Drożdżówki z serem i truskawkami

Najlepsze letnie drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką. Idealnie puszyste, świetnie sprawdzą się na piknik, czy drugie śniadanie w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Sezon truskawkowy w pełni, więc koniecznie wypróbujcie, bo w planach mam już kolejne odsłony wypieków z truskawkami w roli głównej. Dodatkowo zostałam zaproszona do współpracy z portalem Przepisy.pl, który jest prawdziwą skarbnicą inspiracji nie tylko jeśli chodzi o przepisy z truskawkami. Mam nadzieję, że również mój przepis przypadnie Wam do gustu i zdobędzie uznanie czytelników : ) Polecam!!!

Drożdżówki przepis

Przepis na drożdżówki z serem i truskawkami

Składniki na ciasto (8 sztuk):

  • 7 g drożdży instant (1 opakowanie)
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g masła

Wszystkie składniki (poza masłem) dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Każdą z nich przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła, na środku zrobić wgłębienie (np. przy pomocy dna szklanki lub kubka).

Składniki na nadzienie:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 250-300 g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Przełożyć do wgłębienia przygotowanego w drożdżówkach. Truskawki, umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ułożyć na warstwie serowej. Brzegi drożdżówek posmarować roztrzepanym białkiem.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 95 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Masło roztopić. Mąkę z cukrem wymieszać, zalać roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać drożdżówki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 – 20 minut.

Składniki na lukier:

  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Cukier puder wymieszać z wodą. Udekorować upieczone drożdżówki.

Smacznego!

Drożdżówki serowo truskawkowe
Drożdżówki z serem i truskawkami przepis
Drożdżówki z serem i truskawkami
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Drożdżówki z truskawkami i serem
Drożdżówki z truskawkami i twarożkiem
Drożdżówki z truskawkami przepis
Drożdżówki z truskawkami

*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Przepisy.pl

Komentarzy: 22

  1. Aga
    14 czerwca 2021 / 16:30

    Ależ one apetycznie wyglądają!

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2021 / 16:17

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    14 czerwca 2021 / 18:37

    Nic, tylko piec 😋Cudowne🥰

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2021 / 16:17

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Nina
    14 czerwca 2021 / 18:50

    Idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2021 / 16:17

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Isia
    14 czerwca 2021 / 20:23

    Obowiązkowa pozycja na lato <3

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2021 / 16:17

      Dokładnie tak 🙂

  5. Gośka
    14 czerwca 2021 / 23:13

    Wspaniałe drożdżówki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2021 / 16:18

      Super, że posmakowały 🙂

  6. Kasia
    15 czerwca 2021 / 11:07

    Od razu nabrałam ochoty 🙂 nie mam suchych drożdży można dać świeże? i ile?

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2021 / 16:18

      25 g świeżych 🙂

  7. Kama
    15 czerwca 2021 / 14:22

    Drożdżówki rewelacja zdziwiło mnie ciasto bez jajek ale wyszło idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2021 / 16:18

      Bardzo mi miło, że smakują <3

  8. Magda
    17 czerwca 2021 / 9:48

    Pyszniutkie nawet na drugi dzień świeże 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2021 / 10:51

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  9. Lina
    18 czerwca 2021 / 15:40

    Cudowne kolejny super przepis z tej strony! odkad zrobiłam bananowy sernik od Pani przepadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2021 / 15:12

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  10. Agnieszka
    24 czerwca 2021 / 10:47

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2021 / 10:45

      Super, że posmakowały 🙂

  11. Mirka
    18 lipca 2021 / 12:25

    Przepis jest idealny nie wiem czy to przez brak jajka w ciescie ale jeszcze nigdy nie mialam tak swiezego drozdzowego, zrobilam z porzeczkami z ogródka super pasuja jeszcze troche kwasne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2021 / 15:10

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 7 =