Site icon marta-gotuje.pl

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Co roku o tej porze żałuję, że sezon na urodzaj pyszności w warzywniakach trwa tak krótko… Idę po jedną rzecz, a wracam z pełnymi torbami i tylko czasu brakuje, żeby to wszystko zjeść… ; ) Zasmażana młoda kapusta kojarzy mi się z wizytami u Babci, gdzie była to pozycja obowiązkowa i często stanowiła główną część wiosennego obiadu ; ) Niezapomniany smak, polecam!!!



Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 1/2 kg)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Kapustę obrać z zewnętrznych, uszkodzonych liści, wykroić głąb. Poszatkować. Marchewkę obrać, pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka wraz z kapustą, zalać mniej więcej 2 szklankami wody, dodać dużą szczyptę soli i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 15-20 minut), co jakiś czas mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę wymieszać i smażyć przez chwilę razem, aż całość nabierze złotego koloru. Dodać odrobinę wody z ugotowanej kapusty oraz przygotowaną kapustę z marchewką. Wymieszać, podgrzewać aż lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego : )


Exit mobile version