Małdrzyki

Małdrzyki – przepyszne, delikatne twarogowe placuszki świetnie sprawdzą się w ramach słodkiego śniadania lub podwieczorku. Ciasta nie ucieramy na gładką masę, aby twarogowe grudki były wyczuwalne. Do masy dodajemy również tylko jedno jajko i małą ilość mąki, aby serowy smak zdecydowanie dominował. Polecam!!!

Małdrzyki

Składniki (ok. 6 placuszków):

  • 300 g twarogu śmietankowego lub tłustego
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej plus mąka do obtoczenia placuszków
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem, jajkiem i solą. Dodać mąkę, wymieszać. Uformować placuszki, obtaczając je delikatnie w mące (masa będzie dość klejącą). Na patelni rozgrzać masło i smażyć małdrzyki z każdej strony na złotobrązowo. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Małdrzyki przepis

Inspiracja “Dzień dobry, śniadania z Małgosią Mintą

Komentarzy: 8

  1. Kama
    3 czerwca 2021 / 11:28

    Cudowne śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2021 / 12:15

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga
    3 czerwca 2021 / 12:36

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2021 / 12:23

      Super, że posmakowały 🙂

  3. Kasia
    3 czerwca 2021 / 14:16

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2021 / 12:24

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂

  4. Majka
    8 lipca 2021 / 23:13

    Pyszne 😍

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:41

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 26 =