Site icon marta-gotuje.pl

Pieczony schab i sałatka z grillowanego bakłażana

Początek maja, a szczególnie długi weekend, zawsze kojarzył mi się z grillowaniem ; ) Tym razem wyjątkowo zamiast mięsa, grillowaliśmy głównie warzywa, ale w efekcie mogliśmy skosztować tą pyszną, lekką sałatkę : ) Do tej pory płatkami kukurydzianymi panierowałam zazwyczaj mięso z kurczaka, ale dzięki pomysłowi Okrasy przetestowałam je także na schabie ; ) Całość fajnie się skomponowała i na pewno wkrótce powrócimy do tej kombinacji, bo danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.


Składniki:

3 ząbki czosnku drobno siekamy, pozostałe dwa kroimy w cienkie plastry. Bakłażan kroimy wzdłuż w ok. 1 cm plastry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz połową posiekanego czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy. Papryki kroimy w ósemki, doprawiamy solą, pieprzem, pozostałym posiekanym czosnkiem i także grillujemy. Tak przygotowane warzywa kroimy: bakłażany na mniejsze plasterki w poprzek (około 3-4 cm szerokości każdy), papryki w nieregularne kawałki na skos. Cebulki kroimy w poprzek na dość grube kawałki i wraz z kawałkami czosnku przekładamy do miski. Dodajemy też pozostały szczypior z dymek, pokrojony na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Na koniec do miski przekładamy zgrillowane warzywa, pokrojone na pół pomidorki i oliwki oraz pokruszony na mniejsze kawałki ser feta. Doprawiamy do smaku pieprzem, oliwą oraz sokiem  z cytryny. Dodajemy kilka listków mięty i delikatnie mieszamy.

Schabu kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy pod folią spożywczą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso panierujemy w mące i roztrzepanych jajkach, a na koniec w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy schab na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1-2 minut.

Smacznego : )



Exit mobile version