Site icon marta-gotuje.pl

Kurczak zapiekany w piekarniku


Kolejny sposób na kurczaka, czyli mięso do którego mam słabość : ) Bardzo lubię kurczaka z piekarnika, dlatego, że nie jest wymagający i poza czasem oczekiwania, jego przygotowanie jest błyskawiczne. Polecam!

Składniki :

Kurczaka umyć i ściągnąć skórę, wrzucić do woreczka np. do mrożenia lub pieczenia. Dodać 2 łyżki oliwy i naszą mieszankę przypraw. Worek przytrzymać lub zawiązać tak, aby nic się z niego nie wydostało i mocno zamieszać. Sprawdzić, czy na każdym kawałku mięsa są przyprawy, jeśli nie zamieszać ponownie. Tak przygotowane mięso odłożyć na 2 godziny do lodówki, aby marynata się „przegryzła”.

Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do brytfanny. Piec w piekarniku w temp. 220 C przez ok. 1,5 godziny.

Smacznego : )
Exit mobile version