Site icon marta-gotuje.pl

Kruche ciasteczka walentynkowe

Zbliżają się Walentynki, więc w naszej kuchni królują serduszka ; ) Przepis na kruche ciasteczka z owocowym nadzieniem podejrzałam u mojego ulubionego cukiernika – Pawła Małeckiego i po drobnych modyfikacjach, uznaję je za najlepsze ciasteczka jakie jadłam w ostatnim czasie! Są bardzo pyszne, niestety dość czasochłonne, ale jeśli lubicie spędzić kilka chwil w kuchni, zdecydowanie polecam!!! : )


Składniki na kruche ciasto:

Wszystkie składniki szybko zagnieść (można użyć robota kuchennego). Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, wyciąć serduszka i nakłuć je widelcem.

Składniki na kokosową masę:

Wszystkie składniki połączyć, następnie prażyć w garnku na małym ogniu przez mniej więcej 6 minut (do momentu ścięcia białka). Z przestudzonej masy kokosowej uformować wałeczki, które przełożyć na kruche serduszka po ich obwodzie. Masa jest gęsta i mocno klejąca, dlatego co jakiś czas przemywałam dłonie w ciepłej wodzie, aby łatwiej się formowało : ) Piec w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 12 minut.

Składniki na owocową galaretkę:

Żelatynę namoczyć w wodzie. Maliny lub truskawki przełożyć do garnka i gotować na niewielkim ogniu aż zmiękną, dodać cukier. Zestawić garnek z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, aby masa była bardziej jednolita można zmiksować blenderem. Lekko gęstniejącą galaretkę przelać na upieczone, przestudzone kruche serduszka.

Smacznego : )



Exit mobile version