Site icon marta-gotuje.pl

Filet z kurczaka w pomidorowym omlecie

Kiedy zobaczyłam ten pomysł u Eweliny, wiedziałam, że na pewno zagości w naszym menu ; ) Danie bardzo proste w przygotowaniu, a do tego świetna alternatywa dla zwykłych filetów w panierce. Jeśli nie będziecie nadziewać rolady żółtym serem (moja słabość…; ) możemy nawet zaliczyć ją do dań dietetycznych. Do nadzienia użyłam także papryki, ale sprawdzą się także inne warzywa lub np. szynka ; ) Polecam!


Składniki na serowy omlet:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
  • 80 g żółtego sera

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać żółtka, koncentrat pomidorowy, starty na tarce ser oraz przyprawy i delikatnie wymieszać (może być mikserem, na wolnych obrotach). Tak przygotowaną masę przelać do blachy (wymiary: 33×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a następnie przełożyć z blachy na kuchenną ściereczkę, tak aby papier do pieczenia był u góry. Delikatnie zdjąć papier.

Składniki na nadzienie:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz opcjonalnie ulubione przyprawy

Każdy filet przeciąć na dwa cieńsze plastry i delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Plastry mięsa ułożyć na upieczonym omlecie. Na środku fileta położyć plastry żółtego sera i paprykę pokrojoną w paski. Zwinąć w roladę i owinąć w folię aluminiową. Ponownie przełożyć do piekarnika (180 C) i piec kolejne 25 minut.

Smacznego : )



Exit mobile version