Site icon marta-gotuje.pl

Orkiszowe naleśniki z powidłami

Przepyszne orkiszowe naleśniki z powidłami w ramach środowych słodkich śniadań : ) Ze względu na dodatek powideł, do ciasta nie dodajemy już cukru, ale jeśli macie ochotę podać je z innymi dodatkami śmiało możecie wzbogacić masę łyżką brązowego cukru. Polecam!!!

Składniki (ok. 8-10 naleśników):

Mleko ubić z jajkami, dodać mąkę i sól, wymieszać rózgą lub mikserem na idealnie gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję kefiru lub rzadkiej śmietanki. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż brzegi zaczną się podnosić, a ciasto będzie prawie całkowicie dopieczone. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Kolejne usmażone naleśniki odkładać na talerz, przykrywając je folią aluminiową, aby nie wystygły.

Smacznego!

Inspiracja „Dzień dobry, śniadania z Małgosią Mintą

Exit mobile version