Drożdżowe rogaliki z budyniem i marmoladą

Obłędnie pyszne drożdżowe rogaliki z budyniem i marmoladą. Dzięki dodatkowi masła, dopiero po po wyrośnięciu ciasta, rogaliki są nie tylko puszyste i pulchne, ale również przyjemnie maślne i nieco kruche jak w cieście półfrancuskim. Nadzienie możecie oczywiście dopasować do własnych upodobań : ) Polecam!!!

Rogaliki drożdżowe z budyniem

Składniki na ciasto (ok. 30 rogalików):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 420 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 80 g miękkiego masła

Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, 70 g mąki i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do czasu aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać resztę ciepłego mleka i cukru, pozostałą przesianą mąkę (350g), sól, jajka oraz olej. Całość dobrze wyrobić przy pomocy robota kuchennego (ciasto może być klejące). Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g)
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 450 ml mleka
  • 150 g marmolady

350 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą, by na powierzchni nie utworzył się kożuch. Przestudzony budyń można również schłodzić w lodówce, aby szybciej nabrał odpowiedniej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkować na duży prostokąt (można delikatnie podsypać mąką). Na cieście ułożyć kawałki miękkiego masła i złożyć najpierw jeden bok do środka, później drugi, umieszczając go na pierwszym złożonym boku. Ponownie rozwałkować, złożyć boki do środka i powtarzać tę czynność do momentu, aż masło nie będzie widoczne. Opcjonalnie można również dodać kawałki masła do ciasta i ponownie zagnieść całość przy pomocy robota kuchennego. Gotowe ciasto z masłem ponownie rozwałkować i pokroić na mniejsze kawałki. Nakładać nadzienie u mnie połowa z budyniem (z podanej porcji trochę go zostało),a druga z marmoladą i zwinąć w rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Rogaliki krucho drożdżowe z budyniem
Rogaliki drożdżowe najlepsze
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki krucho drożdżowe

Inspiracja “Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit.” J. Dragan

Komentarzy: 16

  1. Aga
    9 lutego 2021 / 11:53

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 9:55

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Natalia
    9 lutego 2021 / 12:30

    Uwielbiam takie przekąski do kawki 😊

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 9:55

      🙂 🙂 🙂

  3. Edi
    9 lutego 2021 / 13:40

    Mniam moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 9:55

      Bardzo się cieszę 🙂

  4. Majka
    9 lutego 2021 / 14:36

    Rogaliki u Ciebie zawsze takie zgrabne 🥰 Z budyniem zjadłabym natychmiast 😋

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 9:57

      A wiesz, że ja wprost nie cierpię formowania rogalików! 🙂 Dlatego tak rzadko piekę 😉

  5. Isia
    9 lutego 2021 / 15:48

    Wspaniałe 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 9:57

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Kasik
    9 lutego 2021 / 19:15

    Pycha są ❤️

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 9:57

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Kiea77
    9 lutego 2021 / 20:48

    Super rogaliki pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 9:57

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂 Również pozdrawiam 🙂

  8. Maria
    19 lutego 2021 / 19:04

    Bardzo smaczne i mięciutkie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:13

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 6 =