Kontakt

blog kulinarny

Muffinki z cukinią

Bardzo lubię wypieki z dodatkiem warzyw : ) Są to zazwyczaj idealne przepisy dla dzieci, które nie mogą przekonać się do ich smaku, a pod postacią słodkości zyskują nowe oblicze! Czekoladowe muffinki z cukinią są przepyszne! Wilgotne, długo zatrzymują świeżość i jeśli się o to obawiacie – smak cukinii nie jest wyczuwalny : ) Na życzenie mojego Męża podałam je z dodatkiem maślanego kremu, choć przyznaję, że nie jestem jego fanką i dla mnie nie jest on warunkiem koniecznym dla tej pozycji : ) Polecam!!!


czekoladowe babeczki z cukinią przepis

Składniki na ciasto z cukinii (ok 10 dużych babeczek):

  •  1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kawy
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (płynnego)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka startej na małych oczkach cukinii

Składniki na krem maślany:

  • 115 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru

Mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kawę wymieszać w misce do połączenia. Dodać jajko, olej kokosowy, mleko, ekstrakt z wanilii i gorącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Dodać startą cukinię (nadmiar wody można odlać, ale nie należy jej specjalnie odciskać) i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok 30 minut. Patyczek włożony do babeczki powinien wyjść suchy lub delikatnie oblepiony okruszkami ciasta. Przestudzić.

Masło utrzeć z ekstraktem z wanilii oraz kakao. Stopniowo dodawać partiami cukier puder, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Udekorować muffinki.

Smacznego!


czekoladowe babeczki przepis
 


czekoladowe ciasto z cukinii przepis

Inspiracja Kitchen McCabe



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 sierpnia, 2017
Kategorie: Babeczki, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Muffinki

24 komentarzy

  1. Neti

    Pysznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga

    Coś czuję ze moje dzieciaczki w takich babeczkach to bedą cukinię zajadać aż im się uszy będą trzęsły 😀

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Kaśka

    Wow! muszą być pyszne 🙂 ja z kolei to krem bym jako pierwszy zlizała … jestem team mąż 🙂

    1. Marta

      Mąż na pewno się ucieszy 🙂 🙂 🙂

  4. Ewa

    Kocham cukinie ale na słodko nie jadłam wiec do wypróbowania 🙂

    1. Marta

      Koniecznie wypróbuj, są pyszne 🙂

  5. Isia

    Jak zawsze zaskakujesz 🙂 zdjęcia super aż chce się zjeść prosto z monitora 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

  6. Majka

    Śliczne i dla mnie bez kremu 🙂 Ale mąż też wolałby krem 🙂 Ja upiekłam ciasto z cukinią, które mnie zachwyciło do reszty 🙂 Takie ciasta długo zatrzymują świeżość.

    1. Marta

      To u nas ten sam podział 🙂 Warzywne wypieki są super pod względem świeżości 🙂

  7. Mia

    Wyszły świetne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  8. Justynka

    Pycha 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Zuza

    Mniam zrobiłam ze zwykłą mąką i nadal są wilgotne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  10. ciacho z cukinią w sezonie musi być obowiązkowo! 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂 🙂

  11. Monia

    pyszne i wilgotne zapisuję do naszych ulubionych 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ala

    Przepyszne! 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top