Site icon marta-gotuje.pl

Pilaw z kurczakiem

Przepis pochodzi z porannego programu telewizyjnego, podczas którego przygotowywane były potrawy tureckie. Danie od razu mnie zainteresowało, ponieważ zawiera moje ulubione składniki ; ) Wyglądem przypomina mi trochę paellę, zapewne ze względu na swój żółty kolor, który zawdzięcza odrobinie szafranu oraz podobieństwie składników. Teoretycznie kuchnia turecka i hiszpańska są zupełnie różne, a mimo to oba dania smakują bardzo podobnie! Polecam miłośnikom kurczaka ; )



Składniki (porcja dla 2-3 osób):

Na patelni podsmażamy papryki i cebulę, pokrojone w kostkę. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy ok. 20 min. Następnie dodajemy ryż i chochelkę bulionu. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i przyprawy. Na koniec wrzucamy posiekane pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż ryż i kurczak będą miękkie.

Smacznego : )

Exit mobile version