Site icon marta-gotuje.pl

Kurczak po indyjsku wg Pascala

Zapewne każdy z Was słyszał o akcji sklepów Lidl: Pascal kontra Okrasa : ) Jestem zawsze bardzo ciekawa co przyniesie następny tydzień, zwłaszcza, że Pascal od dawna jest moim ulubieńcem i z niecierpliwością czekam, szczególnie na jego przepisy ; ) Tym razem przedstawiam Wam jego przepis na kurczaka po indyjsku, który jest pyszny! Przygotowywałam go już kilka razy i poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami, które doprowadziły do tego, że przyrządzenie obiadu zajmuje dosłownie kilka chwil : ) W oryginale polecam zajrzeć na stronę kuchni lidla : ) 


Składniki : 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 20 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki curry
  • sól
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 1 szklanka wody
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • ryż basmati do podania

Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki na jeden kęs (nie muszą być równą kostką). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula wraz z czosnkiem się zeszklą dodajemy przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy oraz pomidory w puszce. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy wodę wraz z pokruszoną kostką rosołową, mieszamy i gotujemy. Redukujemy sos, czekając aż woda od pomidorów odparuje. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i wrzucamy do sosu, gotujemy razem przez 15 minut. Następnie dodajemy  połowę, pociętych na mniejsze kawałki, orzechów nerkowca i mieszamy.

Podajemy z ryżem przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy resztą orzechów i posiekaną kolendrą.

Smacznego : )


Exit mobile version