Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżówki z serem i truskawkami

Najlepsze letnie drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką. Idealnie puszyste, świetnie sprawdzą się na piknik, czy drugie śniadanie w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Sezon truskawkowy w pełni, więc koniecznie wypróbujcie, bo w planach mam już kolejne odsłony wypieków z truskawkami w roli głównej. Dodatkowo zostałam zaproszona do współpracy z portalem Przepisy.pl, który jest prawdziwą skarbnicą inspiracji nie tylko jeśli chodzi o przepisy z truskawkami. Mam nadzieję, że również mój przepis przypadnie Wam do gustu i zdobędzie uznanie czytelników : ) Polecam!!!

Przepis na drożdżówki z serem i truskawkami

Składniki na ciasto (8 sztuk):

Wszystkie składniki (poza masłem) dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Każdą z nich przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła, na środku zrobić wgłębienie (np. przy pomocy dna szklanki lub kubka).

Składniki na nadzienie:

Twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Przełożyć do wgłębienia przygotowanego w drożdżówkach. Truskawki, umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ułożyć na warstwie serowej. Brzegi drożdżówek posmarować roztrzepanym białkiem.

Składniki na kruszonkę:

Masło roztopić. Mąkę z cukrem wymieszać, zalać roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać drożdżówki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 – 20 minut.

Składniki na lukier:

Cukier puder wymieszać z wodą. Udekorować upieczone drożdżówki.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Przepisy.pl

Exit mobile version