Bardzo lubię wypieki z dodatkiem warzyw : ) Są to zazwyczaj idealne przepisy dla dzieci, które nie mogą przekonać się do ich smaku, a pod postacią słodkości zyskują nowe oblicze! Czekoladowe muffinki z cukinią są przepyszne! Wilgotne, długo zatrzymują świeżość i jeśli się o to obawiacie – smak cukinii nie jest wyczuwalny : ) Na życzenie mojego Męża podałam je z dodatkiem maślanego kremu, choć przyznaję, że nie jestem jego fanką i dla mnie nie jest on warunkiem koniecznym dla tej pozycji : ) Polecam!!!
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki kawy
- 1 jajko (wielkość L)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (płynnego)
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 szklanka startej na małych oczkach cukinii
Składniki na krem maślany:
- 115 g masła w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
Mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kawę wymieszać w misce do połączenia. Dodać jajko, olej kokosowy, mleko, ekstrakt z wanilii i gorącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Dodać startą cukinię (nadmiar wody można odlać, ale nie należy jej specjalnie odciskać) i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok 30 minut. Patyczek włożony do babeczki powinien wyjść suchy lub delikatnie oblepiony okruszkami ciasta. Przestudzić.
Masło utrzeć z ekstraktem z wanilii oraz kakao. Stopniowo dodawać partiami cukier puder, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Udekorować muffinki.
Smacznego!
Inspiracja Kitchen McCabe