Site icon marta-gotuje.pl

Pastéis de nata

Pastéis de nata to popularne portugalskie babeczki budyniowe z ciasta francuskiego. Bardzo proste do przygotowania, aromatyczne i pyszne. Zabierałam się do ich upieczenia od pierwszej chwili, w której opowiedziała mi o nich Ciocia odwiedzająca Lizbonę : ) Polecam!

Składniki:

Mleko wymieszać z jajkami, podgrzewać na małym ogniu. Dodać cukier, cynamon i ziarenka z laski wanilii. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością mleka i dodać do gorącej masy z jajkami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie mieć konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia, wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na równe części, wylepić nim formę na muffinki. Nałożyć przestudzony krem, trochę ponad połowę wysokości muffinek. Blachę przełożyć do piekarnika nagrzanego do 240 C i piec ok. 15 minut, do czasu aż wierzch będzie lekko brązowy. Po upieczeniu masa opadnie. Przed podaniem można udekorować cynamonem.

Smacznego!

Inspiracja książka „Street Food żarcie z ulicy

Exit mobile version