Site icon marta-gotuje.pl

Pierogi ruskie II

Uwielbiam pierogi ruskie! W moim domu robiło się ciasto bez dodatku jajka, ale za namową Męża spróbowałam jego rodzinnej wersji i wyszły równie pyszne : ) Z ciastem dobrze się pracuje, a farsz jest idealny. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go doprawić, bo po ugotowaniu, będzie mnie wyrazisty niż „na surowo” ; ) Polecam!!


Składniki na ciasto – ok. 40 sztuk:

– 350 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 125 ml ciepłej wody
– szczypta soli

Składniki na farsz:

– 400 g ziemniaków

– 250 g twarogu półtłustego

– 1 duża cebule

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz do smaku (u mnie pieprzu dość dużo)

Umyte, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odziedzić, odparować, wystudzić i rozgnieść widelcem. Posiekać cebule, przesmażyć na złoto (uważać, aby nie przypalić cebuli bo farsz będzie gorzki). Twaróg rozkruszyć i wymieszać z ziemniakami i cebulą, posolić i przyprawić pieprzem. W masie powinny pozostać grudki sera i ziemniaków.

Zagnieść ciasto z mąki, wody soli i  jajka. Podzielić je na części i kolejno rozwałkowywać, nakrywając serwetką pozostałe ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki  np szklanką. Na krążki nakładać farsz, uważać aby nadzienie nie dostało się między brzegi zlepianego ciasta, gdyż pierogi się rozkleją.

W garnku zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać pierogi. Zamieszać i przykryć, kiedy pierogi wypłyną na wierzch odkryć i zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjąć i podawać, ewentualnie można polać masłem lub skwarkami.

Smacznego : )

Exit mobile version