugi bardziej wytrawy: dynia, ziemniaki, curry, kurkuma, sól, pieprz, czosnek, masło, śmietanka…
A dziś mam dylemat, bo oprócz zapiekanki z dynią chcę zrobić coś słodkiego i waham się czy placek dyniowy z czekoladą czy moja ulubiona owsianka sernikowa? :p
Świetny wpis – puree z dyni zawsze się przyda 🙂
Dziękuję za udział w akcji „Sposób na dynie 2015”
Pozdrawiam
Iwona
Autor
Dokładnie puree zawsze niezbędne 🙂 Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam!
Autor
🙂
również mam już słoiczki puree 🙂
Autor
Na zimę zapasy obowiązkowe 🙂
Dynia czyli samo zdrowie! 😉
Autor
Zdecydowanie 🙂
Chyba jestem jedyna ale mogę ten mus albo puree zwał jak zwał wyjadać ze słoika bez dodatków 🙂 zaczęło się od rozszerzania diety synka a teraz występuje u nas jako dodatek do naleśników czy deser 🙂 polecam dosłodzić syropem klonowym 🙂
Autor
Z syropem klonowym musi smakować wyśmienicie 🙂
Dziękuję za przepis bardzo lubię to puree i jesienią wykorzystuję do wszystkiego co się da:)
Autor
Bardzo proszę, puree z dyni to jesienią pozycja obowiązkowa 🙂
Nigdy nie mogłam uzyskać odpowiedniej konsystencji musu, przecieru i puree. Dopiero kiedy zaczęłam używać dobrego robota planetarnego udało mi się w końcu sprostać swoim wymaganiom.
Autor
Z dynią nie powinno być problemu, bo podczas obróbki robi się miękka i poradzi sobie z nią nawet zwykły blender ręczny, za to robot planetarny ma oczywiście szereg zalet 🙂