Site icon marta-gotuje.pl

Pavlova

Odkąd zaprzyjaźniłam się z bezami, nareszcie odważyłam się przygotować pavlovę (zabierałam się do niej już któryś rok z kolei… : ) Nie wiem jak to się dzieje, ale u mnie w lodówce zawsze są jakieś zbędne białka, więc taki deser jest idealny. Szybki i prosty w przygotowaniu, a jaki pyszny! Przy obecnym owocowym sezonie musicie wypróbować : ) Polecam!

Składniki :

  • 4 białka
  • 175 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 ml śmietanki 30 % (opcjonalnie cukier puder do smaku)
  • ulubione owoce (np. 400 g truskawek)

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy naszą masę, formując okrąg. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 125 C (opcja grzałek góra i dół) i suszymy przez 45 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 115 C i suszymy kolejne 2 godziny.

Śmietankę ubijamy na sztywno. W razie potrzeby dodajemy cukier puder do smaku, ale pamiętajmy, że beza jest bardzo słodka ; ) Przekładamy na gotową bezę. Truskawki, myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.Dekorujemy pavlovą.

Smacznego : )


 

Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version