Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżowe rogaliki z budyniem i marmoladą

Obłędnie pyszne drożdżowe rogaliki z budyniem i marmoladą. Dzięki dodatkowi masła, dopiero po po wyrośnięciu ciasta, rogaliki są nie tylko puszyste i pulchne, ale również przyjemnie maślne i nieco kruche jak w cieście półfrancuskim. Nadzienie możecie oczywiście dopasować do własnych upodobań : ) Polecam!!!

Składniki na ciasto (ok. 30 rogalików):

Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, 70 g mąki i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do czasu aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać resztę ciepłego mleka i cukru, pozostałą przesianą mąkę (350g), sól, jajka oraz olej. Całość dobrze wyrobić przy pomocy robota kuchennego (ciasto może być klejące). Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

350 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą, by na powierzchni nie utworzył się kożuch. Przestudzony budyń można również schłodzić w lodówce, aby szybciej nabrał odpowiedniej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkować na duży prostokąt (można delikatnie podsypać mąką). Na cieście ułożyć kawałki miękkiego masła i złożyć najpierw jeden bok do środka, później drugi, umieszczając go na pierwszym złożonym boku. Ponownie rozwałkować, złożyć boki do środka i powtarzać tę czynność do momentu, aż masło nie będzie widoczne. Opcjonalnie można również dodać kawałki masła do ciasta i ponownie zagnieść całość przy pomocy robota kuchennego. Gotowe ciasto z masłem ponownie rozwałkować i pokroić na mniejsze kawałki. Nakładać nadzienie u mnie połowa z budyniem (z podanej porcji trochę go zostało),a druga z marmoladą i zwinąć w rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja „Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit.” J. Dragan

Exit mobile version