Site icon marta-gotuje.pl

Najlepsze czekoladowe babeczki

Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zatytułować dzisiejszych babeczek najlepszymi ; ) Jestem oczywiście wielką miłośniczką cupcake’ów, więc wbrew pozorom nie tak łatwo skraść moje serce w tym temacie (wierzcie mi zjadłam ich bardzo, bardzo wiele : ) Poniższy przepis to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie modyfikować przez dodatek dżemu, owoców, czy bakalii. Jak dla mnie smakują świetnie bez dodatków, także w formie klasycznej muffinki, jeśli pominiemy krem. Polecam!!!



Składniki (12 babeczek):

  • 140 g masła
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Masło i czekoladę przełożyć do garnka z grubym dnem, rozpuścić często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką, do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajka wymieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, do połączenia składników. Dodać przestudzoną, czekoladową masę. Wymieszać.

Następnie dodać 1/3 mąki, wymieszać, dodać śmietanę, wymieszać i dodać pozostałą mąkę. Wymieszać krótko łyżką tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Możecie skorzystać również ze sztywnych papilotek (jak na zdjęciu – wtedy z podanej porcji wyjdzie Wam ok 8-9 sztuk). Piec w rozgrzanym do 160 C (termoobieg) piekarniku przez 20-21 minut (to bardzo ważne, aby nie przedłużać czasu pieczenia i babeczki nie były zbyt suche). W przypadku większych muffinek – jak na zdjęciu, czas pieczenia może wydłużyć się do 25 minut.

Składniki na krem:

  • 250 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (opcjonalnie)

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie fixem do śmietany. Mascarpone rozmieszać trzepaczką, aby nie był tak mocno zbity, po czym stopniowo dodawać śmietanową masę (najlepiej po 1 łyżce) delikatnie mieszając, do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki.

Smacznego : )






 





Exit mobile version