Site icon marta-gotuje.pl

Muffinki podwójnie czekoladowe

Muffinki to jeden z najszybszych i najprostszych wypieków, bo do ich przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera ; ) Jako miłośniczka czekolady nie wahałam się ani chwili, kiedy moja siostra zaproponowała wspólne pieczenie ; ) Polecam ; )



Składniki (12 sztuk):

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki kakao
  • 270 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki ew. jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50 g czekoladowych kropelki (dla zainteresowanych zakupiłam w Lidlu ; )

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (ale na tyle spore, aby po upieczeniu były wyczuwalne w cieście). Dodać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać mokre składniki: jajko, maślankę oraz olej rzepakowy i całość ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami (u mnie po ok. 2 łyżki ciasta do jednej papilotki). Każdą muffinkę posypać czekoladowymi kropelkami. Piec przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja grzałek góra-dół), do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )



Exit mobile version