Site icon marta-gotuje.pl

Makaron ze smażoną kaczką

Do tej pory nie przepadałam za kaczką, ale ostatnio odkryłam jak w szybki i smaczny sposób można ją przyrządzić, więc chyba rozważę moje upodobania : ) Może to zasługa makaronu i warzywnych dodatków, które zawsze stanowią świetną podstawę dania. Przepis podejrzałam u Okrasy, u mnie z lekkimi uproszczeniami ; ) Polecam!!!


Makaron z pieczoną kaczką

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego imbiru
  • 2-3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 100 g marynowanych pędów bambusa
  • 500 g ugotowanego makaronu chow mein
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Piersi kaczki pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać 4 łyżki sosu teriyaki, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego i 2 łyżeczki miodu i odrobinę soku z limonki. Następnie dodać posiekaną, ostrą papryczkę oraz 2 łyżki posiekanego imbiru i czosnek pokrojony w plasterki.

Całość dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie części były obtoczone w marynacie i odstawić na na 15-20 minut, aby mięso przeszło aromatem marynaty.

Wok nagrzać, wlać do niego niewielką ilość oleju, na rozgrzany olej dodać pieczarki, pokrojone w ćwiartki i podsmażyć. Podsmażone pieczarki wyjąć z woka. Ponownie wlać niewielką ilość oleju do woka i wrzucić plasterki piersi kaczki oraz paseczki marchwi i pora. Smażyć,  następnie dodać cebulę dymkę pokrojoną w grubsze paski, wcześniej podsmażone pieczarki i pędy bambusa.

Następnie do woka dodać ugotowany i przelany zimną wodą makaron. Całość smażyć, co jakiś czas mieszając. Makaron z mięsem i warzywami posypać świeżą kolendrą i polać sokiem z 1 limonki. Na samym końcu makaron z dodatkami polać odrobiną oleju sezamowego.

Smacznego : )



Exit mobile version