Chlebek bananowo-cukiniowy

Chlebek bananowo-cukiniowy to super sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Bardzo prosty do przygotowania, niezwykle aromatyczny, słodyczy dodają mu banany, cukinia jest niewyczuwalna, dodaje za to wypiekowi wartości odżywczych i wilgotności. Chlebek bananowo-cukiniowy świetnie sprawdzi się w formie deseru lub drugiego śniadania. Polecam!

Chlebek bananowo-cukiniowy

Składniki (keksówka o długości 16 cm):

  • 1 mała cukinia (180g)
  • 2 bardzo dojrzałe banany (250g ze skórką)
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, mocno odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soku. Banany rozgnieść widelcem. Jajko rozbełtać z cukrem, wymieszać z bananami i cukinią. Dodać masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, delikatnie połączyć z mokrymi składnikami. Na końcu dodać orzechy. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 50-60 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wystudzić i wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Składniki na lukier jogurtowo-klonowy:

  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego!

Chlebek bananowy z cukinią
Chlebek z cukinii

Inspiracja “Warzywo” D. Wójciak, więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 16

  1. Aga
    6 września 2021 / 9:32

    Cudowny!!!

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:21

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  2. Ilona
    6 września 2021 / 11:34

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:21

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  3. Majka
    6 września 2021 / 12:11

    Smakowity okaz 😋

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:21

      Bardzo mi miło 🙂

      • Majka
        28 września 2021 / 1:47

        Pyszności 🥰

        • Marta
          Autor
          28 września 2021 / 16:27

          Super, że posmakował 🙂

  4. Agata
    6 września 2021 / 13:22

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:21

      🙂 🙂 🙂

  5. Gabi77
    6 września 2021 / 20:58

    Pyszny nawet lepszy niz sam bananowy cukini nie czuć 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:21

      Cieszę się, że zasmakował 🙂

  6. Kasik
    7 września 2021 / 10:18

    Super bardzo smaczny, fajnie wilgotny 🙂

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:22

      Miło mi, że posmakował 🙂

  7. Domi
    9 września 2021 / 19:05

    Dopiero co wyjęłam z pieca a pół blachy juz nie ma 😁

    • Marta
      Autor
      10 września 2021 / 11:23

      Bardzo się cieszę, najlepsza rekomendacja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 10 =