Kontakt

blog kulinarny

Budyniowe placuszki twarogowe z brzoskwiniami

Budyniowe placuszki twarogowe z brzoskwiniami to idealna propozycja na błyskawiczne i leniwe śniadanie lub deser : ) Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, a pyszny efekt gwarantowany : ) Polecam!


budyniowe placuszki z brzoskwiniami

Przepis na placuszki twarogowe


Składniki (9 placuszków):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń waniliowy lub śmietanowy (proszek – 35g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 brzoswkinia

Twaróg zmiksować zmiksować z jajkami, ekstraktem z wanilii, budyniem i cukrem na w miarę gładką masę. Dodać brzoskwinię pokrojoną w małą kostkę i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu) z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

 

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 sierpnia, 2017
Kategorie: Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Pancakes, Placuszki, Pozostałe

32 komentarzy

  1. Majka

    Pięknie, po prostu pięknie, wszystko od A do Z 😉 Muszą być pyszne, będę robić 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂 🙂 🙂 Mam nadzieję, że placuszki posmakują 🙂

      1. Majka

        Pychotki 😋 Brzoskwinie i ser to duet doskonały i to jeszcze w tak prostej formie 😉

        1. Marta

          Cieszę się, że posmakowały 😀 brzoskwinie to rzeczywiście super dodatek do serowych tworów 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Alina

    Co za zdjecie! Jem oczami dosłownie 🙂 bede dziś smażyć 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Iza

    Pycha kocham takie śniadanie 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Asssik

    Zrobiłam na kolację są mega pyszniutkie 🙂 Będę zaglądać po więcej 🙂

    1. Marta

      Super, zapraszam 🙂

  5. Monia

    Wspaniałe zdjęcia, cudowna kolorystyka !!! Trafiłam do Ciebie z instagrama i czuję że zostanę na dłużej 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  6. Monia

    Przepyszne!!! zupełnie jak serniczki z patelni 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Misia

    Placki wyszły pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 😀

  8. J.

    Bardzo dobre 🙂 trochę mi zostało i schowałam do lodówki a jutro planuję odgrzać w piekarniku czy to się uda?

    1. Marta

      Niestety nigdy nie próbowałam ich odgrzewać, bo zawsze wszystkie znikają od razu 🙂 trzymam kciuki, aby były równie smaczne 🙂

  9. Alicja

    Wyszły przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  10. a

    Próbowałem… wyszło beznadziejnie (wygląd beznadziejny bo smak dobry). Jakim cudem wyszły takie ładne wypieczone na zdjęciu?

    U mnie rozsypywały się na patelni, by cokolwiek je przypiekło trzeba długo trzymać na patelni (a wtedy przysmażone na prawie czarno, a nie złoty kolor). Musiały być bardzo cieniutkie by dało się je usmażyć.

    Na zdjęciu wyglądają jak z mąką i proszkiem do pieczenia.

    O co chodzi? :/

    1. Marta

      Bardzo mi przykro 🙁 nie umiem podać przyczyny, może to kwestia patelni? Przepis został wypróbowany przez wiele osób i nigdy nie spotkałam się z takim problemem. Używam teflonowej patelni i smażę na średnim ogniu. Jeśli pojawił się problem z dobrym wysmażeniem można spróbować wysmarować delikatnie patelnie olejem powinno pomóc przy przewracaniu 🙂

      1. a

        Olej na patelni był w użyciu bo inaczej się przykleja (fakt, patelnia jakaś rewelacyjna nie jest).

        Przy 250g sera to właściwie jest serowy placuszek. Jak to się tak ładnie piecze jak na zdjęciu – nie wiem 🙂

        Nic, kiedyś jeszcze podejdę do tematu.

        1. Jula

          To nie tylko kwestia patelni ale głównie doświadczenia (wiem po sobie 😉 kiedyś to mi się też wszystko rozwalało i dosłownie co do minuty odmierzałam kiedy mam przewracać… ale teraz od razu łapię TEN moment także głowa do góry 🙂 trening czyni mistrza 🙂

          1. Marta

            Coś w tym jest Jula 🙂

        2. Marta

          Osobiście naleśniki i wszelkie placuszki zazwyczaj smażę bez dodatku tłuszczu, stąd moja porada 🙂 Tak, to taki prawie serniczek z patelni w formie placuszka, grunt to się nie poddawać 🙂

  11. Danusia

    Pyszne placki i piękne zdjęcie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top