Omlet z karmelizowanymi śliwkami

Słodki szarpany omlet – Kaiserschmarrn to specjał z Tyrolu, który z powodzeniem przygotujecie w domowej kuchni. Idealny na śniadanie, ale także jako deser. Prosty do przygotowania, mogłabym jeść go bez końca, ten smak nigdy się nie nudzi : ) Zamiast śliwek sprawdzą się również inne owoce jak morele, brzoskwinie, a nawet jabłka. Polecam!!!

omlet Kaiserschmarrn

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju
  • cukier puder do dekoracji

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Połączyć z pianą z białek, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać przesianą mąkę i rodzynki, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wylać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem aż się zetnie. Kiedy spód będzie przypieczony, podzielić omlet drewnianą łopatką na małe kawałki i przewrócić je na drugą stronę, aby się dosmażyły. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Składniki na karmelizowane śliwki:

  • 3 śliwki
  • 1 łyżka brązowego cukru

Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, przekroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wsypać brązowy cukier, dodać śliwki, smażyć na średnim ogniu, aż owoce się skarmelizują i puszczą sok.

Smacznego!

Omlet ze śliwkami

Inspiracja “Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą”

Komentarzy: 26

  1. Majka
    10 czerwca 2021 / 11:13

    Pysznie wygląda 😋

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2021 / 19:30

      I dokładnie tak smakuje 😉

      • Majka
        25 czerwca 2021 / 14:12

        I dokładnie tak smakuje 🤫

        • Marta
          Autor
          26 czerwca 2021 / 10:47

          Super 😀

  2. Ankaa
    10 czerwca 2021 / 16:09

    chyba własnie pokochałam śliwki

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2021 / 19:31

      Bardzo się cieszę 😀

  3. Karina
    10 czerwca 2021 / 16:44

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2021 / 19:31

      Dziękuję 🙂

  4. Aga
    10 czerwca 2021 / 18:16

    Takie proste a takie pyszne jestem zakochana!

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2021 / 19:31

      Ogromnie mi miło 😀

  5. Isia
    11 czerwca 2021 / 11:19

    Przepyszny wychodzi bardzo puszysty 🙂

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 17:20

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  6. Lena
    11 czerwca 2021 / 13:59

    Rewelacja bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 17:20

      Super, pozdrawiam 🙂

  7. Kasik
    12 czerwca 2021 / 21:54

    Mniam mniam ❤️ Idealny na śniadanko w stylu slow ☺️

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 17:21

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  8. stEFan
    16 czerwca 2021 / 11:15

    Przepis górnych lotów. Wyszło bardzo pysznie. krytycy w postaci rodzinki zachwyceni, co mnie cieszy.

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2021 / 22:25

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. Kasik
    5 lipca 2021 / 14:52

    Przepyszne zapisuję do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2021 / 11:53

      Super, cieszę się, że posmakował 🙂

  10. Danusia
    19 września 2022 / 9:13

    Super omlet lepszego nie jadłam! W sezonie na śliwki moje top śniadanko 😊

    • Marta
      Autor
      22 września 2022 / 0:07

      Bardzo się cieszę 🙂

  11. Agata
    4 października 2023 / 10:15

    Pyszne to jest dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2023 / 0:22

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Natalia
    1 października 2024 / 21:43

    Czy można użyć mrożone śliwki?

    • Marta
      Autor
      2 października 2024 / 7:33

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 16 =