Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

Czas odświeżyć przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami : ) Od dziecka było to najbardziej wyczekiwane przeze mnie ciasto na każdej rodzinnej imprezie. Kruche ciasto, delikatna masa serowa, brzoskwinie, lekka pianka i kruszonka. Przepis, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Polecam!!!

Sernik z brzoskwiniami najlepszy przepis

Składniki na kruche ciasto (25×40 cm lub delikatnie mniejsza):

  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć folią spożywczą i przełożyć na 2 godz. do zamrażarki (można też dłużej- nawet całą noc lub krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce). 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie docisnąć palcami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 15 minut. Przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego (opcjonalnie z wiaderka, dobrej jakości)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka (wielkość L)

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Porcjami dodawać twaróg, dalej ucierając. Na koniec wmieszać budyń (sam proszek), zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę serową przelać na podpieczony spód.

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony – niewyczuwalny.

Brzoskwinie równomiernie rozłożyć na masę serową, całość przykryć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą 1/3 część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się od góry za mocno rumienić przykryć je folią aluminiową. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami przepis

Zapraszam po więcej inspiracji na serniki oraz na mój Instagram

Komentarzy: 12

  1. Aga
    2 września 2021 / 10:12

    Uwielbiam ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:27

      Bardzo się cieszę 🙂

  2. Majka
    2 września 2021 / 10:54

    Piękny 🥰 Tak dawno nie jadłam z brzoskwiniami…

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:27

      Dziękuję 🙂 U nas również zdecydowanie zbyt rzadko 🙂

  3. Mania
    2 września 2021 / 16:03

    Och i ach to i moj faworyt 😊

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:27

      🙂 🙂 🙂

  4. Kaja
    3 września 2021 / 10:46

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:28

      Super, że posmakował 🙂

  5. Magda
    3 września 2021 / 18:02

    Smak jak u mamusi polecam przepis 👍🏻

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:29

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

    • Hania
      7 września 2021 / 10:20

      Zgadzam się, wspaniały.

      • Marta
        Autor
        10 września 2021 / 11:22

        🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 7 =