Site icon marta-gotuje.pl

Makaron tikka z kurczakiem

Ostatnio przygotowywałam domową wersję pasty tikka, którą z powodzeniem wykorzystałam w dzisiejszym daniu ; ) Makaron w towarzystwie kurczaka to zawsze dobry pomysł, a dodatek aromatycznej pasty do jogurtowego sosu przypieczętował całość ; ) Wszyscy miłośnicy kuchni indyjskiej na pewno będą zadowoleni ; )



Składniki: 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4-5 łyżeczek pasty tikka
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 350 g jogurtu typu greckiego
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia
  • 300 g – 400 g makaronu penne

Makaron ugotować z instrukcją podaną na opakowaniu w wersji al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać pastę tikka, koncentrat, wymieszać i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć razem kilka minut, po czym dodać kurczaka wraz z pastą i koncentratem. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodać jogurt, wymieszać i gotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu, pilnując aby jogurt się nie zagotował. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, pastą tikka. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego : )



Exit mobile version