Site icon marta-gotuje.pl

Karpatka

Karpatkę zna chyba każdy i zapewne większość z Was za nią przepada (przynajmniej wśród moich znajomych cieszy się wielką sympatią ; ) Zainspirowana tym przepisem, pomyślałam, że jeszcze przed nadchodzącą wiosną, warto ją przygotować, bo później ciasta z kremem są u nas mniej popularne niż te z owocami ; ) 


Składniki na ciasto na blachę 32 x 23 cm:

Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.

Składniki na krem:

2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrami. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajami i mąką, a następnie przelewamy do gorącego mleka. Mieszamy bardzo intensywnie, aby uniknąć grudek i gotujemy przez kilka minut. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony wcześniej blat, przykryć kolejnym i schłodzić. Następnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )

 


Exit mobile version