Site icon marta-gotuje.pl

Meksykańska lazania

Oglądałam ostatnio jeden z programów Nigelli Lawson i podsunęła mi ona genialny pomysł na przyrządzenie meksykańskiej lazani. Farsz przygotowałam według naszych upodobań, bo dla nas oczywisty jest dodatek mięsa… ; ) Nie dość, że jest pyszna, to również bardzo prosta w przyrządzeniu! Idealnie sprawdzi się na szybki obiad, gdy zaskoczy nas większa liczba gości, jak to było w naszym przypadku ; ) Czy może być coś lepszego? Polecam!!!


 
Składniki:
  • 6 tortilli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie także zielona)
  • 1 mała puszka kukurydzy (170 g)
  • 1 puszka czarnej fasoli (zakupiłam w lidlu z dodatkiem ostrej papryczki i cebuli)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka cukru, 2-3 łyżeczki przypraw do kuchni meksykańskiej np. burrito, fajita
  • 250-300 g mozzarelli

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i przecier. Paprykę kroimy w paski i przekładamy na patelnię. Kukurydzę wraz z fasolą odcedzamy i dodajemy do gotującego się sosu z kurczakiem. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez około 10-15 min. do czasu, aż woda z pomidorów trochę odparuje i sos zgęstnieje.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Formę do tarty smarujemy masłem. Na dno wykładamy dwa placki tortilli i zalewamy połową sosu. Posypujemy 1/3 startego sera mozzarella. W następnej kolejności wykładamy kolejne dwie tortille, przykrywamy je pozostałym sosem, oraz 1/3 sera. Na tak przygotowaną warstwę, ponownie kładziemy tortille i przykrywamy je pozostałym serem.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 min. aż ser ładnie się roztopi.

Smacznego : )


Exit mobile version