Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowy suflet

Czekoladowe suflety zdecydowanie należą do moich ulubionych deserów. Chrupiąca skorupka i płynny środek… mniam!!! : ) Szybkie w przygotowaniu na pewno podbiją serca miłośników czekolady : ) Inspiracja tutaj : )


Składniki (4-5 porcji):

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła (+ masło do wysmarowania foremek ok 1 łyżeczki)
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g mąki tortowej (typ 450)
  • 3 jajka

Jajka bardzo dokładnie ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek powoli dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy rozpuszczoną, ciepłą masę czekoladowo-maślaną i delikatnie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy przez około 7-9 minut, aż suflety urosną, delikatnie się zarumienią. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Suflety podajemy na ciepło z ulubionymi owocami lub lodami.

Smacznego : )

Exit mobile version