Szwedzki Torcik Daim

Dziś mam dla Was coś, co z pewnością dobrze znacie, jeśli choć raz zjedliście obiad w IKEA – szwedzki torcik Daim. Lekki, chrupiący, z pysznym kremem i kawałkami karmelowych batoników… Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej.
Zawsze, gdy jestem w IKEA, trudno mi przejść obojętnie obok tego ciasta. Ale jeszcze lepiej smakuje w domowym wydaniu, bo można je przygotować ze składników, które dobrze znamy i zazwyczaj mamy pod ręka. Torcik Daim nie zawiera glutenu, więc super sprawdzi się dla osób z nietolerancją lub celiakią. Torcik w oryginale jest dość niski, ale jeśli zależy Wam na wersji bardziej tradycyjnej, przypominającej tort urodzinowy, wystarczy upiec go wybierając tortownicę o mniejszej średnicy. Polecam!!!
Ciasto (tortownica 26cm):
- 5 białek (z jaj wielkości L)
- szczypta soli kłodawskiej
- 150 g cukru (najlepiej drobnego)
- 250 g prażonych orzechów laskowych lub migdałów
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, stale miksując. Na koniec dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na pół i przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175° (termoobieg) przez około 15-20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i formy, a następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia.
Krem:
- 5 żółtek
- 175 g śmietanki kremówki 36%
- 50 g cukru
- 125 g miękkiego masła
W małym garnuszku wymieszać żółtka, kremówkę i cukier. Gotować na małym ogniu do czasu aż zgęstniej, nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem i stopniowo dodawać przygotowany krem śmietankowy.
Ostudzony blat posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałym kremem. Schłodzić w lodówce.
Polewa:
- 90 g mlecznej czekolady (bez glutenu)
- 60 g gorzkiej czekolady (bez glutenu)
- 75 g śmietanki kremówki 36%
- 84 g batoników Daim (3 sztuki)
Kremówkę mocno podgrzać dodać posiekaną mleczną czekoladą, odstawić i po kilku minutach wymieszać. Do polewy wmieszać dwa posiekane batoniki. Schłodzoną polewą posmarować ciasto, udekorować posiekanym batonikiem Daim.
Smacznego!




Pozostałe przepisy bez glutenu.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Aż ślinka cieknie !
Rewelacja ❤️