Szwedzki Torcik Daim (tarta Daim)

Szwedzki Torcik Daim

Dziś mam dla Was coś, co z pewnością dobrze znacie, jeśli choć raz zjedliście obiad w IKEA – szwedzki torcik Daim. Lekki, chrupiący, z pysznym kremem i kawałkami karmelowych batoników… Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej.

Zawsze, gdy jestem w IKEA, trudno mi przejść obojętnie obok tego ciasta. Ale jeszcze lepiej smakuje w domowym wydaniu, bo można je przygotować ze składników, które dobrze znamy i zazwyczaj mamy pod ręka. Torcik Daim nie zawiera glutenu, więc super sprawdzi się dla osób z nietolerancją lub celiakią. Torcik w oryginale jest dość niski, ale jeśli zależy Wam na wersji bardziej tradycyjnej, przypominającej tort urodzinowy, wystarczy upiec go wybierając tortownicę o mniejszej średnicy. Polecam!!!

Ciasto (tortownica 26cm):

  • 5 białek (z jaj wielkości L)
  • szczypta soli kłodawskiej
  • 150 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 250 g prażonych orzechów laskowych lub migdałów

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, stale miksując. Na koniec dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na pół i przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175° (termoobieg) przez około 15-20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i formy, a następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia.

Krem:

  • 5 żółtek 
  • 175 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g cukru
  • 125 g miękkiego masła

W małym garnuszku wymieszać żółtka, kremówkę i cukier. Gotować na małym ogniu do czasu aż zgęstniej, nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem i stopniowo dodawać przygotowany krem śmietankowy.

Ostudzony blat posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować pozostałym kremem. Schłodzić w lodówce.

Polewa:

  • 90 g mlecznej czekolady (bez glutenu)
  • 60 g gorzkiej czekolady (bez glutenu)
  • 75 g śmietanki kremówki 36%
  • 84 g batoników Daim (3 sztuki)

Kremówkę mocno podgrzać dodać posiekaną mleczną czekoladą, odstawić i po kilku minutach wymieszać. Do polewy wmieszać dwa posiekane batoniki. Schłodzoną polewą posmarować ciasto, udekorować posiekanym batonikiem Daim.

Smacznego!

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 2

  1. Aga
    3 lipca 2025 / 21:20

    Aż ślinka cieknie !

  2. Isia
    7 lipca 2025 / 16:45

    Rewelacja ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 7 =